Vladimir Pištalo laureat nagrade "Prozart 2024"

 
J. V.
J. V.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Međunarodni literarni festival "Pro - za Balkan" proglasio je srpskog pisca Vladimira Pištala laureatom nagrade "Prozart", saopštio je danas festival.

Kako je navedeno, nagrada se već 12. put dodeljuje istaknutom autoru za doprinos razvoju književnosti na Balkanu, a Pištalu će biti uručena na svečanom zatvaranju festivala 17. septembra u Daut-pašinom hamamu u Skoplju.

Reč je o piscu koji je obeležio evoluciju i dostignuća savremene srpske proze krajem 20. i početkom 21. veka.

"Ono što fascinira svakog posvećenog čitaoca Pištalove proze jeste veoma redak spoj izgrađenog stila i eksperimentatorskog nagona: on kao šetač kroz prostor i vreme veoma pažljivo beleži detalje života, a s druge strane ispituje formu pisanja. Otuda nagrada "Prozart" sasvim zasluženo i pravedno pripada jednom od velikih balkanskih majstora i inicijatora stvaranja vrhunske proze na ovim prostorima", navodi se u obrazloženju za dodelu ove nagrade.

Predsednik žirija je Ermis Lafazanovski, a članovi su Aleksandar Prokopiev i Dejan Trajkoski.

Pištalo je rođen u Sarajevu, odrastao u Mostaru, Kraljevu i Beogradu i doktor je svetske i američke istorije na Univerzitetu u Nju Hempširu u SAD.

Trenutno je direktor Narodne biblioteke Srbije.

Pištalo je objavio svoju prvu priču u časopisu još kada je imao 18 godina, a prvu knjigu sa 21.

Kao student osnovao je književnu grupu "Beogradska manufaktura snova", a objavio je 14 knjiga proze među kojima su "Slikovnica", "Noći", "Manifesti" i "Kraj veka".

Dan sećanja na stradanje Narodne biblioteke Srbije u Drugom svetskom ratu Foto: Tanjug/Savara Radovanović

Njegove priče su uvrštene u sve veće antologije srpske proze, a njegova knjiga "Tesla, portret među maskama" nagrađena je NIN-ovom nagradom i prevedena je na 20 jezika.

Pištalo je dobio nagradu "Miloš Đurić" za prevod pesama Čarlsa Simića, nagradu Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu u bibliotekama Srbije 2009. godine, kao i nagrade "Meša Selimović" i "Bora Stanković".

Delovi njegovog romana o Tesli su uključeni u školski program za srednje škole u Srbiji.

Roman "Milenijum u Beogradu" je finalista Prix Femina za najbolje prevedeni roman u Francuskoj među 700 romana 2008. godine.

Pored Pištala, gosti dvanaestog izdanja festivala biće poznati hrvatski novinar i pisac Boris Dežulović, Rene Karabaš iz Bugarske, Majk Dauni iz Velike Britanije, Nenad Šaponja iz Srbije, Majda Koren iz Slovenije i domaći predstavnici Violeta Tančeva - Zlateva i Zvezdan Georgievski.

U okviru "Pro-za Balkan", ove godine se održava 11. program "Skopje fellowship", koji se realizuje u saradnji sa KUD Sodobnost iz Slovenije, a kofinansiran je programom "Kreativna Evropa" Evropske unije.

Festival su podržali Ministarstvo kulture i turizma, "Traduki", Ambasada Srbije, Kulturno-informativni centar Bugarske u Skoplju, KUD Sodobnost, Francuski institut u Skoplju, Kinoteka, Ambasada Grčke, biblioteka "Braća Miladinovci", Stobi Vinarija, SPONA, Umno.mk i Metrika Kultura, a organizator je izdavačka kuća "Prozart medija" iz Skoplja.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Jelisaveta Teodosić: Treća sezona serije “Močvara” je puna obrta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA