Muzej žrtava genocida najavio otvaranje izložbe "Prebilovci 1941" u Prebilovcima

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

Autor postavke je g. dr um Nikola Radosavljević, programski direktor Muzeja žrtava genocida.

Povodom obeležavanja 83. godišnjice jednog od najsvirepijih zločina počinjenih nad srpskim narodom u okupiranoj Kraljevini Jugoslaviji tokom Drugog svetskog rata, Muzej žrtava genocida priređuje otvaranje stalne izložbene postavke pod nazivom „Prebilovci 1941“, autora gđe Jasmine

Tutunović Trifunov, višeg kustosa u Muzeju žrtava genocida, g. Predraga Loze, istoričara u Republičkom centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, g. Dragoslava Ilića, istoričara u Republičkom centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica i g. Bojana Arbutine, v.d. direktora u Muzeju žrtava genocida.

Autor postavke je g. dr um Nikola Radosavljević, programski direktor Muzeja žrtava genocida.

Otvaranje stalne izložbene postavke biće održano u ponedeljak, 5. avgusta 2024. godine, sa početkom u 20 časova u Domu kulture „Sveti kralj Milutin“ u Prebilovcima.

Tom prilikom, stalnu izložbenu postavku otvoriće ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije g. Dejan Ristić. Stalnu izložbenu postavku upotpunjava dvojezični, srpsko-engleski, katalog pod nazivom ,,Prebilovci 1941“.

Na stalnoj izložbenoj postavci biće predstavljeni brojni eksponati, audio-vizuelni materijali, fotografije, dokumenta i istorijski izvori koji svedoče o tragičnoj sudbini Prebilovčanki i Prebilovčana tokom avgustovskih dana 1941. godine.

Naročito ističemo da je za potrebe stalne izložbene postavke urađena i replika stolice prebilovačke učiteljice Stana Arnaut koja simbolizuje patnju i stradanje meštana Prebilovaca u jednom od najkrvavijih zločina počinjenih na teritoriji Nezavisne Države Hrvatske.

Realizaciju projekta podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije i Fondacija Muzeja žrtava genocida na čelu sa upraviteljem g. Stankom Debeljakovićem.

Pored toga, autorski tim stalne izložbene postavke, kao i Muzej žrtava genocida, zahvaljuju na saradnji meštanima Prebilovaca na otvorenoj i plodotvornoj saradnji i idejama, prof. dr Goranu Latinoviću sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, prof. dr Dragi Mastiloviću sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, g. Milenku Jahuri, i brojnim drugim pojedincima koji su svojim znanjem i savetima doprineli ostvarivanju i realizaciji ove izložbene postavke.

(Telegraf.rs)

Video: Izložba “Sve boje Vorhola” otvorena u Salonu Muzeja grada Beograda

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nebojša Berak

    22. jul 2024 | 15:23

    Muzej bi morao da promeni ime i da LOCIRA gde je bio genocid, morao bi da se zove MUZEJ ZRTAVA GENOCIDA NAD SRBIMA U NEZAVISNOJ DRZAVI HRVATSKOJ.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA