Pokrenut zahtev da se Alenu Islamoviću zabrani ulaz u Hrvatsku: Haos zbog pesme "Pljuni, zapjevaj"

 
N. L.
N. L.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 90

Nakon koncerta koji je sinoć, 31. avgusta, održala legendarna jugoslovenska grupa Bijelo dugme u Splitu, u Hrvatskoj je nastao potpuni haos, toliki da su došli i do zahteva da se Alenu Islamoviću zabrani ulazak u zemlju.

Naime, pesme Bijelog dugmeta popularnijeg naziva "Pljuni, zapjevaj", koju je Alen izveo na koncertu, izazvala je gnev kod pojedinaca, ali, bez da ih je bilo ko, na bilo koji način uvredio.

Osim pesme, na video bimu koji se nalazio iza Alena i Brege, pojavila se i zastava bivše Socijalističe Federativne Republike Jugoslavije. Upravo zbog toga, udruženje vetarana, tačnije "Udruženje zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara" predali su zahtev danas, 1. septembra, da se Alen Islamović proglasi nepoželjnom osobom u Hrvatskoj.

Oni su, takođe, predali i prijavu Državnom tužilaštvu Republike Hrvatske protiv organizatora i odgovornih osoba za koncert grupe Bijelo dugme.

Kao razlog su naveli "promovisanje osuđene komunističke ideologije i njenih simbola te propale tvorevine čije politike su odgovorne za stravične zločine počinjene tokom srpsko-crnogorske i JNA agresije na Hrvatsku."

- Tražimo da se organizatori ovog koncerta kazne skladno pozitivnom zakonodavstvu Republike Hrvatske, a Alen Islamović proglasi nepoželjnom osobom u Hrvatskoj. Promovisati propalu i sada već 34 godine nepostojeću komunističku tvorevinu te simbol kojim se razarala Hrvatska, proterivala i ubijala deca, žene i nemoćni ne zaslužuje samo javnu osudu nego i zakonsku odgovornost zbog promovisanja nečega čega se svaka poštena osoba srami, a što je osudilo najviše hrvatsko zakonodavno telo Hrvatski sabor te Veće Europe - navodi se u tekstu koji potpisuje Zorica Gregurić, predsednica Uduženja.

- Komunizam je zločinački režim odgovoran za patnje, masovna mučenja i ubistvo miliona ljudi, a njegov zločinački simbol krvava petokraka koju su bezočno promovisali i 'častili' usred Splita Alen Islamović i drugovi. Skladno svemu gore navedenom tražimo pokretanje istrage i kažnjavanje svih odgovornih - napisala je Gregurić, prenosi "Dnevnik.hr".

(Telegraf.rs)

Video: Sestra muža Ane Pendić pronađena mrtva, voditeljka u suzama prvi put o tragediji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Knjiga

    1. septembar 2024 | 15:54

    Da vam nije bilo te Jugoalavije ne biste imali dansanje granice gde jesu

  • Ivan

    1. septembar 2024 | 15:49

    Kakva paranoja. Ti isti koji su služili u JNA se sad žale na pevača na čije su pesme klicali do '90 godine.

  • Abcd

    1. septembar 2024 | 15:13

    I šta će biti onda?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA