Učestvovali Bećković, Gajšek, Lena Kovačević... Održano donatorsko Gala veče Fondacije "Studenica" u Beogradu

 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 5 min.
  • 0

Cilj sadržajnog događaja ove noći jeste da se obezbede stipendije za najbolje srpske studente putem dobrotvorne večere i zanimljivog umetničkog sadržaja

Donatorsko Gala veče umetnosti i kulture uz aukciju Fondacije "Studenica" za njen 30. rođendan, održana je večeras u svečanoj sali Aerokluba u Beogradu.

Cilj sadržajnog događaja ove noći jeste da se obezbede stipendije za najbolje srpske studente putem dobrotvorne večere i zanimljivog umetničkog sadržaja.

Multimedijalni program su činile dramske i muzičke umetnosti, recitovanje poezije, kratki nastupi muzičara i koncert džez pop kantautorke Lene Kovačević i njenog sastava.

Učestvovali su još - pesnik Matija Bećković, moderni džez muzičar - pijanista, kompozitor i dirigent Filip Bulatović, glumac Tihomir Stanić, violinistkinje Ksenija i Tijana Milošević, dok je poznati TV voditelj i autor Aleksandar Gajšek bio u ulozi domaćina programa.

Održano donatorsko Gala veče Fondacije Foto: A.K./ATAImages

Savetnica Fondacije "Studenica" Vuka Jeremić je predstavila detaljno njen rad i rezultate, te podsetila da je osnovana 1993. godine.

U Fondaciji se trude da nastave viziju osnivača Miroslava Majkla Đorđevića (Beograd, 1936-San Francisko, 2023), prvog doživotnog predsednika, koji je nedavno preminuo, tokom ovog proleća. U tome uspevaju najviše zahvaljujući darodavcima i prijateljima koji pružaju ogromnu podršku nauci i umetnosti.

Velike institucije i ustanove stoje uz Fondaciju kao Zadužbina "Dositej Obradović", Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU), Kolarčeva zadužbina.

Kako je Jeremić otkrila, tokom 30 godina postojanja, Fondacija "Studenica" je stipendirala preko 2 000 mladih iz Srbije i regiona svih sfera obrazovanja, za osnovne studije, koji su uspevali da se upišu na vrhunske univerzitete u Americi - Prinston, Harvard i Jejl.

Takođe, stipendije za postdiplomske studije su otišle u ruke više od 300 studenata za SAD.

Podrška za nauku se podrazumeva, kao i umetnost, te je naznačeno da pomažu preko 50 mladih iz sfera dramske, muzičke i likovne umetnosti, a posebno pružaju podršku Školi za muzičke talente u Ćupriji.

Samo ime Fondacije - "Studenica" prema manastiru, simbolično predstavlja prosvetiteljstvo, duhovnost i zadužbinarstvo.

Održano donatorsko Gala veče Fondacije Foto: A.K./ATAImages

Pesnik i čuveni autor poema Matija Bećković nadahnuto je večeras recitovao svoje pesme "Kralj Petar II", "Očinstvo", "Đe reče Japan", uz konstataciju kojom se vodi - "govori glasno da te svi čuju i jasno da te svi razumeju".

Aleksandar Gajšek je Bećkovića predstavio da je pravi "srpski narodni pesnik".

Violinistkinje i rođene sestre Ksenija i Tijana Milošević, koncertmajstori i zaštitni znak Beogradske filharmonije, u kratkom muzičkom nastupu priredile su odlomke iz koncerata za dve violine kompozitora Antonija Vivaldija i Dmitrija Šostakoviča.

Dramski umetnik, glumac, reditelj, producent Tihomir Stanić, recitovao je poemu "Lament nad Beogradom" Miloša Crnjanskog, napisanu 1956. godine dok je antologijski srpski književnik živeo u inostranstvu.

Gajšek je predstavio Tihomira Tiku Stanića kao jednog od najtraženijih glumaca u pozorištu, na filmu i TV serijama, i nastup ocenio kao "spajanje vrhunske poezije i dramskog talenta".

Muzičarka i pevačica Lena Kovačević je održala koncert večeras nakon pauze u programu, i u drugom činu priredila je mešavinu svojih pesama i obrada poznatih kompozicija.

Lena je izrazila veliku zahvalnost Fondaciji "Studenica" i njenom osnivaču Miroslavu Majklu Đorđeviću, jednom od najpoznatijih Srba u dijaspori, i istakla da joj je veoma žao što nas je ove godine zauvek napustio.

"U njegovu čast ćemo pevati. Uvek je voleo lepe pesme gospodin Đorđević. Fondacija "Studenica" je pomagala mnoge moje prijatelje i zahvalna sam im na tome što čine za mlade", rekla je Lena i ceo nastup pesama održala u džez aranžmanima.

Predstavila je svoje džez pop numere - hitove "Cafe", "Samo da mi je", "Požuri" i na samom kraju kompoziciju "Dubine".

Na Leninom repertoaru su uvek izvorne pesme - tradicionale, koje ona peva u svom bluz džez stilu kao "Zapevala sojka ptica" (poznata u izvođenju Silvane Armenulić), "Gusta mi magla padnala" (mnogi znaju i verziju Brankice Vasić Vasilise), kao i patriotsku "Ovo je Srbija" Nikole Grbića Grbe.

Set lista je uključila i Lenine zvanične singl obrade "Vejte snegovi" (1987) pop grupe "Zana", "Leto je" (1996) dens benda "Đogani", uz noviji hit "Watermelon Sugar" (2019) engleskog pop muzičara i glumca Harija Stajlsa.

Ugledne ličnosti su večeras proslavile 30. rođendan Fondacije Studenica i svi gosti su se uključili u dobročinstvo kupovinom ulaznice i prikupljanje sredstava za najbolje studente kojima učešće "može napraviti razliku između nastavka i prestanka studija".

Održano donatorsko Gala veče Fondacije Foto: A.K./ATAImages

Slaveći 30 godina rada, Fondacija Studenica je realizovala organizaciju večere za stipendije srpskim studentima kojima je pomoć vrlo važna za nastavak studija. Poseban naglasak jeste na one koji se opredeljuju za zanimanja učitelja i nastavnika, kako bi se u našem društvu vratio ugled i dostojanstvo toj plemenitoj i časnoj profesiji, istaknuto je iz ove Fondacije.

Takođe, večeru u elitnom restoranu "Aerokluba" pratila je i aukcija na kojoj su ponuđeni radovi značajnih slikara, rekviziti vrhunskih sportista, knjige sa potpisima pisaca i drugi vredni predmeti dobijeni na poklon od autora i vlasnika željnih da pomognu ovu akciju.

Održano donatorsko Gala veče Fondacije Foto: A.K./ATAImages

Posebno se ističe odziv studenata Fakulteta primenjene umetnosti koji su vođeni geslom "Studenti za studente" i priložili više od 80 radova sa svih odseka. Zbog neočekivanog obima biće organizovana posebna aukcija tih radova. Likovni i književni prilozi za aktuelnu aukciju izloženi su u Umetničkom centru Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković" od 20. novembra.

Specijalno za ovu priliku pesnik Matija Bećković je svojeručno ispisao svoju pesmu "Barka", i može se kupiti komplet njegovih potpisanih knjiga. Osim toga, još jedan predmet za aukcijsku prodaju jeste velikodušno darovana i ispisana Matijinom rukom njegova pesma "Očinstvo".

Originalni rukopis hit pesme "Moji su drugovi" (1994) rokera Momčila Bajagića Bajage, takođe je na aukciji.

Tu je i dres fudbalera Crvene Zvezde sa potpisom svih njenih igrača, ceo dan u elitnom Spa centru, kao i karte za raskošan Novogodišnji koncert na Kolarcu.

Celokupan prihod ostvaren prodajom ulaznica i aukcijom ide u stipendijski fond za srpske studente sa Kosova i Metohije, Republike Srpske i centralne Srbije kojima je potrebna pomoć, a rezultati ove akcije bili su javni.

Delatnost i ova akcija Fondacije "Studenica" odvijaju se pod pokroviteljstvom akademske i naučne zajednice, kulturnih i obrazovnih institucija, medija, društveno odgovornih privrednih subjekata, kao i pojedinaca koji u našem društvu imaju važan ugled.

(Telegraf.rs/Tanjug/Ivan Makragić)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA