Scenograf Aleksandar Denić postao član Akademije umetnosti u Nemačkoj

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Svetska kritika ističe njegovu umetnost kao spekatakularnu i genijalnu jer u svakom segmentu ima značenje

Scenograf i profesor na Fakultetu dramskih umetnosti Aleksandar Denić, autor konceptualnog rada "Exposition Coloniale" kojim se Srbija predstavlja na Bijenalu savremene umetnosti u Veneciji, postao je član prestižne Akademije umetnosti u Nemačkoj, u sekciji Izvođačkih umetnosti, objavio je Fakultet dramskih umetnosti.

Akademija umetnosti trenutno broji 435 članova raspoređenih u šest umetničkih sekcija: likovna umetnost, arhitektura, muzika, književnost, izvođačke umetnosti, te film i medijska umetnost. Izbor novih članova predstavlja priznanje za njihov izuzetan doprinos umetnosti i kulturi, ističe se u saopštenju.

Denić je diplomirao scenografiju i slikarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Dobio je mnogo prestižnih priznanja, među kojima je i "Faust", nemačku nacionalnu nagradu, a nekoliko puta je bio proglašen za najboljeg scenografa godine.

Po anketi prestižnog časopisa "Teatar hojte", odabran je dva puta za najboljeg scenografa u pozorištima nemačkog govornog područja.

Svetska kritika ističe njegovu umetnost kao spekatakularnu i genijalnu jer u svakom segmentu ima značenje.

Vrhunac njegove pozorišne karijere bila je scenografija za ciklus "Prsten Nibelunga" povodom dva veka od rođenja Riharda Vagnera, koji je obuhvatao četiri opere (Rajnsko zlato, Valkira, Zigfrid, Sumrak bogova) u trajanju od 17 sati, u režiji Franka Kastorfa.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Trišić: Ansambl Kruševačkog pozorišta sjajno, hrabro igra predstavu Režim ljubavi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA