Vreme čitanja: oko 2 min.

"On je pripadao tom nekom tipičnom urbanom miljeu": Nele Karajlić za Telegraf.rs o druženju sa Momom Kaporom

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Meni je žao što sam njega upoznao u poslednjoj fazi njegovog života", rekao je Karajlić

  • 0

Dr Nele Karajlić je u razgovoru za Telegraf.rs govorio o čuvenom umetnikom Momi Kaporu, kojeg je imao prilike da upozna.

"Meni je žao što sam njega upoznao u poslednjoj fazi njegovog života, pošto ja nisam njegovo godište da se družimo tih šestdesetih, sedamdesetih, pa i osamdesetih, kada je on proživljavao svoj kreativni i i životni vrhunac. Ali ne žalim se što sam tih desetak godina, možda čak i jače bio s njim, sve dok nas nije napustio. Ono što je kod njega meni bilo najizrazitije je način na koji on drži banku, kako se to kaže kafanski, jer je to beskrajno šarmantno i užasno smešno. Kada sedite sa Momom Kaporom, vi ne razgovarate s njim, vi slušate, jer je to puno pametnije nego da i vi imate šta da kažete", rekao je Nele Karajlić za naš portal.

Na pitanje da li ima još ljudi nalik Momi Kaporu, rekao nam je sledeće.

"To je jedna generacija koja je otišla. Sada dolaze neki novi ljudi, neki novi profili. On je pripadao tom nekom tipičnom urbanom miljeu, o kome je on, na neki način kreirao taj milje. Jer da nije njegovog svedočenja, mi ne bi tačno razumeli to na koji način je disao grad. Pošto smo on i ja Sarajlije, onda se ja sa njim uvek zezao da Beograd nikada ne može bez Sarajlija, da ga opišu najlepše moguće", rekao je Nele Karajlić.

Kaže da bi voleo da snimi film po nekom delu Mome Kapora.

"Apsolutno. Snimamo je, koliko ja znam. Generalno, za našu kinematografiju bi bilo dobro da se okrene književnosti i da tu, iz naše književnosti pronađe neku novu energiju. A Momo Kapor je idealan. On je pisao knjige tako što je verovatno imao neke svoje slike u glavi. On je jedan od začetnika te literature u farmericama, koja je po prirodi stvari vezana za eksloziju filmse umetnosti. On je bio i filmofil. Obožavao je sve ono što je 20. vek doneo novu umetnost. To je film, džez, rokenrol, i, naravno, književnost", rekao je Nele Karajlić i naveo čime se bavi trenutno.

"Trenutno je moj mozak maksimalno koncetrisan na muziku. I mislim da ću ubrzo početi da izbacujem pesme za pesmom", rekao je Nele.

Pogledajte video intervju na početku ovog teksta.

(Telegraf.rs)

Video: Ljiljana Kapor za Telegraf.rs o Momi Kaporu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA