≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ministar Selaković u ime predsednika Srbije odlikovao grčkog mitropolita Damaskin

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Na svečanosti u Istorijskom muzeju Srbije, kojoj je prisustvovao i patrijarh srpski Porfirije, Selaković je uručio "našem osvedočenom bratu i prijatelju" mitropolitu Damaskinu odlikovanje za pružanje značajnog doprinosa negovanju kulture sećanja, za očuvanje pravoslavlja i učvršćivanje bratskih veza između srpskog i grčkog naroda

  • 0
Ministar Selaković u ime predsednika Srbije odlikovao grčkog mitropolita Damaskin Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministar kulture Nikola Selaković je u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića uručio Sretenjski orden drugog stepena mitropolitu Didimotihe, Orestijade i Suflija Grčke pravoslavne crkve Damaskinu.

Na svečanosti u Istorijskom muzeju Srbije, kojoj je prisustvovao i patrijarh srpski Porfirije, Selaković je uručio "našem osvedočenom bratu i prijatelju" mitropolitu Damaskinu odlikovanje za pružanje značajnog doprinosa negovanju kulture sećanja, za očuvanje pravoslavlja i učvršćivanje bratskih veza između srpskog i grčkog naroda.

U svom obraćanju zvanicama, Selaković je poručio da je Damaskin na čelu mitropolije koja je bila poprište događaja važnih za srpsku istoriju, o čemu se u Srbiji vrlo malo zna, jer je to mesto koje predstavlja "prvi bedem hrišćanske Evrope od nadiranja inovernika u 14. veku".

"Na prostoru te mitropolilije vojska cara Dušana se prvi put suočila sa osmanlijskom vojskom u bici kod Didimotike. Ključni događaj od značaja za hrišćansku Evropu se odigrao na područu mitropolije - 26. septembra 1371. godine srpska vojska u bici na Marici se sukobila sa turskim odredima", podsetio je Selaković.

Prema njegovim rečima, "u krvavoj bici u kojoj su hrišćani izgubili, otvorena su vrata prodora Osmanlija na Balkan, a svi kasniji događaji su bili logična posledica tog događaja".

"Odlikovanje dobijate za kulturu sećanja na maričku pogibiju i stradnje cveta srpske i hrišćanske vlastele. Sačuvali ste je od zaborava onda kada je bila zaboravljena u matičnoj zemlji", poručio je Selaković mitropolitu Damaskinu.

Podsetivši da Damaskin svake godine 26. septembra služi liturgiju i moli se za duše naših ratnika, Selaković je dodao da je lično inicirao da bude podignuto spomen obeležje, dok je grčki mitropolit odgovorio da su potrebani "spomenik i hram na mestu Maričke bitke".

Prema njegovim rečima, mitropolit Damaskin je "pokrenuo razgovor o kanonizaciji despota Jovana Uglješe", učesnika Maričke bitke uz njegovog brata kralja Vukašina Mrnjavčeviča.

"Odlikovanje odlazi bratu Grku koji je sačuvao nešto što smo mi gotovo potpuno zaboravili", naglasio je Selaković.

U svom obraćanju, mitropolit Damaskin je priznao da do pre 15 godina ništa nije znao o Maričkoj bici, ali je tokom posete selima u tom kraju čuo o o žrtvi koju su podneli Uglješa i Vukašin, i predanje da je tada reka "Marica bila crvena od krvi".

"Od tada smo bez večih očekivanja uveli tradiciju pomena svima koji su stradali. Ovo danas je čudo, jer smo krenuli skromno da to radimo, bez učešća javnosti, i došli smo dovde. Veliku pomoć nam je pružao manastir Simonopetra na Svetoj gori, čiji je jedan od ktitora bio despot Uglješa", poručio je Damaskin.

Prema njegovim rečima, "danas primećujemo intenzivno prisustvo islama na Balkanu koji ponovo teži da izmeni sliku ovih prostora".

"Vaši preci su se žrtvovali za hrišćanske ideala svih naroda na Balkanu. Danas imamo slične pokušaje upliva i povećanje muslimanskog stanovništva u Grčkoj, što pomažu muslimanske zemlje, koje teže da izmene sliku tih prostora", naveo je Damaskin

Istakavši da "se mnogo tuge" prati događaje na Kosovu i Bosni i Hercegovini, Damaskin je dodao da osuđuje što nije dozvoljena poseta srpskog patrijarha Parofirija u njegovo sedište na Kosovu i Metohiji.

"Uglješa je okupio sve hrišćanske narode da se suprostave zajedničkoj i opasnosti. Marička bitka je uvod u Kosovsku bitku. Nije bitno da li su hrišćani pobedili ili ne, važno je da su se borili, da se nisu pomirili", istakao je grčki mitropolit.

Prema njegovim rečima, Marička bitka je "poruka jedinstva među balkanskim narodima, bez obzira na etničku pripadnost, koji treba da se bore za zajedničke hrišćanske ideale".

Mitropolit Damaskin se najtoplije zahvalio Vučiću na časti koju mu je učinio i i dodao da ga je posebno iznenadila Selakovićeva "širina znanja o istorijskim i crkveni pitanjima", sa kojim ima prilike da podeli zajedničke brige o pitanjima Balkana.

Svečanost je uveličao hor Hrama Svetog Save, a Selaković i mitropolit Damaskin su potom obišli stalnu postavku Istorijskog muzeja Srbije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Predstavljena knjiga Darka Tanaskovića o religiji u društvu, kulturi i politici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA