Gori Hrvatska zbog jugoslovenske petokrake na koncertu Bijelog dugmeta: Sada je i Tompson "u igri"

 
A. M.
A. M.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 37

Grupa Bijelo dugme u subotu, 31. avgusta je u splitskom klubu Porat na Stinicama održala koncert u sklopu svoje turneje Doživjeti stotu, povodom 50. rođendana benda koji se slavi iduće godine.

Hitovi grupe raspevali su i rasplesali Splićane i njihove goste, a jedna je pesma privukla posebnu pažnju javnosti.

Nakon što je Alen Islamović zapevao "Pljuni i zapjevaj" publika se podelila na dva dela - jedan deo pevao je i zabavljao se, a drugi negodovao i zviždao.

Nije pomoglo ni to što je na ekranu iza njih sve vreme bila prikazana jugoslovenska zastava, piše Jutarnji list.

Svoje mišljenje o sinoćnjem nastupu Bijelog dugmeta iznio je i član predsedništva HDZ-a Split, penzionisani kapetan i veteran 4. gardijske brigade Miljenko Modrić.

Njegovo saopštenje u nastavku prenosimo u celosti.

- Juče je u srcu Splita održan koncert pod zastavom i simbolima pod kojima je napadan i bombardovan naš grad i čitava država. Zvezda petokraka - simbol totalitarnog režima i zastava propale države pod kojima su okupirane teritorije Republike Hrvatske.

Nisam primetio da je neko to problematizovao i pozivao na kazneni progon kao što smo imali priliku videti kad je hrvatska mladost uživala na domoljubnim koncertima Marka Perkovića Thompsona uz pesme koje ne vređaju nikoga i uz koje smo 90-ih išli u rat.

Pripadnici moje 4. gardijske brigade su gubili živote od metaka ispaljenih pod ovim simbolima, a danas nam naprasno pokušavaju nametnuti navedeno kao prihvatljivo i kao normalno.

Možete biti licemjerni, ali mi koji znamo što je bilo i kako je bilo ćemo uvek biti tu da vas podsetimo! Totalitarni simboli i zastave propale države nam nisu i neće biti prihvatljivi!" izjavio je Modrić.

Na koncert je reagovao i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

- Koncert u Imotskom brojni medijski "velikani" poput Tomića, Dežulovića i inih nazvali su ‘ustaškim dernekom‘. Kako tačno ovo nazivaju...verojatno progresivnim, naprednim i ko zna kako još", napisao je gradonačelnik.

Udruženje zagrebačkih dobrovoljaca i branitelja Vukovara podnela je prijavu Državnom tužilaštvu Republike Hrvatske protiv organizatora i odgovornih osoba koji su, kako kažu, "na sinoćnjem koncertu u Splitu promovisali osuđenu komunističku ideologiju i njene simbole te propalu tvorevinu čije politike su odgovorne za stravične zločine počinjene tokom srpsko-crnogorske i JNA agresije na Hrvatsku".

- Promovisati propalu i sada već 34 godine nepostojeću komunističku tvorevinu te simbol kojim se razarala Hrvatska, proterivala i ubijala deca, žene i nemoćni ne zaslužuje samo javnu osudu nego i zakonsku odgovornost zbog promovisanja nečega čega se svaka poštena osoba srami, a što je osudilo najviše hrvatsko zakonodavno telo Hrvatski sabor te Veće Europe spomenutim Rezolucijama. Komunizam je zločinački režim odgovoran za patnje, masovna mučenja i ubojstva milona ljudi, a njegov zločinački simbol krvava petokraka koju su bezočno promovirali i "častili" usred Splita Alen Islamović i drugovi", poručuju.

Oglasio se i ogranak Domovinskog pokreta Splitsko-dalmatinske županije.

"Domovinski pokret Splitsko-dalmatinske županije zahteva hitnu reakciju DORH-a i MUP-a vezano za provokacije koje su upućene na koncertu grupe Bijelo dugme ispred kluba Porat na Stinicama. Na navedenom koncertu izvedena je i pesma "Pljuni i zapjevaj, moja Jugoslavijo".

Izvođenje ove pesme koja slavi jugoslovensku državu u gradu koji je bio žrtva brutalne pomorske blokade, granatiranje i torture vojske koja je služila ovoj državi smatramo neviđenom provokacijom usmjerenom prema hrvatskom narodu i državi. Izvođenje navedene pesme pratila je i ikonografija jugoslovenskih zastava na video zidovima, opet s ciljem provokacije hrvatskog naroda i braniteljske populacije.

Bijelo dugme u svojoj bogatoj karijeri ima brojne pesme i sigurni smo kako nisu bili prisiljeni izvesti ovu pesmu zbog nedostatka repertoara. Jedini cij navedene izvedbe bila je provokacija i demonstriranje moći usred Splita. Od Dorha tražimo žurno procesuiranje i organizatora i pevača te zabranu ulaska u RH.

Zbog silne akumulacije gneva koje je ova provokacija izazvala kod naših sugrađana bilo bi dobro da ovaj slučaj ne bude zataškan jer se bojimo kako će idući put građani uzeti pravdu u svoje ruke te počistiti i binu i organizatora i pevača", napisali su u saopštenju pod naslovom "Žurno procesuirajte organizatore i izvođače na jugoslovenskom derneku u Splitu".

(Telegraf.rs/Jutarnji list)

Video: "Sada jedna pesma iz doba Čorbe, pevamo je za Boru, da pobedi"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • stipe

    1. septembar 2024 | 19:28

    Ne razumijem svoje sunarodnike!!! To je dio nase historije... petokraka i naziv zemlje.Lijepo smo svi zivjeli tada. Neki su i tada bili nacionalisti , ali mali broj.To je glazba ! Ne trijeba je mjesati s politikom kao ni sport.

  • Hogar

    1. septembar 2024 | 19:55

    USTASE TA PETOKRAKA VAM JE DALA DRZAVU ...INACE BI DANAS BILI KONJOVODCI....

  • MN CG

    1. septembar 2024 | 19:18

    Vama kralj Aleksandar vama je dao državu imali ste banovinu. Austrougari su vas smatrali slugama ,a kad je došla ta petokraka radili ste što ste htjeli. Docice vam kad tad sve na naplatu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA