Na godišnjicu smrti "Estradnog Karamazova": Atanasije Savić o pesmi "Svirajte noćas samo za nju"

 
A. Š.
A. Š.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

"Sve je u životu prolazno moj druže,

i ljubavi i tuge i svi srećni dani,

sad kada je nema neka plaču ruže

ko uvelo lišće na jesenjoj grani.

Svirajte noćas samo za nju,

ja ću da pevam, tugujem i plaćam.

Svirajte noćas kao da je tu,

i ako je samo u mislima vraćam.

Prolaznik sam samo u tom svetu bio,

igrao boema, pevao i pio,

nekad za trenutak srećan san sam snio,

a večitu tugu u dnu srca krio.

Uspomenom noćas našu ljubav branim

i vraćam se tamo gde sam srećan bio,

kraj prepunih čaša i ranjenog srca

kad bih mog'o ja bih sve boli ispio."

(Aleksandar Korać - Atanasije Savić)

30. septembra 1991. godine preminuo je Toma Zdravković. Skoro sve što je snimio, samom sebi je pisao i komponovao. Ipak, možda i najpoetničniju pesmu iz Tominog opusa napisao je Atanasije Taso Savić, legendarni pesnik i tekstopisac iz Čačka.

- Snimio sam oko petsto pesama, a "Svirajte noćas samo za nju" je sigurno moja najbolja pesma. Mi tekstopisci volimo da kažemo kako nema hita bez dobrog teksta, neki kažu da nema hita bez dobrog pevača, treći kažu džaba ti i tekst i pevač bez adekvatne melodije i aranžmana. U stvari, mnogo toga treba da se spoji da bi pesma bila večita - kaže pesnik Atanasije Savić.

- "Svirajte noćas samo za nju" prvi je snimio Ranko Stojanić Šoro, pet godina pre Tome, u potpuno narodnjačkom ruhu na melodiju Časlava Đokovića i uz orkestar Miše Mijatovića. Pošteno rečeno, ta prva verzija se skoro nije čula, iako je Šoro vrhunski pevač a Časlav Đoković jedan od najplodnijih šumadijskih kompozitora. I pesma traži svog tumača, kao što uloga traži svog glumca i odelo svog manekena. Ta prva verzija nije dobila pravo ruho, jer poruka ove pesme prevazilazi teren Šumadije i sevdaha.

Prva verzija pesme "Svirajte noćas samo za nju" iz 1979. godine ima isti refren i prvu strofu kao i u Tominoj verziji, ali i potpuno drugačiju drugu i treću strofu:

"Pričam ti noćas tužnu priču svoju

koju do sada možda nisi znao,

s drugim je ona otišla druže

a ja sam je srećom i životom zvao.

Kad tamna ponoć raširi krila,

svako će tada ići putem svojim,

ja ću da stojim na raskršću nekom,

ne znajući kuda usamljen da krenem."

- Tomina verzija je zaodenuta u šlagersko ruho. Pesmu je komponovao Aca Korać (jedan od najboljih kompozitora zabavne muzike u bivšoj Jugi, autor nezaboravnih šlagera "Obriši suze draga", "Počnimo ljubav ispočetka", "Seti se naše ljubavi") a aranžirao koncertmajstor Zvonimir Skerl. Zato pesma i posle svih ovih godina zvuči tako mlado i tako moderno - ističe legendarni Taso.

- Pesma se mmogo više sluša u ovom nego u prošlom veku. Obično se kaže da su skoro sve Tomine pesme autobiografske, a "Svirajte noćas samo za nju" nadmašila je i Tomu i mene univerzalnom porukom - sve je prolazno i sve ljubavi se slivaju u jednu.

"Svirajte noćas samo za nju" snimljena je 1984. godine kao druga na "A" strani jednog od najboljih Tominih albuma (na ovom albumu su i hitovi "Dotako sam dno života", "Ispod palme na obali mora", "Za Ljiljanu").

- Možda je ovoj pesmi najviše kumovao Obrad Jovović, siva eminencija Jugotona, prvi čovek legendarne zagrebačke produkcije u Beogradu. Obrad je mnogo zaslužan i za Tominu karijeru i za ovu pesmu.

- Obrad je znao da mi ustupi ključeve Jugotonovog peedstavništva u Beogradu, brojeve telefona pevača i kompozitora. Pošto je meni nedostajalo tog menadžerskog iskustva, Obradu sam ustupio pesmu da joj nađe pevača. I našao je najboljeg. Drago mi je da je i lik Obrada Jovovića ekranizovan u kultnom filmu "Toma" - kaže pesnik Atanasije Savić.

Odgledao je Taso film o Tomi. Srce mu je puno kao lubenica zato što se i pesma "Svirajte noćas samo za nju" pojavljuje pojavljuje u jednom tako gledanom filmu.

- Ja sam učestvovao u filmu o Tomi koji je režirao sam život i koji je bolji od svih ekranizacija. Možda je ova filmska istina o Tomi i lepša od one životne, kao što je i pesma lepša ako je plod lepog života i dobre mašte.

- Sećam se kad je pevao u jednoj prigradskoj kafani u Čačku. Posle nastupa upitao je čistačicu: "Tetka Dano, kako je?" Dana veli: "Nikako, jedva sastavljam kraj s krajem." Toma pozva kafedžiju i plati mu za čistačicu doručak i kafu za tri meseca.

(Goran Milošević)

Video: Radiša Marković gost Muzičke apoteke: "Narodnjački Džeger" i neznanac što peva "Neznanku"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA