U Nišu otvoren peti "Teatar na raskršću“: U fokusu pojedinac, njegovo mesto i odgovornost prema svetu

 
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Prigodnom svečanošću i izvođenjem predstave Antigona, Slovenskog narodnog gledališča iz Nove Gorice, u Narodnom pozorištu u Nišu počeo je večeras peti Festival drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora Teatar na raskršću.

Festival su otvorili upravnik niškog pozorišta Spasoje Ž. Milovanović, ministar kulture Nikola Selaković i gradonačelnik Niša Dragoslav Pavlović.

Selaković je istakao da je festival „Teatar na raskršću“ za samo pola decenije postao prepoznatljivo kulturno obeležje Grada Niša, ali i ovog dela Evrope.

"Svesni ogromnog značaja koje ovakve manifestacije imaju na polju regionalne saradnje, promocije pozorišne umetnosti i promocije Srbije kao zemlje kulture, Ministarstvo od samog početka podržava ovaj festival“, izjavio je Selaković.

Prema njegovim rečima, kultura je nesumnjivo najdublja i najfinija spona koja povezuje pojedince i društva, ona je bila i ostala najbolji most da se probudi uzajamno prepoznavanje i razumevanje, da se kreativnošću afirmiše raznovrsnost.

"Prirodno je da u gradu koji je od antičkih vremena prepoznatljiv kao izvor i raksršće evropskih i svetskih puteva jačamo regionalnu kulturnu razmenu i slavimo umetnost“, istakao je Selaković.

Milovanović: Ideja je da progovorimo o pojedincu

Upravnik niškog Narodnog pozorišta Spasoje Ž. Milovanović rekao je da je festival na dobrom putu, kao i pozorište koje ove godine obeležava 137. godinu postojanja.

"Čitava ideja ovogodišnjeg festivala jeste da preskočimo velike teme, neke globalne probleme koje tište ne samo ovaj balkanski prostor već čitav svet. Naša ideja je da progovorimo o pojedincu, da vidimo gde je mesto pojedinca i kakve su odgovornosti čoveka. Kakvu svest čovek ima o tome da li on kao pojedinac može da pomogne da ovaj svet bude bolji nego što jeste, ako je to uopšte moguće“, izjavio je Milovanović.

On je rekao da pozorišni festival od antičke Grčke do dana današnjeg funkcioniše po principu razmene iskustava i mišljenja i ono na čemu niško pozorište posebno insistira jeste različitost.

"Bogatstvo različitosti jeste ono nešto što ovaj prostor čini posebnim i uzbudljivijim. Naša molba je da koliko god se neslagali jedni sa drugima uvažavamo suprotno mišljenje, uvažavamo tu različitost, pa makar se i nikad ne složili oko neke teme. Međutim, sama činjenica da se okupljamo oko jednog najmanjeg zajedničkog sadržaoca, a to je pozorište dovoljno govori da je ipak moguće pronaći zajednički jezik“, izjavio je Milovanović.

Pavlović: Pozorište predstavlja najbolju sliku društva 

Gradonačelnik Niša Dragoslav Pavlović podsetio je da je veliki ruski pesnik Vladimir Majakovski rekao da pozorište, a ne ogledalo ili staklo predstavlja najbolju sliku društva.

"Zato mi u Nišu često i sa ponosom volimo da kažemo da je „Teatar na raskršću“ moderan odraz naše kulture, mentaliteta, ali i naše prošlosti“, rekao je Pavlović.

Festival će trajati do 8. septembra, a publika će moći da pogleda šest takmičarskih predstava.

Nakon „Antigone“ na programu su predstave „Mister dolar“ beogradskog Narodnog pozorišta, „Poetesa“ koja je zajednička produkcija Srpskog narodnog pozorišta i UG "Novi tvrđava teatar" i predstava „Subota, neđelja i poneđeljak“ koju izvodi Gradsko satiričko kazalište “Kerempuh“ iz Hrvatske. Crnogorski ansambl odigraće predstavu „Ćelava pevačica“, a dan kasnije na programu je predstava „Elementarne čestice“ po tekstu Mišela Uelbeka, a koju izvode glumci Narodnog teatra "Ivan Vazov“ iz Bugarske.

Poslednje večeri festivala dodeljuju se nagrade za najbolju predstavu, režiju, za kostimografsko i scenografsko ostvarenje, za originalnu scensku muziku, scenski pokret i glumačke nagrade, a u čast nagrađenih biće izvedena predstava „Koštana“ niškog Narodnog pozorišta.

Stručni žiri ovogodišnjeg festivala čine Nenad Novaković, ekspert za elektronske medije i menadžment u kulturi iz Bosne i Hercegovine, Irena Šarović, balerina, koreografkinja i diplomirana dramaturškinja iz Srbije, Dora Ružđak Podolski, rediteljka i profesorka iz Hrvatske, Milica Bajić Đurov, scenografkinja i kostimografkinja iz Srbije i Dušan Kovačević, glumac i producent iz Crne Gore.

(Telegraf.rs)

Video: Janko Cekić: Nušićev komad Narodni poslanik je neverovatno aktuelan

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA