"Pesma nastala u Splitu": Hit Dugmića predvideo krvavi raspad Jugoslavije, evo šta je Bregović pričao o tome

 
 
 
Čitanje: oko 8 min.
  • 5

Nastup benda Bijelo dugme u Splitu uzburkao je duhove u Hrvatskoj.

Oglasila su se brojna vojna udruženja ratnih veterana koja su tražila da se pevaču Alenu Islamoviću zabrani ulazak u Hrvatsku zbog pesme "Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo".

Kako se priča razvijala, oglasio se i menadžer grupe Bijelo dugme, Adis Gojak.

- U pesmi nema ništa uvredljivo da bi nekog povredilo. Ceo dizajn koji prati njeno izvođenje za našu turneju je radila kuća iz Zagreba. Možda nekom smetaju simboli Jugoslavije. Ta pesma se peva svuda u Hrvatskoj. Izveli smo je pre nekoliko dana u Puli. U Splitu su je svi pevali, bilo je 15.000 ljudi. Alenova supruga je iz Hrvatske, a i otac Gorana Bregovića, koji je autor ove sporne pesme. Ona je i nastala u Splitu, a Goran ju je napisao u stanu svog oca - rekao je Gojak za Kurir.

Međutim, ova pesma objavljena na istoimenom albumu iz 1986. godine je zapravo kritika i opomena tadašnjoj vlasti, kao i proročanstvo o kasnijem krvavom raspadu iste te Jugoslavije.

Ali krenimo redom...

Album je izdat u novembru 1986. godine, a šta ono što mu je prethodilo nije baš obična priča. Naime, Bregović je otpusto Tifu sa mesta pevača jer nije više mogao da trpi njegove probleme sa drogom i alkoholom, iako je album "Kosovka devojka" iz 1984. godine imao velike hitove koji se i dan-danas pevaju.

Dok se Bijelo dugme nakon odlazaka dvojice pevača mučilo kako pronaći trećeg, Divljim jagodama je, činilo se, krenulo. Engleskim producentima svideo se njihov album "Čarobnjaci" i ponuđen im je ugovor kakve su dobijali i bendovi s Ostrva. Naoko idealna situacija ipak nije bila baš tako bajna. Istina je zapravo u tome da je u Divljim jagodama i dalje bilo novca samo za preživljavanje. Bili su u Londonu i iščekivali rasplet. Alen Islamović je po deset sati dnevno učio engleski, ali imao je sve manje strpljenja. I jednog je dana iznerviran otišao kući u Bihać – nije rekao zbogom, ali nije mu se više dalo čekati. Sead Zele Lipovača bio je uveren da će se Alen vratiti u London jer eto, bili su na pragu svetske slave. I tako se Alen vratio i počeo zarađivati svirajući po kafićima. Nije dugo trebalo, opisuje Dušan Vesić u biografiji Bijelog dugmeta "Šta bi dao da si na mom mjestu", da menadžer Bijelog dugmeta Raka Marić čuje za to. "Ajde, daj ga...", rekao mu je Brega kratko. I tako su Alena slomili iz drugog pokušaja.

Vesić piše kako se Alen kasnije s gorčinom prisećao kako je deset noći najhladnije zime u istoriji Beograda prespavao u "stojadinu" parkiranom ispred hotela Union dok su snimali album "Stakleni hotel". Alen se smrzavao u autu, a Zele je za to vreme spavao u toploj hotelskoj sobi. "Kao da sam se ponovno rodio", rekao je prijateljima kad je prešao u Dugme. Bio je tada već oženjen Marijanom, ali se to krilo od javnosti jer - kako će devojčice voleti pevača ako znaju da je oženjen?

Bregović, koji je rešio veliki problem, dohvatio se novog kontroverznog projekta: na novom je albumu hteo spojiti sve "državne neprijatelje" na jednome mestu. Tako je zamislio da mu se na albumu nađu jedan komunistički disident, te po jedan hrvatski i srpski nacionalista. Hteo je da Koča Popović otpeva staru partizansku pesmu "Padaj silo i nepravdo", da Vice Vukov (povezivan sa Hrvatskim prolećem i označen kao hrvatski nacionalista) otpeva "Ružica si bila, sada više nisi", a da na omotu bude slika "Dve godine garancije" Miće Popovića. "Sine, isuviše si mlad da praviš probleme" – odbio ga je Mića Popović. No, Vice Vukov je pristao da otpeva "Ružicu" i Bregović je zatražio dozvolu od političara. Amnestija Vice Vukova odmah je zabranjena na najvišem političkom nivou, a činilo se kako bi baš bilo zgodno da se na scenu vratio – s Bijelim dugmetom. I tako je propao Bregovićev koncept.

Album "Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo" objavljen je 17. novembra 1986. i nastupio je treći postomodernistički koncept benda. To su bila prva umetnička preispitivanja za ili protiv Jugoslavije. Ivan Ivačković ovako je opisao to razdoblje: "Činilo se da će Tito svakog trenutka ustati iz groba i stati na čelo kolone, ali valjda je i on sam odozdo video da nema potrebe. Jer, Goran Bregović bio je sasvim dostojan naslednik".

Vesić konstatuje da ako je Tifin album bio slika Sarajeva 1984., onda je prva Alenova ploča bila sumorna slika Jugoslavije dve godine kasnije - tamna slika one "mikulićevske" Jugoslavije, epilog sarajevske Olimpijade i legendarnih afera "Neum" i "Agrokomerc".

U to je doba Televizija Sarajevo imala duhovitu rok emsiju "Mit mjeseca" u kojoj je suočavala kritičare s autorima. Kritičar bi bio provokativan, čak neprijatan, rok zvezda bi odgovarala, kamere bi snimale. Obično bi se kritičar i autor nalazili u studiju, no u slučaju Gorana Bregovića to nije bilo moguće jer su bili tada na rasprodatoj turneji. Zato su pitanja kritičara Dragana Kremera snimljena ranije, snimak je poslat Bregoviću, i on je trebao da odgovori.

A Kremer je postavio ovakva pitanja: "Da li ti nećeš, ne mariš ili ne možeš praviti bolje pesme u novijem razdoblju svoje karijere?" Ili: "Da li je moguće da je baš ovaj album tvoje najružnije i najgluplje delo?" Potom je pocepao omot ploče "Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo" i dodao: "To je, ipak, samo omot."

Kad je to video, Bregović je tiho rekao: "A u p**ku materinu". Nikada ga niko u javnosti nije video tako besnog. Tada je uzvratio: "Teško je i blesavom imat' ambicija da te baš svi vole, pogotovo ovakvi, nekakvi mali, debeli prasci sa zulufima, koji verovatno još uvek, u četrdesetoj, redovno onaniraju. Uostalom, to je hrpa imbecilnih pitanja na koje je i od mene teško tražiti koliko-toliko bistar odgovor... Ima tu nešto nelogično: mi krećemo na turneju sa četiristo hiljada prodatih ploča, što ovakvi tipovi pljuju redovno. E sad - ili je blesav narod, a ovaj tip je u pravu - ili ja još uvek pišem bolje pesme nego on kritike".

Postoji i nastavak. Bregović je posle cele halabuke otišao iz zemlje - isplovio je svojom jahtom iz Splita i otisnuo se u međunarodne vode i nije se vraćao u Jugoslaviju neko vreme.

Tadašnje novine su ovako pisale o nesvakidašnjoj situaciji.

"Goran Bregović ne bi bio on da se nije odlučio na nesvakidašnji potez. Svojom jahtom otisnuo se iz Splita čak preko Atlantskog okeana, pravo za Ameriku. Trenutno se zna da je već u vodama Sredozemlja a na jahti, pored najsavremenijih uređaja za komuniciranje, se nalazi i celokupna oprema za pripremanje novoga albuma "Dugmića"! Dok bude jedrio preko "velike bare" ujedno će spremiti novi materijal. Naravno, Bregović može biti zadovoljan tiražem poslednjeg albuma "Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo" s obzirom da je prodat u blizu 850 hiljada nosača zvuka!

U međuvremenu pripremio je izdavanje dvostrukog koncertnog albuma, snimanog "u živo" na njihovoj posljednjoj jugoslovenskoj promotivnoj turneji. Album će se na tržištu pojaviti krajem septembra meseca. Naravno, na njemu su snimci sa najkvalitetnijih koncerata koje je ova grupa održala na turneji.

O sledećem "pravom" albumu "Dugmića" nešto više nam je rekao menadžer "Bijelog dugmeta" Radomir Raka Marić:

- Dvostruki koncertni album će se zvati "Mramor, kamen i željezo" i na njemu neće biti nijedna pjesma sa albuma "Pijuni i zapjevaj moja Jugoslavijo". Novi album ćemo izdati kada se Bregović sledeće godine, u februaru mjesecu, vrati iz Amerike. Znači u proljeće 1988. godine - pisalo je u Ven novinama 1987. godine.

Bregović se vratio u Jugoslaviju, ali to više nije bila ta zemlja... Raskol se nadzirao više nego ikad, politička situacija se uskomešala...

On je intervjuu Danilu Štrbcu u RTV revija ispričao da li je bio vizionar koji je napisao "ko ne sluša pjesmu, slušaće oluju".

- U to vrijeme čovjek je mogao pretpostaviti da će narodu već biti pun kufer ovih koji nas cimaju kako hoće. Jer stvari su dogurane do kraja, drugovi su toliko uzurpirali i ra**ebali Jugoslaviju da se moglo pretpostaviti da će se ovaj narod jednog dana okuražiti i reći najzad nešto. Taj proces u kojem ljudi shvataju da bi mogli biti važni u nekakvim narednim događajima, to je velika stvar. Sad, jesam li ja to osetio svesno ili nesvesno, ne znam.

U to vreme na svoje tri prethodne ploče ja sam se svojim svesnim delom bavio nekakvim podudarnim dizajnom nacističkog i socijalističkog. To možda izgleda kao nešto formalno, međutim, bojim se da se to nije protezalo na dosta drugih stvari, koje se već otkrivaju ili će tek biti otkrivene. To me veoma zanimalo nekoliko godina - pričao je Bregović.

Tokom 1988. godine, onih šest meseci, u kojima se dogodilo najviše promena u zemlji, Bregović je proveo na svojoj jedrilici negde na okeanima sveta, praktično je otišao iz jedne Jugoslavije, a vratio se u drugu.

- Da, kada sada govorimo o onoj "staroj" Jugi, izgleda mi isto kao kad govorimo o onoj predratnoj. Toliko nam bivša i daleka izgleda ta "predagrokomercova" Juga. Mislim da će taj Agrokomerc jednog dana biti zabeležen kao stvar koja nas je, naravno, koštala mnogo para, ali je za posledicu imala jako dobar proces.

Mi smo trošili para i na veće gluposti nego što je Agrokomerc, ali smo manje koristi od toga imali. Mislim da u krajnjem skoru, onako, ako se gleda "plus-minus", Agrokomerc će nam biti dobar posao...

Bregović je odgovorio i kako je doživeo povratak kući i po čemu je shvatio da se u međuvremenu mnogo toga promenilo.

- Prvo što sam video bilo je da se u BH događa nešto prosto neverovatno. Sva ona poznata prezimena koja me još od detinjstva prate bila su u vazduhu. Jer i da se ne otkrivaju ove stvari, koje se o nekim ljudima u Bosni otkrivaju, ja sam ih mogao pretpostaviti jer sam s njihovom decom rastao, a deca su samo manekeni svojih roditelja.

Najprostije rečeno, trenutno najsimpatičniji događaj u Jugi odigrava se u Bosni i Hercegovini, a to je da je Skupština preuzela vlast. To je neverovatno! To je ravno, ne znam ni sam, Pariskoj komuni, na primer. Pazi, Skupština preuzima vlast, tu, u BH - pričao je Bregović, prenosi Yugopapir.

Vredi naglasiti i to da je posle tog albuma, Bijelo dugme izdalo još jedn album - Ćiribiribela iz 1988. godine.

Znamo šta se kasnije desilo sa tom zemljom i zaista, mnogi koji nisu slušali pesmu, slušali su oluju...

U međuvremenu, oglasio se i Alen Islamović zbog zabrane uslaska u Hrvatsku.

- Neka se jave Goranu Bregoviću. Ja sam samo zaposlen u Bijelom dugmetu - napisao je Slobodnoj Bosni.

(Telegraf.rs)

Video: "Sada jedna pesma iz doba Čorbe, pevamo je za Boru, da pobedi"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale

    1. septembar 2024 | 22:36

    Potpuno su poludeli. Umesto da se smire i puste normalnu, bezazlenu pesmu nase mladosti, oni i dalje ozivljavaju rat, netrpeljivost i separatizam. Zaista ludaci.

  • Bale

    1. septembar 2024 | 23:02

    Naj ljepsa zastava pod kojom se borili protiv stranih okupatora fasista i domacih izdajnika.

  • Prle

    1. septembar 2024 | 22:13

    Bla,bla,bla! Koga više briga za ustaše i bivšu Jugoslaviju?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA