Borine "Devojke sa Morave": Ko je stvarni kompozitor i pisac ove legendarne pesme

 
A. Š.
A. Š.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

"Selo spava, Morava žubori,

mene čežnja zavičajna mori,

oj Moravo, pregolema tugo,

nisam tebi dolazio dugo.

Sudbina je tako htela

da odem iz rodnog sela,

nek me ne zaborave

devojke sa Morave.

Kukuruzi šapuću u tami,

mene nešto zavičaju mami,

sećanje me sa Moravom spaja,

nema drage, nema zavičaja.

Pšenica se povila na njivi,

bez Morave srce jedva živi,

nema više zavičajne kiše,

još mi samo stara majka piše."

(Predrag Negovanović - Bora Đorđević/Mila Janković)

Kada se priča o narodnjacima legendarnog rokera Bore Đorđevića, među prvima se pominje i pesma "Nek me ne zaborave devojke sa Morave". Posle skoro 40 godina od objavljivanja ove legendarne pesme, red je da se pomenu i njeni stvarni autori i njen prvi izvođač.

- Sve je počelo tako što mi je Bora Đorđević doneo pesmu i rekao da ima hit za Miroslava Ilića. Odmah sam reagovao na naslov "Da me zaborave devojke sa Morave" i predložio sasvim suprotan "Nek me ne zaborave devojke sa Morave". Ostatak pesme je bio u potpuno rokerskom fazonu, pa sam zamolio moju saradnicu Milu Janković da napiše sve tri strofe na Borin refren - priča hitmejker Predrag Negovanović, kompozitor pesme.

- Kad sam pozvao Boru Đorđevića da čuje pesmu, opet je predložio da je snimi Miroslav Ilić. Ja sam, ipak, insistirao da je snimi moj najbolji drug Srećko Jovović. Tako je i bilo - snimili smo je u studiju uz aranžman i orkestar Tomice Miljića, a na samom festivalu pesmu je pojačao i legendarni Obren Pjevović sa svojom grupom pevača.

Tako su dva stiha Bore Đorđevića, izvučena u naslov pesme, vinula u orbitu i Srećka Jovovića i Predraga Negovanovića.

- Ta pesma je promenila život i meni i Srećku Jovoviću. Dobio sam kao kompozitor prvu nagradu na "Mesamu" 1986. godine, što je bila i sjajna preporuka da budem proglašen i za kompozitora godine i da pređem u PGP. Iskreno, nisam očekivao nagradu, pojavio sam se na festivalu u nekom neobaveznom izdanju, u nekom žutom džemperu. Kad je proglašen pobednik, jurili su me po publici da me pronađu i uruče nagradu - seća se legendarni Peda Negovanović.

Pesma "Nek me ne zaborave devojke sa Morave" bila je treća na "B" strani albuma Srećka Jovovića iz 1986. u izdanju produkcije "Diskos". Zanimljivo je da Bora Đorđević nije potpisan na samoj ploči. Kao koautori teksta potpisani su Mila Janković i Dragana Ivić, tadašanja supruga Bore Đorđeviča.

- I danas me pitaju čija je to pesma. Ukratko, Borin je naslov, Borina je ideja, a to je seme pesme, nešto što nosi pesmu sve ove godine. Dobro se sećam kada mi je kompozitor Predrag Negovanović doneo Borine stihove da pregledam i da napišem nešto što je primereno narodnoj pesmi. Iskreno, dopao mi se naslov, a sve ostalo je bilo primereno Borinom rokerskom fazonu. Na Borin naslov napisala sam sve tri strofe. Uostalom, na ploči smo i potpisane kao koautori: Dragana Ivić, Borina supruga, i moja malenkost.

- Posle uspeha sa pesmom "Nek me ne zaborave devojke sa Morave" javio mi se Srećko i rekao da više neće da snima bez mog teksta. Srećko Jovović je bio jedini koji je verovao u uspeh te pesme - kaže Mila Janković, tekstopisac sve tri strofe sada već legendarnih "Devojaka sa Morave".

Pesma "Nek me ne zaborave devojke sa Morave" ušla je u antologiju najlepših pesama iz "moravskog ciklusa". Pesmu je svim srcem podržao na festivalu i legendarni Obren Pjevović sa svojom grupom pevača. Na pitanje kolega kompozitora zašto podržava pesmu koja nije njegova, Obren je uzvratio: "Pesma nije moja, al' je od mog semena".

"Devojke sa Morave" obeležile su karijeru Srećka Jovovića (1951 - 1989), jednog od najomiljenih šumadijskih pevača svih vremena koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći samo tri godine posle snimanja ove pesme. Srećku Jovoviću u čast priređen je memorijalni koncert na stadionu Borca u Čacku i u Beogradu. Svi su plakali dok su pevali "Nek me ne zaborave devojke sa Morave".

(Goran Milošević)

Video: Radiša Marković gost Muzičke apoteke: "Narodnjački Džeger" i neznanac što peva "Neznanku"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA