Seminar "Konfucijev kraj, prijateljski Šandong" održan u Kineskom kulturnom centru

 
Đ. Đ.
Đ. Đ.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Seminar "Konfucijev kraj, prijateljski Šandong" održan u Kineskom kulturnom centru

Seminar za promociju kulture i turizma "Konfučijev kraj, prijateljski Šandong" održan je danas u Kineskom kulturnom centru u Beogradu.

Svečani događaj otvoren je nastupima Ansambla narodnih igara i pesama Srbije "Kolo" i predstavom Provincijskog pozorišta za operu, ples i dramu iz Šandonga.

Državni sekretar Ministarstva kulture Lav Pajkić rekao je da Srbija i provincija Šandong svojom saradnjom zauzimaju istaknuto mesto u domenu kulture.

"U tom svetlu želim da izrazim spremnost na dalje produbljenje naše saradnje u svim obostrano prepoznatim oblastima.Naše iskreno čelično prijateljstvo i sveobuhvatnu stratešku saradnju, dodatno smo ojačali ka zajednici sa zajedničkom sudbinom zahvaljujući saradnji predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Kine Si Đinpinga", rekao je Pajkić u svom obraćanju.

Pomoćnica ministra turizma i omladine Višnja Rakić izrazila je zadovoljstvo povodom obraćanja u svoje ime, ali i u ime ministra turizma Huseina Memića.

"Omogućene su olakšice turističkih poseta kineskih građana Srbiji i to je doprinelo povećanju broja kineskih turista. U prvih šest meseci Srbiju je posetilo 63.799 turista iz Kine. Kroz učešće na sajmu turizma, različitim saradnjima, i strateškim ciljevima, uvođenjem leta Beograd-Peking, saradnja između Srbije i Kine je turistički ojačana", rekla je, između ostalog, Rakić.

Predsednik Stalnog komiteta Narodne skupštine provincije Šandong Lin Vu poželeo je dobrodošlicu svima koji pružaju podršku za promociju Konfučijevog rodnog kraja, prijateljskog Šandonga koji broji sto miliona stanovnika

"Iako su Kina i Srbija geografski udaljene, naše dve zemlje su uvek bile povezane srcem i umom. Srbija je poznata kao kapija Centralne Evrope i kao ključ Balkana, mesto gde se stvaraju istočna i zapadna civilizacija. Ovaj seminar je konkretan korak u sprovođenju važnog konsenzusa postignutog između naših lidera, kao i praktična mera za jačanje čeličnog prijateljstva između Kine i Srbije i produbljivanje saradnje u oblasti kulture i turizma", rekao je Li.

Nakon ceremonije otvaranja potpisani su sporazumi o strateškoj saradnji, kao i o kulturnoj i turističkoj saradnji.

Prvi sporazum potpisali su Odsek za kulturu i turizam provincije Šandong, a drugi Kineski kulturni centar i Institut za pojas i put u Beogradu.

Treći su potpisali Kineski kulturni centar u Beogradu, Šandong high-speed i Drugi pekingški Univerzitet za strane jezike.

Tokom ceremonije dodeljene su i nagrade "Pisma".

Nakon svečanog programa posetioci su imali priliku da vide "Izložbu kulture večnog učitelja Konfucija", kao i dodatne prateće izložbe pejzaža drevnog grada Šandonga.

Pored toga, bila je izložena i nacionalna nošnja Šandonga, kao i poslastice te drevne provincije.

Sutra će biti održano Gala veče Šandong pozorišta pesme i igre na temu "Gostoljubivi Šandong, vekovno prijateljstvo na putu svile" u Narodnom pozorištu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Pravilna ishrana je osnova zdravlja: U kojim količinama možete koristiti šećer, a da se ne ugojite

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA