Vreme čitanja: oko 2 min.

Održan događaj "Austrijsko-srpski naučni kafe": U centru pažnju arheologija, migracije...

Vreme čitanja: oko 2 min.

Opširno su na tri teme govorili doktor Valter Pol iz Austrije, akademik dr Vujadin Ivanišević, kao i viši naučni saradnik dr Ivan Bugarski

  • 0
Austrijski forum Foto: Nikola Tomić

U Naučnom klubu Centra za promociju nauke, u organizaciji Austrijskog kulturnog foruma Beograd i Centra za promociju nauke, održan je događaj pod imenom "Austrijsko-srpski naučni kafe". Na ovom događaju govorili su gost iz Austrije, doktor Valter Pol, sa Univerziteta Beč, kao i domaći predavači, doktor Vujadin Ivanišević i Ivan Bugarski, sa Instituta arheologije u Beogradu.

Na ovom događaju, naučnici iz Austrije i Srbije govoriće o sledećim temama:

1. Šta su otkrili analizom preko 6.000 ljudskih ostataka?

2.Koliko su migracije i česte promene u načinu života uticale na region istočne i centralne Evrope?

3. Koliko su savremene metode istraživanja doprinele nauci i njenom razvoju?

Događaj je svojom prezentacijom otvorio doktor Valter Pol. Govorio je o projektu HistoGenes, koji finansira Evropski istraživački savet, a ujedinjuje arheologe, istoričare, genetičare i antropologe u analizi i tumačenju ostataka preko 6000 osoba (koji je u međuvremenu narastao na 7.000 iz perioda oko 400. do 900. godine nove ere, kao i o impresivnom napretku arheogenetičkih metoda istraživanja koje pružaju dodatnu potporu pisanim i arheološkim svedočanstvima i omogućavaju da se, u novom svetlu, sagleda uticaj migracija i čestih promena u načinu života u regionu istočne centralne Evrope.

Doktor Pol je kroz svoj govor prošao kroz sve tri teme, gde se osvrnuo na genetiku i arheogenetiku, ali i narod koji je doseljavao prostor Evrope, od Avara, Slovena, Ostrogota, Vizigota, Langobarda i ostalih. Gost iz Austrije tokom predavanja naveo da genetika ne može da kaže kojoj etniničkoj grupi ili narodu je neka persona iz navedenog perioda pripadala, ili koji jezik je govorio.

Austrijski forum Doktor Valter Pol Foto: Nikola Tomić

Takođe, doktor Pol je istakao da genetika ne može da odredi taćne datume migracije i druge istorijske događaje. On je istakao važnost angažovanosti istoričara i arheologa u ovim procesima. Naveo je da analiza drevne DNK je napravila sjajan progres i može da se primeni da istorijski period. Doktor Pol smatra da treba da razvijamo bolje metode za istorijsku interpretaciju genetičkog dokaza.

Gost iz Austrija je naveo niz pitanja koja treba da dobiju odgovore. Neka od njih su kako je veći deo Istočne Evrope domininatan sa Slovenima, da li migracijama ili su prethodne civilizacije postale Sloveni? On se takođe pita šta je ostalo od Avara? Pita se kako su se uslovi života tada menjali.

Akademik dr Vujadin Ivanišević i viši naučni saradnik dr Ivan Bugarski govorili su opširno o arheološkim nalazima iz šestog veka, o federatima iz Gornjomezijskog limesa. Nalazi do kojih su došli istraživači sa Instituta za arheologiju otkrivaju jasno diferenciranu i hijerarhijskiustrojenu zajednicu koja je naselila dunavske provincije nakon hunskog razaranja četrdesetih godina 5. veka. Tokom 6. veka, kada je Rimsko carstvo ponovo okupiralo ovu teritoriju, takve grupe, koje su se nazivale federati, angažovane su u odbrani granice i kao ispomoć u vojnim pohodima Carstva, a postoje indicije da su bile uključene i u distribuciju dobara.

Treba istaći da je ovaj događaj dobro propraćen i da gotovo nije bilo slobodnih mesta u Naučnom klubu Centra za promociju nauke.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA