Detalj sa snimanja poslednjeg Lauševićevog filma mnoge je rasplakao: "Uznemirim se i ježim uvek kad pričam to"

 
M. K.
M. K.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

U filmu "Heroji Halijarda" legendarni Žarko Laušević ostvario je poslednju ulogu, koja je po mnogo čemu za neponovljivog glumca bila posebna.

Reditelj i scenarista pomenutog filma, Radoš Bajić, otkrio je najemotivniji detalj sa snimanja koji je mnoge rasplakao.

Zbog jedne replike Žarko je zaplakao na snimanju, jer je istu takvu rečenicu već čuo u životu i to od oca mladića kojeg je glumac ubio 1993. u Podgorici.

- Ne može se razdvojiti užasna tragedija koja je zadesila Žarka sa njegovim životom i sa svim onim što se događalo kasnije. U okviru scenarija "Heroji Halijarda", nakon prebijanja, njegov sin (Nikola Rakočević) dolazi kući. Obilazi ga kapetan Raković (Milan Vasić), a tu je i otac Kosta (Laušević). I ja napišem da Kosta izgovara reči: "Kapetane, kako mi onako unakažiše sina. Nisam ja svoju decu našao na bunjištu da ih tako neko skrnavi i ubija". I mi to tada treba da snimimo. Ceo set doteran, farovi, svetla, kadrovi, šminka sve. Ali ja vidim, Žarko se zacrveneo u licu nešto, mahnuo mi rukom, želeći da porazgovaramo - rekao je Bajić na konferenciji, pa dalje objasnio da kada su se udaljili od seta, Žarko mu je otkrio strašnu istinu:

- Gleda me u oči, igra mu grlo i kaže: "Ja ne mogu da izgovorim ovu rečenicu. Pitam ga, zašto? "Zato što je istu tu rečenicu, baš takvu, na suđenju meni je izgovorio jedan otac od jednog mladića kog sam ja ubio". To je rečenica: "Nisam ja svoju decu našao na bunjištu". Shvatio sam, evo i sad se ježim kada se setim toga. Seo da pogledam šta da učinim, a da rečenica ne promeni smisao. I u jednom trenutku me doziva, maše i poziva me rukom i kaže mi: "Govorim!" Uznemirim se uvek kada pričam to, ježim se od tog emocionalnog trenutka.

(Telegraf.rs)

Video: Radoš Bajić za Telegraf nakon pretpremijere "Heroji Halijarda: "Mnogo je maramica potrošeno"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA