Jelovnik Novaka Đokovića, njegova kuvarica otkriva: Jednu stvar koju Nole radi, nikako ne preporučuje svima

J. G.
J. G.    
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Najbolji teniser svih vremena, Novak Đoković, izuzetno vodi računa o ishrani. Jednom prilikom žena koja je zadužena za njegov jelovnik, otkrila je pojedinosti njegove ishrane.

Ona je istakla da je Novak Đoković pre svega njen prijatelj, a progovorila je tada i o njihovoj saradnji.

- Novak je pre svega prijatelj i sve što sam uradila za njega je prijateljski. Upoznali smo se u Italiji. Moje ime i prezime je pisalo na jakni i tu su me prepoznali njegovi roditelji i on. Tako smo se spojili. Posle dva meseca smo počeli da sarađujemo. Nole je predivna osoba - priča žena koja je imala samo 19 godina kada je otišla u Italiju, gde je završila fakultet za gastronomiju.

- Sa 19 godina sam otišla u Italiju sa jednim koferom u ruci i napravila sam karijeru. Sada sam jedina žena u svetu svetskih kulinarskih sudija sa maksimalnom licencom kategorije A i sudim nacionalnim timovima na svetskim takmičenjima gde ima 200 Mišelin šefova od jedne do tri zvezdice koje obučavam u tehnici kulinarstva u kojoj sam specijalizovana. To kažem jer već 12 godina kuvamo i sa ultrazvukom, odnosno tehnikom ultrazvuka - rekla je ona tada.

Novak je iz ishrane izbacio gluten, a ona ne savetuje ostalima da to rade bez preke potrebe.

- Nije zdravo jesti bez glutena, ako nemate problem, zato što testo bez glutena sadrži skrob i bilo koja priprema bez glutena, ako neko ne zna ili nije školovan, nije preporučljiva. Ako pečemo meso na 200 stepeni, kako bi se napravila dobra hrskavica i ona masnoća izgori sva, pretvori se u negativan holesterol i nestaju proteini. Riba se isto tako ponaša. Međutim, ako prokuvamo pasulj na sto stepeni, time ne ugrožavamo protein u ishrani. To zna i Novak i on unosi više proteina nego sa ribom i mesom. Kada je reč o Novakovoj ishrani, ona je sasvim okej, jer on unosi dovoljno proteina, soli, vitamina, minerala, kompletnih nutrijenata koji su mu potrebni i to na zdrav način - ispričala je žena koja je Novaku napravila jelovnik.

Dodaje da Đoković jede voće, povrće, semenke, orašaste plodove i mahunarke, kao i kinou i pirinač.

orašasti plodovi Foto: Shutterstock

- Sve kuvam poštujući namirnice, na nižim temperaturama, kako bi sačuvala hranljivost i boju, a najvažniji sastojak u svemu što kuvam je naravno ljubav.

Iako teniser ne jede hranu životinjskog porekla, on i dalje uživa u tradicionalnim jelima.

- To su balkanski specijaliteti, poput sarme sa kiselim kupusom i ćevapa, ali ih za Novaka spremamo na veganski način. Nisu mu to omiljena jela, već su mu bliska pa mu ih ponekad pripremamo kako bismo ga podsetili na tradicionalne ukuse - rekla je tadea.

JELOVNIK:

Doručak: Čaša mlake vode posle ustajanja, dve velike kašike mauka meda, kaša organskih zobenih pahuljica bez glutena sa brusnicom, suvim grožđem, semenkama suncokreta, bademima

Užina: Hleb bez glutena, krekeri sa avokadom i tunjevina

Ručak: Zelena salata, testenina bez glutena, (kao dodaci pirinač, špargla, veganski sir i paradajz)

Užina: Jabuka sa puterom od indijskog oraha, dinja

Večera: Cezar salata sa dresingom, supa sa povrćem, fileti lososa, sa prženim paradajzom i marinada

Losos, riba Foto:Pixabay

(Telegraf.rs/K1)

Video: "NAUČILA SAM DA PRAŠTAM" Milica Pavlović održala SPEKTAKL u RIJECI, kostimi će vas raspametiti

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA