Alen Delon razmišljao da okonča svoj život: "Eutanazija je najlogičnija i najprirodnija stvar na svetu"

 
A. G.
A. G.
 
 
Čitanje: oko 5 min.
  • 0

Okolnosti smrti poznatog glumca još uvek nisu poznate, a porodice se samo oglasila i objavila žaljenje zbog gubitka

Alen Delon, francuska filmska legenda, preminuo je danas u 89. godini. Ostavio je neizbrisiv trag u svetu filma i postao simbol evropske kinematografije, a poslednje godine njegovog života bile su dosta teške.

Delon je 2019. godine doživeo moždani udar, koji je napravio pravi razdor u njegovoj porodici. Legendarni glumac je nakon udara ostao skoro potpuno nepokretan, a njegovi naslednici nisu mogli da se dogovore oko načina lečenja.

Alen Delon Alain Delon Foto: Profimedia/AFP/LIONEL BONAVENTURE

- Ne govori mnogo, zamara se ili nervira ga kada ga teramo da ponavlja, jer njegov glas više nije onako jasan, niti čujan - rekao je Entoni Delon, Alenov sin, u jednom intervjuu, dodajući da je njegov otac "oslabljen" i "da ne može više da podnese da sebe vidi takvog", što su potvrdili i Delonovi doktori:

- Uprkos postepenom oporavku motoričkih i kognitivnih funkcija, gospodin Delon izražava odbijanje i gubitak poverenja. Više puta je izjavio da ne želi da živi ako mora da ostane hendikepiran.

Veruje se da je Delon od tada patio od još jedne teške bolesti, limfoma, koji je sa godinama samo napredovao.

Alain Alen Delon Foto: Adel Productions / AFP / Profimedia

Francuske novine, Le Parisian, prenele su u januaru ove godine medicinski izveštaj ovog glumca, u kome je doktor napisao:

- Dijalog je težak, a odgovori nisu baš izražajni.

U istom dokumentu, potvrđeno je da poznati glumac postepeno gubi kognitivne sposobnosti.

Medicinski izveštaj sastavljen je na zahtev tužioca, a do toga je došlo zbog svađe njegove dece oko adekvatnog lečenja. U tom izveštaju opisane su četiri godine bolesti poznatog glumca i posledice toga.

Alain Alen Delon Foto: Profimedia/Cite Films/Compagnia Cinematog/AFP

- Ova medicinska ekspertiza je rađena „na osnovu dokumentacije“, što znači da je analizirana samo medicinska dokumentacija glumca, bez ličnog pregleda. Izvršena je nakon tužbe koju su početkom jula podnela deca Delona, Anuška (33 godine), Antoni (59 godina) i Alen-Fabijen (29 godina), protiv njegove bivše partnerke i zaposlene Hiromi Rolin, posebno zbog nasilja nad ranjivom osobom i zloupotrebe slabosti. Njihove tužbe su odbačene, ali su izazvale novi sukob među braćom i sestrama. Anuška tvrdi da je njen otac još uvek potpuno sposoban, dok dvojica braće žele da bude stavljen pod starateljstvo. Oni smatraju da Delonom manipuliše njihova sestra, koja im je navodno sakrila njegovo zdravstveno stanje i želi da ga preseli u Švajcarsku kako bi izbegla visoke poreze na nasledstvo, optužuje Antoni. Anuška, s druge strane, optužuje svoju braću da ugrožavaju život glumca i tvrdi da je želela da ga odvede u Švajcarsku kako bi mogao da nastavi sa lečenjem.

Prema stručnjaku koji je angažovan od strane pravde, stanje Alena Delona se konstantno pogoršavalo „tokom poslednje četiri godine“. Glumac pokazuje „kognitivne poremećaje vaskularne prirode koji se pogoršavaju sa uzastopnim moždanim udarima i koji se nadovezuju na kognitivne poremećaje degenerativne prirode“.

„Ovo stanje je potpuno, direktno i sigurno da čini gospodina Alena Delona ranjivim kako fizički tako i psihički“, dodaje stručnjak, koji detaljno opisuje četiri faze koje su postupno dovele do gubitka njegove lucidnosti, počevši od prvog moždanog udara u junu 2016. godine. Blagi moždani udari zbog koje je hospitalizovan u Montargisu. Prema stručnjaku, ni motoričke funkcije glumca, ni njegovo rasuđivanje tada nisu bili poremećeni: „Gospodin Delon je tada bio sposoban da efikasno odgovori na mogućnost situacije u kojoj bi mogao biti zlostavljan ili ometan u svojim uslovima života“.

U avgustu 2019. godine, glumac je doživeo dva nova moždana udara u manje od mesec dana. Prema stručnjaku, lekari klinike u Švajcarskoj gde je hospitalizovan primećuju „depresivni poremećaj“ vezan za njegovo zdravstveno stanje i poteškoće koje ima u „prihvatanju svoje situacije“. Njegovo rasuđivanje je tada još uvek bilo „skoro potpuno“ i tako je ostalo sve do treće faze njegovog pogoršanja, započete 17. septembra 2021. godine nakon povrede glave izazvane padom u njegovoj kući. U to vreme, lekari mu dijagnostikuju rak limfnog sistema. On sastavlja svoje upute za eventualne slučajeve u januaru 2023. godine, u kojima traži da „bude lečen u Francuskoj i da ostane u [svojoj] kući u Dušiju za to“. Tada pokazuje, prema rečima stručnjaka, „značajno pogoršanje rasuđivanja“ koje se manifestuje kroz „usporavanje mišljenja“ i „teškoće u rešavanju socijalnih ili porodičnih problema“.

Alen Delon Foto: Tanjug/AP

U avgustu 2023. godine, dok se njegova deca zakonski svađaju sa Hiromi Rolin, Alen Delon ulazi u četvrtu fazu svog pogoršanja. Njegov limfom napreduje i doprinosi daljem smanjenju njegovih motoričkih i kognitivnih sposobnosti. Sada, „psihološko i fizičko pogoršanje“ glumca odgovara, prema stručnjaku, „značajnoj promeni u njegovom mentalnom zdravlju koja vodi potpunom ukidanju rasuđivanja“, „stavljajući ga u stanje potpune fizičke zavisnosti, izlažući ga podložnosti osoba koje se brinu o njegovim vitalnim potrebama i palijativnoj nezi“ - piše o medicinskoj dokumentaciji koju je preneo Le Perisian.

Nakon objavljivanja medicinske dokumentacije, glumac je za francuske medije rekao samo:

- Ja ne želim više da živim.

Ova izjava, nažalost, nikoga nije iznenadila, pošto je u od 2019. godine u više navrata istakao da bi želeo da ode na eutanaziju i tako okonča svoj život.

- Eutanazija je najlogičnija i najprirodnija stvar na svetu. Od određene starosti i vremena, imamo pravo da se mirno oprostimo od ovog sveta bez podrške bolnice ili aparata za održavanje života - rekao je Alen Delon u intervjuu 2021. godine.

Sin Entoni, potvrdio je da je njegov otac zaiteresovan za eutanaziju, kao i da će biti tu za njega u trenutku kada bude rešio da napusti ovaj svet. Prošle godine pisalo se i da je Delon odredio datum eutanazije, na koju je imao pravo jer je imao državljanstvo Švajcarske, međutim taj datum nikada nije objavljen.

Alen Delon i Romi Šnajder Foto: Tanjug/AP
Alen Delon Foto: Tanjug/AP

Okolnosti smrti poznatog glumca još uvek nisu poznate, a porodice se samo oglasila i objavila žaljenje zbog gubitka.

- Alen Fabijen, Anuška, Entoni, kao i Lubo (pas), duboko su tužni što objavljuju odlazak svog oca. Molimo vas da poštujete njegovu privatnost, u ovom izuzetno bolnom trenutku žalosti - navodi se u saopštenju, koje je podelila porodica.

Alen Delon rođen je 8. novembra 1935. godine. Plenio je svojom lepotom i šarmom, a za njim su ludele žene širom sveta. Ostaće upamćen kao jedan od najistaknutijih evropskih glumaca tokom 1960-ih i 1970-ih godina prošlog veka. Godine 1957. se pojavio u prvom filmu, dok mu je uloga Roka u filmu "Roko i njegova braća" Lukina Viskontija iz 1960. godine, donela svetsku slavu. Potom je igrao i u filmu Eklipsa (1962). Njegova hladna i misteriozna pojava donela mu je kultni status, a uloga u filmu Samuraj (1967) učvrstila je njegovu reputaciju glumca koji briljira u ulogama antiheroja i moralno ambivalentnih likova.

Tokom svoje karijere igrao je u preko 88 filmova, 12 televizijskih šou programa, snimio je dva dugometražna filma, producirao 32 i pojavio se u 7 predstava.

(Telegraf.rs)

Video: Uliks Fehmiju gost Sarajevo film festivala

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA