Selaković: Predstavićemo javnosti Arheološki lokalitet na Rudniku

 
A. G.
A. G.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Ministar kulture Nikola Selaković obišao je sa predsednikom opštine Gornji Milanovac Dejanom Kovačevićem i rukovodiocem projekta iskopavanja Muzeja rudničko-takovskog kraja Dejanom Radičevićem, arheološki lokalitet na Rudniku i istakao da je ponosan i zadivljen onim što je do sad pronađeno i da će se u narednom periodu raditi da na tome da se na najbolji mogući način domaćoj i međunarodnoj javnosti predstavi sve što je ovde istraženo.

Ministar kulture je ukazao da su nažalost dosadašnji pronalasci morali da budu zatrpani i konzervirani na drugačiji način od onoga koji je potreban i najavio planove za saradnju sa Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture.

"Ovde, na ovom konkretnom lokalitetu danas smo došli da vidimo šta je to sjajno pronađeno. Jedna divna građevina u osnovi preko 60-70 kvadrata je pronađena i ona je na svom prvom nivou imala prostoriju oslikanu freskama, što smo u fragmentima uspeli da vidimo. Neću da kažem da je sve to što je urađeno uzalud, ali bila bi velika šteta ako ne pronađemo rešenje da u godinama koje su pred nama ovaj ovde prostor ne ugleda svetlo dana i ne bude prikazan svojoj publici", rekao je Selaković.

Podsećajući da se 2025. godine obeležava jubilej modernih arheoloških istraživanja u Republici Srbiji, ministar je ukazao da na teritoriji opštine Gornji Milanovac, u varošici Rudnik već više od decenije traju ispitivanja ovog kraja koji je vekovima bio epicentar života ljudi u ovom delu naše zemlje.

"Upravo na ovom lokalitetu gde se već 15 godina istražuje srednjovekovno nasleđe, kao ministar kulture mogu da kažem da mi je izuzetno drago i da sam ponosan na činjenicu što Ministarstvo kulture u čitavom ovom periodu predstavlja ozbiljnog partnera opštini Gornji Milanovac, Muzeju rudničko-takovskog kraja koji ove godine proslavlja 30 godina postojanja, što idemo ka obeležavanju 160. godišnjice početka modernih arheoloških istraživanja na teritoriji naše zemlje, što ćemo obeležiti zajednički sledeće godine", poručio je Selaković i dodao da će u vremenu koje dolazi opština Gornji Milanovac imati u Ministarstvu kulture dobrog i pouzdanog partnera, kao što je to bilo i u prethodnim godinama.

Pre posete arheološkog lokaliteta, ministar kulture prisustvovao je video-prezentaciji ovog nalazišta u Domu kulture "Rudnik".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: U Manasiji se obeležava Dan Despota Stefana Lazarevića

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA