Bora je 90-ih satirao Miloševića i Miru: A kad je Sloba otišao u Hag poslao je veliku "poruku" Đorđeviću

 
M. R.
M. R.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 6

Bora Čorba je bezvremenske hitove ispisao osamdesetih godina i stekao status božanstva u celoj bivšoj Jugoslaviji. Satirični ton bio je melem za sve nezadovoljne ranike od Vardara do Triglava. Naravno, slušali su ga i svi člamnovi Komunističke partije, doduše sa utišanim tonom.

U istom "tonu" napravio je jedan od najvećih hitova devedesetih, čuvenu pesmu "Baba Jula", kojom je pogodio u živac svemogućoj Mirjani Markovć, supruzi predsednika Slobodana Miloševića.

Bora Đorđević Foto: Youtube/RTS Mira Adanja Polak

Čuveni stih bio je gotovo rak rana vladarski Srbije iz sekne.

Ali ko to tamo peva

leva, leva, leva, leva

do haosa i rasula

sve nas vodi Baba Jula...

Svakako ni predsedniku Miloševiću nije se svidela ova poruka, a Bora Đorđević je, nekoliko godina posle petooktobarskih promena ispričao da mu je prišao jedan pripadnik Jedinice za specijalne operacije (JSO). Vojnik "crvenih beretki" mu je ispričao da je imao nalog od Državne bezbednosti da ga ubije.

U nameri da ga ubiju, Bora je pojasnio da je za to "unajmljen njegov prijatelj koji mu je, desetak godina kasnije sve priznao".

"Posle svega što sam radio, jedino odbijam da pevam pesmu 'Baba Jula', koja govori o Miri Marković i Slobodanu Miloševiću, mada znam da su mog prijatelja angažovali da me rokne. On je vojni invalid kog je Udba angažovala da mi se približi i da me ubije. Tek posle deset godina mi je sve priznao. To nije jedini slučaj. Jedan čovek iz 'crvenih beretki' mi je u kafani rekao: 'Znaš da je trebalo da te roknem, ali nije mi se dalo, bio si mi simpatičan'", pričao je Đorđević u pomenutoj emisiji.

Slobodan Milošević Foto: Profimedia/AFP

Međutim, posle svih dešavanja, sve se promenilo 2001. godine kada je, na Vidovdan, predsednik Milošević isporučen Haškom trubunalu. Nekoliko nedelja, naime, po dolasku u pritvorsku jedinicu u Sheveningenu, Sloba je tražio da mu donesu paket. Pored nekoliko knjiga, spisa za pripremu odbrane i ličnih stvari, bivši predsednik Srbije tražio je da mu spakuju diskove sa albumima Riblje Čorbe.

Ako i je i bilo nesuglasica sa Borom Đorđevićem, tada su zakopane ratne sekire. Makar sa jednim članom porodice Milošević-Marković. Mnogi su ovu vest tumačili kao "čudo". Milošević je pokazao da je sve vreme bo veliki fan svog najvećeg kritičara među muzičarima. Bivši predsednik je, u svakom slučaju, poslao veliku poruku da nije zlopamtilo.

(Telegraf.rs)

Video: Šta bi se desilo da je Milošević oboren 9. marta?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA