Rika jelena: Najjači ljubavni zov u prirodi

 
  • 0

Kraj leta i početak jeseni u znaku su jednog od najinteresantnijih rituala kod jelenske divljači: buduće “mladoženje” se gromovitim oglašavanjem udvaraju izabranicama i upozoravaju rivale da su spremni za borbu

Na izmaku leta, priroda uskovitla hormone mužjaka i ženki jelenske divljači koji ulaze u estrus (polni žar). Mužjaci evropskog jelena počinju da ispuštaju glasne “uzdahe” koji se čuju kilometrima daleko. Rikom najavljuju želju za ženkama i upozoravaju potencijalne rivale da su spremni na odbranu teritorije i patronata nad košutama. Svoju teritoriju oni i markiraju - obeležavaju mokraćom i sekretima iz mirisnih žlezda. Ženkama je to znak da je njihov izabranik spreman za parenje. Drugi jeleni na ovaj način bivaju upozoreni da se spreme za bitku ako žele da se pare sa košutama na teritoriji koja nije njihova.

Rika od sumraka do svitanja

Kad je parenje na vrhuncu, rika se čuje od sumraka, traje cele noći i pred zoru prestaje, ali ponekad nema pravila. Iskusni lovci kažu da jak i iskusan jelen slabije i kraće riče, a po jačini glasa se procenjuje snaga jelena. Glas mladih jelena viši je i ima manje snage. Kod jedinki oba pola lučenje mirisnih žlezda se pojačava. Košute postaju polno zrele u uzrastu od dve godine, a ponekad i u trećoj. Većina košuta pari se u vreme rike, dok postoji i naknadno teranje.

Najjači jeleni prvi se pare sa košutama. U toku reprodukcionog perioda oni se manje hrane, pa za vreme rike izgube čak petinu svoje težine (250 do 300 kilograma). Posle parenja, jeleni se povlače, a njihovu “ulogu” preuzimaju mladi jeleni. Kad se period parenja završi, jeleni i košute se razdvajaju. U odvojenim krdima jeleni provode vreme do sledeće rike, a košute do lanjenja.

Čekanje, prikradanje, privoz, prigon, vabljenje...

Kapitalne jelene treba loviti tek posle parenja, kako bi još jednom preneli svoje osobine na potomstvo. Za vreme rike love se čekanjem na zemlji, prikradanjem, privozom kolima, laganim prigonom i vabljenjem. Vabi se pomoću volovskog roga, školjke velikog morskog puža, cilindra petrolejske lampe… Lovac pokriva vabljenjem šumove koje proizvodi dok se prikrada. Jelen ne beži, jer misli da mu se približava suparnik. Potrebno je umeće u oponašanju rike: bolje je vabiti ujutro, a najveća veština lovaca je u tome da jelena izaziva vabljenjem i tako ga zadržava na otvorenom dok se ne razdani.

Rika obično ranije počinje u nizijskim lovištima, a tzv. "rikališta" se nalaze u depresijama, obraslim gustim biljkama. U brdsko-planinskim terenima, rikališta su na proplancima - čistinama obraslim visokom travom i žbunastim biljem.

(Telegraf.rs)

Video: Nezgodna rupa u Ulici Ljube Šercera

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA