Rajkovići su izabrali prelepo i moćno ime za ćerku: Evo koje značenje krije

 
A. M.
A. M.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Golman Srbije Predrag Rajković i njegova supruga Ana postali su roditelji devojčice, posle dvojice dečaka Tadije i Relje.

Naslednicu su rešili da nazovu Nora, a evo šta se krije iza tog imena.

Inače, Nora je sve popularnije kratko ime za novorođene devojčice i smatra se imenom za sebe, iako je ranije spadalo samo u varijantu nadimka ili skraćenice od imena Eleonora.

Najverovatnija pretpostavljena značenja ženskog ličnog imena Nora jesu neka od sledećih – „ona koja je osećajna i koja je milosna“; „ona koja je plemenita i saoseća se sa tuđim patnjama“; „ona koja svakome rado pomaže“; „ona koja je dobra i koja je velikog srca i čiste duše“; „ona koja je unela svetlost i sjaj u svoj dom“; „ona koja je izvanredna i sjajna“; „ona koja je blistava kao sunce i koja je puna vrlina“; „ona koja je iskrena i poštena“; „ona koja je pravdoljubiva osoba“.

Brojne su etimološke pretpostavke o poreklu imena Nora kao ženskog ličnog imena, te jedna od njih zastupa tezu da je ime nastalo iz staro grčkog jezika i to kao skraćena varijanta ili nadimak od imena Allenor; Eleonora, koje su originalno poreklom od grčkih ličnih imena Elena i Helena, kada bi se razmatralo „stablo porekla“, te bi to bilo od značaja.

Neki drugi etimoilozi smatraju da je lično žensko ime Nora poreklom od grčke reči “eleos”, koja ima značenje pravda; milost; saosećanje; plamenitost; empatija.

Lično ime Nora je zastupljeno i prema hipotezama o poreklu, u arapskim zemljama i smatra se da je zapravo poreklom od lične imenice Ellinor, koja označava sjaj; svetlost; svetlinu; nešto jasno; dan; sunce.

Postoje hipoteze i da je ime Nora poreklom iz germanske grupe jezika i da je izvedenica od reči ili pak imena Aldenor što ima značenje novi svet, novo; postajanje; sever; severna strana sveta.

Poznato je i to da je u muslimanskim zemljama, postojeća i jedna varijanta od imena Nora, koja glasi Nura ili Nur, a ima značenje – varnica; sjajno ili svetlost; vatra; žig; pečat, piše Značenje imena.

(Telegraf.rs)

Video: Ceo Tašmajdan plače i i peva ovu Borinu pesmu: Brena odala počast legendi roka

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA