Vreme čitanja: oko 5 min.

Dodelom nagrade “Arhitektonski događaj godine” svečano zatvorena BINA 2024

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 5 min.

Ovom prilikom Društvo arhitekata dodelilo je nagradu “Arhitektonski događaj godine” za 2023. godinu manifestaciji „100 godina od rođenja arhitekte profesora i akademika Ivana Antića“, koja je održana u svečanoj Sali Srpske akademije nauka i umetnosti SANU u Beogradu i na Univerzitetu u Beogradu - Arhitektonskom fakultetu

  • 0
Dodelom nagrade “Arhitektonski događaj godine” svečano zatvorena BINA 2024 Foto: Aleksandar Gazibara

Devetnaesto izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture - BINA 2024, u organizaciji Društva arhitekata Beograda i Kulturnog centra Beograda, svečano je zatvoreno u subotu 29. juna u Likovnoj galeriji KCB-a.

Ovom prilikom Društvo arhitekata dodelilo je nagradu “Arhitektonski događaj godine” za 2023. godinu manifestaciji „100 godina od rođenja arhitekte profesora i akademika Ivana Antića“, koja je održana u svečanoj Sali Srpske akademije nauka i umetnosti SANU u Beogradu i na Univerzitetu u Beogradu - Arhitektonskom fakultetu.

Milena Kordić, predsednica Društva arhitekata Beograda, u uvodnom obraćanju je istakla: „Društvo arhitekata Beograda pokušava da skrene pažnju na ulogu arhitekture u širem društvenom kontekstu i da stavi fokus na događaje koji zanimaju ne samo stručnu, već i širu javnost. Ova nagrada pokušava da nađe nešto što nije formalno arhitektonski objekat, ali može da ostvari značajniji uticaj“.

U obrazloženju nagrade koje je pročitao predsednik žirija, arhitekta Goran Vojvodić, između ostalog je navedeno: “Da kojim slučajem postoji jedan Srpski arhitektonski bukvar, ilustracija pored slova A pripala bi bez sumnje Ivanu Antiću. Kao što bi pored slova D stajao portret Nikole Dobrovića, a sličica Jovana Ilkića pored I. Ta njihova mesta ostala bi nepromenjena i kada bi se sva slova bukvara ispremeštala, učila odnazad ili na preskok. Antićev položaj u vrhu srpske ahitektonske azbuke do danas je ostao neprikosnoven, ali je protokom vremena njegovo delo ispunjeno dubljim slojevima značenja i obogaćeno novim tumačenjima.”

Uz Gorana Vojvodića, žiri su činili dr Milena Kordić, arhitekta, i Slobodan Giša Bogunović, filozof i teoretičar arhitekture.

Nagrada se dodeljuje Naučnom odboru međunarodnog skupa - predsedniku akademiku Milanu Lojanici i potpredsednici dr Dijani Milašinović Marić i članovima Odbora: akademiku Branislavu Mitroviću; dopisnom članu SANU Milanu Mariću; profesoru Vladimiru Lojanici; dr Marti Vukotić Lazar; dr Milanu Popadiću i dr Igoru Mariću. Takođe i predavačima na naučnom skupu - prof. Milanu Vujoviću; dr Milici Vujošević; prof. dr Vladimiru Makou; prof. dr Milanu Popadiću; dr Paolu Tomaseli, dr Maroju Mrduljašu; Andrei Čeko; dr Tanji Damljanović Konli; dr Aleksandri Mokranjac; prof. dr Marti Vukotić Lazar; prof. dr Ani Nikezić; Milici Petrović; vanr. prof. dr Marku Nikoliću i prof.Ivanu Raškoviću; autorima monografije „ARHITEKTONIČNO: arhitekta Ivan Antić“ dr Dijani Marić Milašinović i dr Igoru Mariću, i autorima izložbe „ARHITEKTA IVAN ANTIĆ – elementi“ prof. Vladimiru Lojanici, vanr. prof. Zoranu Abadiću i as. dr Jeleni Bogosavljević koji su rukovodili i priredili izložbu studentskih radova.

U ime tima koji je radio na ovoj manifestaciji, nagradu je primila dr Dijana Milašinović Marić, koja se prisutnima obratila rečima: “Opusom Ivana Antića bavim se više od 20 godina. Fascinirao me je jednostavan način na koji on rešava arhitektonske probleme. To je zaista uzbudljivo jer kada reši taj problem, on sažima sve ono što važno za arhitekturu i njenu ulogu. Iz toga izlazi jedna estetična forma koja deluje svojom unutrašnjom logikom. Za njega je arhitektura bila sve, i to pokazuje njegov život. Nadam se da smo barem delimično doprineli afirmaciji njegovog celokupnog rada”.

Ovogodišnje, 19. izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA 2024 održano je od 30. maja do 29. juna u organizaciji Društva arhitekata Beograda i Kulturnog centra Beograda.

Centralna tema ovogodišnje manifestacije bila je “Odjeci modernizma” koja se bavila pitanjima odnosa savremene arhitekture i modernizma, a posebna pažnja posvećena je modernističkom periodu arhitekte i profesora Milana Zlokovića (1898-1965) koji je uz Nikolu Dobrovića jedan od naših najznačajnih arhitekata moderne arhitekture.

Predstavljene su izložbe “Vila Prendić – novi pogled, novo trajanje”, koja je bila posvećena delu Milana Zlokovića; Međunarodna izložba savremenog stanovanja “HOUSING 23” - peta smotra aktuelnih arhitektonskih ostvarenja, koja su svojevrstan manifest savremenih projektantskih praksi i promišljanja na temu stanovanja; tradicionalna izložba “Ponesi svoj projekat” koja je predstavila rad mladih arhitekata Natalije Bogdanović i Alekse Đurića iz kragujevačkog Addicted Design Studija; Izložba “Nagrada Piranesi 2023” - revija recentne arhitekture iz regiona; i video izložba “Nagrade i konkursi (2023-2024)” koja je predstavila godišnje nagrade za arhitekturu i Arhitektonske i urbanističke konkurse u periodu april 2023 – mart 2024. godine u organizaciji Društva arhitekata Beograda.

Saradnja BINE i internacionalne platforme LINA, predstavljena je kroz izložbu “Razumeti kako grad raste” nastalu u okviru istoimenog rezidencijalnog programa, kada je desetoro LINA rezidenata upoznavalo život na Novom Beogradu i Bežaniji, kao i kroz predavanje Đulija Galasa i Natalije Vorošilove “Grand-Ensemble-Dörfli/Garden City susedstva u Cirihu 1943-57”.

Na tradicionalnom Seminaru “Arhitekti / Projektanti / Praktičari” posebna posvećena je obilasku objekta Sava centra, projektu i realizaciji rekonstrukcije kongresnog centra, primenjenim novim tehnološkim rešenjima, materijalima i detaljima izvođenja u saradnji sa Delta Real Estatom i kompanijama koje su učestvovale u procesu izvođenja radova delova objekta.

Projekat “Beogradske urbane oaze: Održive transformacije zapostavljenih prostora u Beogradu” u saradnji sa EUNIC – Srbija, Arhitektonskim i Šumarskim fakultetom Univerziteta u Beogradu, Centrom za za integraciju mladih (CIM) i Centrom za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju bavio se aktiviranjem lokalne zajednice kroz radionice urbanog dizajna za građane, javne događaje i umetničke intervencije, u koje su aktivno bili uključeni i štićenici oba Centra i studenti fakulteta.

Poseban segment programa bio je DOBAR URBANI ŽIVOT 4/GOOD URBAN LIFE 4 koji se ove godine još jednom održao u Kragujevcu sa centralnom temom Arsenal Placemaking, s fokusom na obnovu i rehabilitaciju kompleksa Arsenal u Kragujevcu, kao i studentske vizije za prostor Arsenala predstavljene projektima u okviru studijskih programa FILUM-a.

U okviru tradicionalnog programa BINA šetnji, posetioci su mogli da obiđu gradske vile u Profesorskoj koloniji, Beogradski sajam, Hotel Jugoslavija i Palatu Srbija, dok je BINA izlet u Novi Sad vodio u svet realizovane arhitekture Lazara Kuzmanova, jednog od najistaknutijih arhitekata srednje generacije, odnosno kroz priču o našim železnicama polazeći od stanice Prokop u Beogradu, putovanjem brzom prugom i konačnim odredištem modernističke železničke stanice Novi Sad iz 1964. godine.

Specijalni gost ovogodišnjeg izdanja manifestacije bio je arhitekta, profesor, osnivač Docomomo International, Wessel de Jonge sa Delft univerziteta iz Holandiie, koji je sa studentima Arhitektonskog fakulteta održao radionicu “Obnavljanje arhitekture 20. veka”, održao predavanje "Redizajn modernističke baštine. O ikonama moderne i svakodnevnom modernizmu, istorijskoj vrednosti i projektovanju za održivu budućnost" i učestvovao u tribinskim programima “Uspešne rekonstrukcije - Staro sajmište, Sava centar i BIGZ” i „Ugrožena baština – Beogradski sajam, Hotel Jugoslavija, Generalštab”.

U govornom programu BINE održan je i okrugli sto “Vila Prendić - jedno od retkih rekonstruisanih dela Milana Zlokovića”, predavanje Vladimira Lojanice i Verice Krstić "U domenu domova - razmišljanje o perspektivama savremenog stanovanja”, tribina “Uspostavljanje novih stambenih ekosistema – Šta je pokrenulo momentum zadružnog stanovanja u Barseloni?”, promocije knjiga “Oči kože: arhitektura i čula – Juhani Palasmaa”, u izdanju mlade izdavačke kuće Atelje A22 iz Crne Gore, kao i predavanje Karoline Petrović “Značaj cvetnih livada u urbanom ekosistemu” u okviru EUNIC programa “Beogradske urbane oaze”.

Posebnu zahvalnost iskazujemo pokroviteljima, partnerima, prijateljima i sponzorima manifestacije 19. BINA 2024.

(Telegraf.rs)

Video: Kijanu Rivs i grupa Dogstar nastupila na Arsenal festu u Kragujevcu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA