Otvoren 11. Kustendorf KLASIK na Mećavniku

 
J. V.
J. V.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Koncertom pijanistkinje Zarine Šimanskaje koja je izvela dela Debisija, Ravela i Stravinskog i mecosoprana Zinaide Carenko sa delima Čajkovskog, Korsakova i Kamij Sen-Sansa na Mećavniku je počeo 11. Festival klasične muzike Kustendorf KLASIK.

Osnivač festivala Emir Kusturica rekao je da se na pozornici Mećavnika smenjuju veliki umetnici i mladi koji će postati veliki umetnici, između dve krajnosti koje predstavljaju život i smrt, donoseći na svaki način trijumf života nad smrću, konstruktivnosti nad destruktivnosti, otkrivajući magični svet.

"Nikola Tesla je tvrdio da nijedan čovek nije umro več se pretvorio u svetlost, verovao je da ljudska energija dolazi iz etra... Ako duhovna energija plovi etrom onda svaka umetnost teži da bude muzika. Svaki od umetnika koji ovde nastupa upotpunjava život u kojem nema smrti", poručio je Kusturica otvarajući festival.

Otvaranju festivala prisustvovao je i ministar kulture Nikola Selaković i Aleksandar Dibalj, načelnik departmana za komunikacije kompanije Gasprom njeft koja je od početka festivala koorganizator.

"Zavidim mladim izvođačima koji su doputovali i poneće utiske za ceo žIvot. Ovde je divna atmosfera, u isto vreme demokratija, sloboda i stvaralaštvo, svi mogu da rade šta vole, a s druge strane će imati priliku da se takmiče i čuju svetske zvezde", kazao je Dibalj.

U takmičarskom programu je 36 mladih umetnika iz Srbije, Rusije i Belorusije, a o dobitnicima nagrade festivala "Zlatna matrijoška" odlučiće međunarodni žiri koji će činiti dirigent Mihail Golikov, pijanista i profesor na FMU Vladimir Milošević i kompozitorka i gitaristkinja Maja Le Ru Obradović.

Učenici Škole za muzičke talente iz Ćuprije i muzičkih škola "Mokranjac" i "Vatroslav Lisinski" iz Beograda pokazaće svoje talente tokom dana, a biće održana i dva koncertna predavanja o stvaralaštvu kompozitora Petra Stojanovića i Ante Grgina.

Večernji sati rezervisani su za koncerte proslavljenih domaćih i svetskih umetnika, a prvi put biće izvedena i dva muzičko-scenska dela: komična opera "Iza operskih kulisa" Vere Milanković u izvođenju ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" i dramska opera "Šum šume preko polja" Aleksandra Sedlara.

Tokom festivala biće otvorena i nova galerija pod nazivom "Đuzepe Rotuno" uz izložbu fotografija Janka Kusturice.

Kustendorf KLASIK traje do 3. septembra.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Otvoren 10. jubilarni festival klasične muzike "Kustendorf klasik"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA