Zavirite u unutrašnjost renoviranog Sava Centra: Stari, autentični izgled zadržan, a novina ima na pretek

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 6 min.
  • 1

Posle više godina pauze, legendarna Plava dvorana Sava Centra počeće se radom. Predstavnicima medija, među kojima je bio i novinar portala Telegraf.rs, otvorena su vrata ovog čuvenog objekta.

Kompanija Delta Holding završila je trogodišnju rekonstrukciju Sava Centra obnovom Plave dvorane, koja je od danas spremna za brojne kulturne i kongresne manifestacije. Ukupna investicija u obnovu Sava Centra iznosila je 120 miliona evra, od čega je 40 miliona evra uloženo u obnovu Plave dvorane.

Video: Zavirite u unutrašnjost renoviranog Sava Centra

"Plava dvorana je kruna našeg trogodišnjeg rada. Sačuvali smo njen prepoznatljiv kolorit i naziv kao omaž svim lepim trenucima i emocijama koje smo zajedno doživeli na ovom mestu. Povećali smo kapacitet dvorane za 10%, odnosno za 400 mesta, i sada Plava dvorana ima 4.050 mesta. Tehnološki smo opremili dvoranu da odgovara svetskim standardima kongresne, kulturne i umetničke scene." izjavila je Angelina Nekić, potpredsednica Delta Holdinga i CEO Delta Real Estate-a.

Obnova Plave dvorane nije samo vizuelno unapređenje već predstavlja veliki tehnološki iskorak. Novi sistemi osvetljenja i akustike, implementirani u saradnji sa vodećim svetskim kompanijama, pružaju jedinstveno audio-vizuelno iskustvo, čineći Sava Centar jednim od najmodernijih kongresnih prostora u regionu.

Video: Pogled na Plavu dvoranu Sava Centra iz lože

Rekonstrukcijom smo dobili i najveću bioskopsku dvoranu u ovom delu Evrope, opremljenu najmodernijim 3D platnom u regionu. Oko dvorane su kreirani novi prostori poput Amfiteatar sale i Atriuma, zimske bašte sa zelenim zidovima i skoro 5.000 biljaka. Sava Centar je sada pametna zgrada koja ne samo da efikasno troši energiju već je i proizvodi.“ dodala je Angelina Nekić.

Sava Centar Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Plava dvorana Sava Centra sada može da ugosti produkciono najkompleksnije muzičko – scenske događaje, a već unapređena akustika podržana je posebnim audio sistemima za filmske projekcije, koncerte i kongresna dešavanja. U dvorani je postavljeno koncertno ozvučenje poslednje generacije francuskog brenda L-Acoustics, koji se nalazi na vrhu tehničkih zahteva svetskih zvezda.

Govoreći o budućnosti kongresnog turizma i kulture u obnovljenoj Plavoj dvorani, Kristina Milinčić, generalna direktorka Sava Centra, naglasila je: "Od trenutka najave otvaranja Plave dvorane, interesovanje je ogromno – bukirano je 50 događaja, među kojima su koncerti Kraljevske filharmonije iz Londona, nastup Hosea Karerasa i povratak Boljšoj baleta u Beograd, nakon više od 40 godina kao i brojni domaći izvođači po kojima je Sava Centar poznat."

Od otvaranja, Sava Centar je ugostio 55.000 posetilaca, od kojih su više od polovine strani delegati, a sa otvaranjem Plave dvorane očekuje se da se taj broj utrostruči do kraja godine. "Sava Centar je središte kongresnog turizma Beograda i Srbije. Tek sada, nakon obnove i proširenja kapaciteta, sa povećanjem broja sala sa 16 na 46, i obnovljenom Plavom dvoranom, spremni smo za velike međunarodne skupove u našem glavnom gradu. Već na proleće sledeće godine, Sava Centar će ugostiti međunarodni kongres kardiologa, sa preko 7.000 učesnika, što je najveći događaj ove vrste u istoriji Beograda", zaključila je Milinčić.

Sava Centar Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Obnovljeni Sava Centar, zajedno sa proširenjem aerodroma i novim Air Serbia letovima, u susret svetskoj izložbi EXPO 2027, doneće velike benefite celom gradu i Srbiji. Sa ovim infrastrukturnim poboljšanjima, Beograd se pozicionira kao globalna destinacija za organizaciju događaja na najvišem svetskom nivou.

Ivana Letić, arhitekta, imala je šta da kaže prilikom za renovirani Sava Centar.

"Neverovatan osećaj da nastanete u završenom Sava Centru posle tri godine izuzetno izazovnog i kompleksnog rada na rekonstrukciji ovog objekta. Kao što možete i da vidite, mi smo na neki način nastavili odnos prema ovom objektu kao što smo to uradili prošle godine na objektu A. Arhitektura u Sava Centru je potpuno nepromenjena, zapravo je sada i negde upadljivija i izražajnija, zahvaljujući upotrebi savremenih materijala i nekih novih mogućnosti i u sanaciji betonskih površina i modernije rešenja kada su sakupane fasade u pitanju, pa je sveukupni taj spoljašnji utisak zaista impresivan kao svoje vreme kada se Sava centar je otvorio. Kada je u pitanju enterijer, isto tako smo nastavili istim putem, taj odnos i balans između vanvremenskih originalnih elemenata koji su utkani u sve nas, zajedno sa nekim savremenim rešenjima koje su sada dala Sava Centru neku dodatnu vrednost, veću fleksibilnost, veću prilagodljivost svemu onome što je negde potrebno kada su događaji u pitanju. Tako da je u tom smislu Sava centar zaista, kao što i sve moje koleginice kažu, jedan prepoznatljiv objekat i na moderan način interpretiran onaj taj izuzetni arhitektonski izraz po kojem je Sava centar oduvek bio poznat. Međutim, ono što nam je zaista oduzelo najviše energije i negde smo najviše želeli da bude kako treba je upravo ova Plava dvorana koja je negde simbolična, kao što je svoje vreme pomereno otvaranje objekta B kada je Tito tražio da umesto planiranih 2.000 sedišta, ova sala ima 4.000 sedišta, tako smo i mi želeli dodatno vreme da potrošimo da bismo ovu salu ponovo učinili najizuzetnijom salom u regionu i apsolutno sam ubeđena da smo u tom i uspeli.

Kao što vidite, njen enterijer je potpuno prepoznatljiv, mi smo imali kao obavezu zaštitu spoljnog izgleda Sava Centra, enterijer nije deo predmeta zaštite, ali mi smo vrlo rano sa Zavodom zaštite spomenika počeli da pravimo plan kako ćemo upravo prilagoditi dvoranu u objektu B i kongresnu dvoranu u objektu A sačuvati ono što je istorija, što je negde najprepoznatljivije u Sava Centru i od toga nismo odstupili, iako je bilo mnogo izazova na tom putu. Ali evo, vidite iza mene originalne naturbetone, plave zidove sada koje su dopunjeni sa letvicama koje bi trebalo da povećaju akustiku prostora, tu su i plave stolice koje su zaista bile takođe jedna posebna tema, s obzirom da ovakvi modeli stolica se više ne proizvode, mi smo došli i do španske firme Figueras koja je bila spremna da napravi potpuno novi kalup, jedinstven kalup, samo za Sava Centar, da bismo zadržali taj originalni izgled a negde tehnički poboljšali tu stolicu gde ona sada ima potpuno novi komfor u odnosu na raniji period.

Sava Centar Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Plava dvorana na današnji dan je verovatno dvorana koja ima ne samo 3D platno, to je najveće bioskopsko platno u regionu, dimenzija 20 puta 10, koja se pušta preko projektora koji ima, sad da kažem to je malo neki specifični pojam, ali je zanimljiv pošto su to najveći projektori na tržištu, od 50.000 lumena 3K, koji stvaraju neverovatnu oštrinu, uprkos tome što je platno izuzetno veliko. Ugradili smo neke različite konkretne sisteme koje su u jednom ravni gde mi sada u Plavu dvorani i u prvom i u zadnjem regionu koji ima oštrinu, i nije pala kvaliteta događaja po statu, a ono što je na kraju bilo negde najzanimljivije kada je Plava dvorana u pitanju, je koncertni sistem koji je, ja mislim, jedini na ovom tržištu i ujedno najbolji u akustiku, to je fantastička kompanija koja ima velike renome u toj oblasti, zahvaljujući tom sistemu koji možete i da vidite ovdje iznad sebe, jer je jedan specifičan koncert ova sva bufer sekcija se nalazi u sredini i zahvaljujući tome zvuk putuje potpuno i jednako kroz celu salu mi smo imali jednu zanimljivu situaciju kada smo puštali sistem u rad bukvalno su svi stali koliko su bili oduševljeni kvalitetom zvuka i počeli da snimaju jer je to zaista jedan jedinstven događaj", navodi Ivana Letić.

U utorak, 3. septembra, Plava dvorana biće i zvanično otvorena.

(Telegraf.rs)

Video: Održan "Rock el Clasico" koncert u Novom Sadu sa Stefanom Milenkovićem i Neletom Karajlićem

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA