U Rančićevoj kuči tribina "Beograd na točkovima: Prašina i glamur“

 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Ulaz je slobodan

U Rančićevoj kući biće održano druženje i divan-tribrina "Beograd na točkovima: Prašina i glamur“ Smiljane Popov „Beograd za početnike“ sa urednicima grupe „Bio jednom jedan Beograd“, u subotu 23. septembra od 13 časova.

Moderatorka i domaćica tribine Smiljana Popov, novinarka i autorka popularnog TV serijala „Beograd za početnike“ i zaljubljenici, kolekcionari i poznavaoci Beograda Branka Nakaniši, Jelena Janić Ljubisavljević, Zoran Živković i Dragoljub Gajić, deo uredničkog tima grupe „Bio jednom jedan Beograd“, divaniće o društvenoj, zabavnoj, privatnoj istoriji srpske prestonice: kako se Nj.V. Automobil uvezao u živote Beograđana, o žurevima, balovima „Auto kluba“, mondenskim šeširima, rukavicama, vetru u kosi, glamuru i prašini beogradskih puteva i kaldrma...

Program obuhvata edukativnu divan-tribinu u piknik ambijentu negovane bašte, sa moderatorskim vođenjem Smiljane Popov i gostima - autorima izložbe „Beograd na točkovima“, uz slasnu prezentaciju dokumentacije sa aktuelne izložbe u galeriji Rančićeve kuće, a potom i autorsko vođenje izložbom „Bio jednom jedan Beograd – Beograd na točkovima“ u Rančićevoj kući.

U događaju učestvuje i nezaobilazni Oldtajmer klub Beograd, sa predstavljanjem vremešnih četvorotočkaša u čarobnom ambijentu Rančićeve kuće.

"Beograd na točkovima: Prašina i glamur“, izložba dokumentarnih fotografija grupe autora „Bio jednom jedan Beograd“ u galeriji Rančićeve kuće predstavlja i u fokus stavlja nepoznate dokumentarne fotografije starog Beograda koje svedoče o dinamičnom kulturno-istorijskom razvoju prestonice u međuratnom periodu, iz doba Kraljevine Jugoslavije. Fotografije potiču iz privatnih kolekcija i porodičnih albuma, te je koncept izložbe zasnovan na do sada nepoznatom fotografskom materijalu, arhiviranom u privatnim albumima... Urednici grupe „Bio jednom jedan Beograd“ i autori izložbe su Branka Nakaniši, Sofija Mrišuk, Jelena Janić Ljubisavljević, Željko Vuk, Zoran Živković, Dragoljub Gajić.

Beograd na točkovima Foto: Centar Za Kulturu Grocka/Rančićeva kuća

Vanvremenska Rančićeva kuća u Grockoj u kojoj „stanuje“ Centar za kulturu Grocka, spomenik je kulture od velikog značaja za našu zemlju i autentični varoški dom s početka 19. veka i beleži više od dva veka trajanja. Građena od materijala sa podneblja bez ijednog eksera, širokih streha, sa drvenim doksatom i krovom od ćeramide, dragocen je primerak očuvanog narodnog neimarstva i varoškog doma Srbije. Ova skladna, skulptoralno oblikovana lepotica narodnog neimarstva raspolaže galerijskim prostorom opremljenim vitrinama, idealnim za postavke primenjene umetnosti, ali i negovanom, prostranom baštom koja se koristi kao letnja muzička scena, radioničarski prostor i galerija na otvorenom.

Divan-tribina „Beograd za početnike“ - "Beograd na točkovima: Prašina i glamur“ organizuje se u okviru manifestacije „Dani evropske baštine“. Organizator događaja je Centar za kulturu Grocka – ustanova kulture Opštine Grocka.

Ulaz je slobodan.

(Telegraf.rs)

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA