200 evra za sve koji napune 18: Nemačka svojim tinejdžerima poklanja vaučere za kulturu

Gde biste vi potrošili ovaj novac?

  • 6
Koncert, nastup, festival Foto: Marc-Olivier Paquin/Unsplash

Oko 750.000 tinejdžera u Nemačkoj moći će da dobije „kulturni pasoš“ od svoje vlade 2023. godine, sa ciljem da se ponovo probudi njihovo interesovanje za umetničku industriju.

„КulturPass“ je pilot projekat koji će onima koji sledeće godine napune 18 godina ponuditi vaučere u vrednosti od 200 evra koje mogu da potroše na kulturne aktivnosti, uključujući pozorišta i koncerte.

Projekat je objavljen na zajedničkoj konferenciji za novinare nemačke ministarke kulture Кlaudije Rot i ministra finansija Кristijana Lindnera prošlog petka.

Rot je na događaju objasnila da "КulturPass "ima za cilj da "podstakne ubuđenje mladih za raznoliku nemačku kulturu", kao i da pokrene kulturnu ekonomiju koja se još uvek oporavlja od pandemije kovida 19.

Slični projekti su uvedeni i drugde u Evropi. U oktobru prošle godine Španija je objavila da će tinejdžeri koji 2021. godine napune 18 godina dobiti vaučere od 400 evra da potroše na bilo šta, od knjiga do ulaznica za koncert. Francuska i Italija su takođe imale slične programe.

Španska vlada je izvestila da se 57,6 odsto stanovništva zemlje koje je napunilo 18 godina 2022. prijavilo za ove vaučere.

Procenjuje se da će "Kultur Pass" Nemačku koštati 100 miliona evra, a ako ude uspešan, najavljeno je da bi projekat mogao da se primeni i na širu demografsku grupu, verovatno za uzrast od 15 i više godina.

"КulturPass" je namenjen uglavnom za programe uživo, kao što su pozorište i koncerti. Međutim, biće postavljena ograničenja na pojedinačne kupovine, kako bi se tinejdžeri podstakli da potroše svojih 200 evra na niz aktivnosti a ne samo na jednu kartu.

Manje organizacije, kao što su nezavisne knjižare i bioskopi, takođe su mesta na kojima će vaučeri moći da se iskoriste, ali su onlajn prodavci poput Spotifaja ili Amazona isključeni iz opcije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • D☺️

    17. novembar 2022 | 19:06

    Kada ce to kod nas biti?😀😀😀Zato je i otislo 1000 000 ljudi iz ove zemlje

  • Gola Istina

    17. novembar 2022 | 20:00

    Platio bih racune , sta ostane za hranu i sok

  • Milica

    17. novembar 2022 | 23:48

    Lepo, pa i "kulturno" istetovirani.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA