Zavirite na izložbu koja je posvećena legendarnom Zoranu Rankiću

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Dani sećanja na Zorana Rankića traju od 24. do 30. jula

Dani sećanja na Zorana Rankića Foto: Telegraf.rs

Ovih dana održava se manifestacija "Dani sećanja na Zorana Rankića", od 24. do 30. jula. Tim povodom, u Kući Đure Jakšića u Beogradu otvorena je i zložba ličnih i fotografija iz Rankićevih predstava kao i izložba 30 portreta glumaca Beogradskog dramskog pozorišta "Velikani Pozorišta na Krstu".

Kao što je poznato, u sredu 24. jula od 19:00 održano književno veče, na kome su o Zoranu Rankiću i njegovom delu govorili književnik Vitomir Teofilović, dramski umetnik Milan Caci Mihailović i autor monografije o Rankiću i autor izložbe portreta "Velikani Pozorišta na Krstu" Zvezdana Stanković.

Pogledajte kako je bilo na izložbi koja je posvećena legendarnom Zoranu Rankiću i izložbi 30 portreta glumaca Beogradskog dramskog pozorišta "Velikani Pozorišta na Krstu".

O Zoranu Rankiću

Zoran Rankić (Derventa, 9. avgust 1935 — Beograd, 9. decembar 2019) bio je jugoslovenski i srpski televizijski i pozorišni glumac, prvak Beogradskog dramskog pozorišta, dramski pisac, reditelj aforističar, satiričar, pesnik i slikar grafičar.

Glumom je počeo da se bavi 1951. godine, kada je zaigrao u Narodnom pozorištu Sarajevo, čiji je bio član do kraja 1960. godine. Od 1961. do 1996. bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, gde je glumio u velikom broju pozorišnih predstava. Ostvario je 26 filmskih i TV uloga. Široj javnosti najpoznatiji je po ulogama Nikole Kalabića u TV seriji "Poslednji čin" i Žarka Popare u TV seriji "Srećni ljudi".

Osim u glumi, istakao se i u književnosti objavivši nekoliko knjiga i zbirki pesama, a za svoj rad je višestruko nagrađivan. Od sredine sedamdesetih godina objavljivao je aforizme u više dnevnih listova uključujući humorističko-satirične, mesečne novine Ošišani jež. Rankićeva poezija poređena je sa poezijom Laze Kostića, dok je njegove drame Momo Kapor poredio sa dramama pisca Aleksandra Popovića.

Bio je član više umetničkih udruženja, a uvršten je u više srpskih i stranih knjiga aforizama. Godine 2018. objavljena je Rankićeva monografija.

Poslednje godine života proveo je povučeno u Domu za stara lica u Krnjači, gde je i preminuo 9. decembra 2019. godine.

(Telegraf.rs)

Video: Anica Dobra: Najveća inspiracija mi je Mira Banjac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA