Praznik divnih stihova i poezije u opštini na Limu: U Priboju se održavaju 51. Limske večeri

 
T. U.
T. U.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Limske večeri poezije predstavljaju topografiju opštine Priboj, koja nema veze sa prostorom i geografskim kartama, poručio je Arbutin

Promocijom hrestomatije pobednika Limskih večeri poezije „Zlatni jubilej Limskih večeri poezije“ koju je priredio direktor Doma kulture Pivo Karamatijević, Svetlan Milinković, počele su 51. Limske večeri koje će u u Priboju trajati do 23. decembra.

- Samo su veliki oni događaji koje ne možemo zaboraviti i samo su velike one istine koje ne možemo prećutati“, istakao je recenzent Petar V. Arbutina govoreći o hrestomatiji pobednika Limske večeri poezije koja svedoči o značaju manifestacije koja u pribojskoj dolini traje već pola veka i koja je učinila toliko mnogo za jugoslovensku književnost.

Limske večeri poezije predstavljaju topografiju opštine Priboj, koja nema veze sa prostorom i geografskim kartama, poručio je Arbutina.

Priboj 51 Limske večeri poezija Foto: RINA

- Mi ne možemo nikada shvatiti dokle reč ili dobra pesma može da dosegne i sve dok je tako, ima nade i za književnost i za ljudsku slobodu u najširem smislu jer ne može da se kontroliše nečim što bi bila metodologija ljudskih zakonitosti i zakonomernosti. Ono što se ovde rodi, ono što se potvrdi u aplauzu publike, u odluci žirija kao književna i pesnička vrednost odlazi u svet i promoviše Priboj i festival na sebi svojestven način. Zahvaljujući Limskim večerima poezije, Priboj i pesnici koji dođu i učestvuju, svojim pesmama i svime onim što će kasnije postići, svedoče da je Priboj i ovde i svuda, da mu se ne vide granice i on je tamo dokle seže njihova pesnička reč – istakao je recenzent knjige Petar V. Arbutina.

Ovom publikacijom, prvenstveno zbog pedesetogodišnjice Limskih večeri poezije, koje su pored nekih teških vremena i pauza pokazale svoju čvrstinu, hteli smo da se dotaknemo svih naših laureata, makar kroz jednu pesmu iz pobedničkog ciklusa“- istakao je autor hrestomatije pobednika „Zlatni jubilej Limskih večeri poezije“, direktor Doma kulture u Priboju, Svetlan Milinković.

Priboj 51 Limske večeri poezija Foto: RINA

– Nisam autor, ja sam knjigu priredio. Naveo sam samo svih 50 veličanstvenih pobednika Limskih večeri poezije a svoj lčni stav sam izneo o predgovoru; šta mislim o najstarijoj i najduhovnijoj našoj manifestaciji, koja je po mom skromnom mišljenju od odlučujućeg uticaja za kulturni identitet naše ustanove. Nesebičnu pomoć za knjigu „Zlatni jubilej Limskih večeri poezije“, imao sam u našem žiriju, recenzentu Petru Arbutini a onu odlučujuću pomoć sam dobio od našeg osnivača, konkretno od predsednika opštine Lazara Rvovića koji nas je zdušno podržao i procenio da je reč o odličnoj ideji – kazao je Svetlan Milinković.

Priboj 51 Limske večeri poezija Foto: RINA

Finalno veče 51. Limskih večeri poezije održano je u petak, 22. decembra u Domu kulture Priboj. Žiri je odabrao petoro finalista, od ukupno 92 ciklusa koja su stigla na ovogodišnji konkurs. Finalisti 51. Limskih večeri poezije su: Milica Borovčanin, Sokolac; Vuk Manojlović, Sremski Karlovci i Laura Đuričković, Matea Grbović, Nikola Đurišić iz Podgorice. Pored nastupa finalista, u muzičkom delu programa nastupiće Zejna Murkić.

(Telegraf.rs)

Video: Žarko Laušević je bio jedna od poslednjih renesansnih ličnosti našeg vremena

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA