Vreme čitanja: oko 4 min.

Održan AFRO FESTIVAl u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu: Sjajan koncert održao Marko Louis

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Puna dva sata Marko je izvodio brojne autorske i druge kompozicije kojima je razgalio publiku i doveo atmosferu do usijanja, po već pretoplom, pravom afričkom popodnevu

  • 0
Marko Louis Foto: Marija Piroški

Uz učešće afričkih ambasada u Beogradu, u prijatnom eksterijeru bašte Muzeja afričke umetnosti u Beogradu održan je Afro festival.

Tokom proteklog vikenda, nekoliko hiljada posetilaca uživalo je u bogatim programima koje su muzejski saradnici pripremili za ljubitelje i poštovaoce afričke kulture i umetnosti, a posebno u ponudi koju su predstavile afričke ambasade. Ove godine učestvovala su diplomatska predstavništva Alžira, Angole, Brazila, Egipta, DR Konga, Libije, Maroka, Nigerije, Somalije i Tunisa, kao i konzulati Gabona, Jamajke i Namibije.

Veliko interesovanje publike privukli su posebno aranžirani štandovi na kojima su bili izloženi tradicionalni afrički predmeti, poput maski, tkanina, nakita, začina, ali i kulinarski specijaliteti koji su dočarali autentičan duh Afrike. Festival je ponudio i bogat umetnički program, uključujući izložbu najuspešnijih radova sa likovnog konkursa Impresije o Africi i modnu reviju nigerijskih brendova koja je organizovana u saradnji sa Ambasadom Nigerije u Budimpešti i udruženjem nigerijskih dizajnera CEEWABA. Posebno atraktivna bila je radionica vezivanja afričkih turbana, koja je privukla veliki broj posetilaca željnih da nauče ovu tradicionalnu tehniku.

Vrhunac ovogodišnjeg festivala bio je nastup domaćeg muzičara i kantautora Marka Luisa. Puna dva sata Marko je izvodio brojne autorske i druge kompozicije kojima je razgalio publiku i doveo atmosferu do usijanja, po već pretoplom, pravom afričkom popodnevu.

Drugog dana festivala održan je Durbar - centralni i najsvečajniji segment festivala, dan prijateljstva, muzike i plesa.

Ovog dana su se na svečanosti povodom novog izdanja Afro festivala obratili Marija Aleksić, direktorka Muzeja afričke umetnosti, Mohamed Amin Belhaž, doajen Grupe afričkih ambasadora i ambasador Kraljevine Maroko, Đura Likar, načelnik odeljenja za Afriku i Bliski istok Ministarstva spoljnih poslova, i Stanko Blagojević, pomoćnik ministra kulture za međunarodnu saradnju i evropske integracije.

Marija Aleksić, direktorka muzeja istakla je da “Afro festival već više od dve decenije okuplja muzejsku i najširu javnost kroz popularne i edukativne programe kojima se promoviše afrička umetnost i zaštita kulturnog nasleđa. Tokom ovih dana, Muzej afričke umetnosti se pretvara u pravu košnicu za ljubitelje umetnosti – on postaje mesto upoznavanja, razmene ideja i dobrog raspoloženja podstaknutih otkrivanjem različitih oblika kreativnosti koji dolaze sa afričkog kontinenta”.

Mohamed Amin Belhaž, doajen Grupe afričkih ambasadora i ambasador Kraljevine Maroko je rekao da “Afro festival predstavlja proslavu afričkog kontinenta, njegove umetnosti, kulture, mode i, pre svega, snažnog i trajnog prijateljstva i ljubavi između naroda Srbije i naroda Afrike. Grupa afričkih ambasadora u Beogradu sa zadovoljstvom učestvuje u aktivnostima Durbara na kome predstavljamo kulture naših prelepih zemalja. Ovaj festival, koji je jedinstven u Srbiji i širem regionu Zapadnog Balkana, od svog osnivanja, 1997, služi poput kapije ka našem kontinentu, dočekujući hiljade naših srpskih prijatelja, posebno mladih, na putu otkrivanja afričkog kontinenta”.

Đura Likar, načelnik odeljenja za Afriku i Bliski istok Ministarstva spoljnih poslova je izjavio da je Republika Srbija posvećena unapređenju saradnje sa afričkim državama. “Proteklih meseci Republiku Srbiju su posetili ministri spoljnih poslova Esvatinija, Angole, Gane, Centraloafričke Republike, Gambije, Burkine Faso, Alžira i Togoa i susreli su se sa predsednikom Republike i drugim zvaničnicima. Ponosni smo i na program Svet u Srbiji u okviru koga veliki broj studenata iz afričkih zemalja studira u Srbiji”, naglasio je Likar.

Marko Louis Foto: Marija Piroški

Stanko Blagojević, pomoćnik ministra kulture za međunarodnu saradnju i evropske integracije svojim obraćanjem je zvanično otvorio festival čestitajući timu Muzeja afričke umetnosti koji, kako je rekao, iz godine u godinu organizuje veličanstven festival posvećen afričkoj kulturi. “Prijateljstvo koje smo mi i narodi Afrike uspostavili je nastalo u drugačijem svetu. Svet se od tada mnogo promenio, a ono što je ostalo je naša posvećenost negovanju ovih odnosa. Motivi na našim narodnim nošnjama i ćilimima su slični onima na štitovima i nošnjama afričkih naroda koje danas možete da vidite ovde. Pozivam vas da uživate u tome,” istakao je Blagojević.

Tokom festivala za najmlađe posetioce organizovane su kreativne radionice, poput oslikavanja murala inspirisanih ukara tkaninama iz Nigerije i Kameruna, hip-hop plesne radionice i kreiranje kolaža na temu zamišljenih putovanja u Afriku. Posetioci su takođe mogli da se oprobaju u igri mankale, jednoj od najstarijih misaonih igara, i veštinama Kapuera Angola. Muzički deo festivala bio je posebno uzbudljiv. Ritmove Afrike na festival su doneli di-džej Pen iz Nigerije i brazilski gitarista Nego Zambe. Plesni nastup Donie Tembe Đurić iz Mozambika dodatno je doprineo atmosferi, kao i ritmovi singidundun, đembe i sabar bubnjeva koji su izvodili perkusionisti škole Singidundun. A velike aplauze pobrao je i bend Avalski put koji čine strani studenti, pretežno iz Afrike, koji borave i studiraju u Srbiji zahvaljujući projektu Svet u Srbiji.

Specijalni gosti spektakularnog nastupa Marka Luisa bili su poznata muzičarka Maja Luis i multiinstrumentalista PetarZ, koji često nastupaju sa Markom, zajedno stvarajući od koncerta pravu energičnu fanki-disko-afro-balkansku žurku obojenu najrazličitijim ritmovima i melodijama. Na zahtev oduševljene publike, Marko je izveo i nekoliko hitova na bis, a posebnu čar finala ovogodišnjeg festivalskog nastupa bio je trenutak kada se Marko Luis spustio sa bine i na travi, među brojnim posatiocima koji su u glas pevali sa njim, odsvirao poslednju numeru u pratnji svog sina Dime koji, sasvim sigurno, raste u izuzetnog perusionistu.

(Telegraf.rs)

Video: Marko Louis otpevao legendarnu Luisovu pesmu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA