Ministarstvo predložilo da samostalni umetnici mesečno dobijaju 30.000 dinara

 
 ≫ 
  • 4

Kultura je najznačajniji deo našeg nacionalnog i državnog identiteta i kao takva nema manji značaj od ostalih privrednih grana

Ministarstvo kulture predložilo je da se samostalnim umetnicima u naredna tri meseca isplaćuje pomoć u iznosu od 30.000 dinara mesečno.

Taj novac bi, kako je Ministarstvo predložilo Vladi Srbije, bio uplaćen na račune reprezentativnih udruženja u kulturi radi dalje distribucije samostalnim umetnicima saglasno broju umetnika koji se vode u evidenciji reprezentativnog udruženja.

Novac dinari Pomoć samostalnim umetnicima / Foto ilustracija: Shutterstock

- Napominjemo da distributeri filmova, prikazivači i producenti, kao privredni subjekti, već podležu donetim merama Vlade, te se navedeni predlog mera Ministarstva kulture i informisanja na njih ne odnosi - precizira se u saopštenju.

Ministarstvo u saopštenju navodi da je Vladi predložilo mere imajući u vidu različite reakcije, analize i predloge u javnosti u vezi sa trenutnim položajem samostalnih umetnika, a u cilju prevazilaženja efekata koje kriza nastala u uslovima pandemije Covid-19 ima na materijalni položaj samostalnih umetnika.

Navodi se da su uzeta u obzir i rešenja koja su primenile druge zemlje.

- Kultura je najznačajniji deo našeg nacionalnog i državnog identiteta i kao takva nema manji značaj od ostalih privrednih grana. Naprotiv, njen uticaj na sveukupni ekonomski, društveni i privredni razvoj je nemerljiv. Efekti pomoći samostalnim umetnicima prevazilaze iznos sredstava koji bi trebalo opredeliti - navodi se u saopštenju.

Video: Mali o uplati bespovratnih novčanih sredstava i o minimalcu koji država uplaćuje

(Telegraf.rs)

Video: Predstavljen Veliki atlas Srbije na Sajmu knjiga, kapitalno delo Službenog glasnika

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljiljana

    16. april 2020 | 12:26

    A da se malo oni sete NEZAPOSLENIH!!To je najugrozenija kategorija ljudi u Srbiji koju niko ne spominje.Sramota do neba.

  • Петар

    17. april 2020 | 01:51

    Уз дужно поштовање незапосленима, уметници су битнији. Народ не постоји без културе, односно народ без културе није народ. Култура је основни производ једног народа и узрок његовог постојања. А друго, са или без короне ви сте без примања, сем ако нисте остали без посла због короне, у ком случају треба помоћи

  • Dzeger

    16. april 2020 | 11:59

    Eee ako to bude, pa svaka ČAST!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA