Još jedan velikan umro je na današnji dan kao i Siniša Pavić: Beograđani su ga obožavali i rado ga se sećaju

 
A. M.
A. M.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Mnoge je pogodila vest da je danas, 16. avgusta preminuo scenarista i pisac Siniša Pavić.

Međutim, baš na ovaj isti datum, samo pre 40 godina preminuo je još jedan velikan - Duško Radović.

On je bio pisac, pesnik, aforističar, satiričar, novinar, urednik jednom rečju renesansna ličnost, a mnogi Beograđani ga pamte po radio emisiji "Beograde, dobro jutro".

Emisiju je vodio 7 godina (1975.-1982.) na Studiju B, a svi njegovi aforizmi su objavljeni u 3 knjige "Beograde, dobro jutro".

Njegovi aforizmi su ušli u kolektivnu svest mnogih, pa se i dan-danas citiraju, posebno oni o roditeljstvu i braku.

"Tucite svoju decu čim primetite da počinju da liče na vas.", "Blago babama i dedama koji imaju unuke. Teško nama koji imamo decu."

"Žena mora da je žena non-stop. Jer se nikad ne zna kad muževi mogu postati muškarci", kao i i "Što je brak duži, to su rečenice kraće."

Naravno, umetnički opus Duška Radovića je mnogo veći, pa mnoge tadašnje serije za decu imaju i njegov potpis - "Na slovo, na slovo", a pisao je tekstove i za mnoge pevače uključujući Arsena Dedića, Dušana Prelevića Preleta, Biseru Veletanlić... dečiji hor "Kolibri" je izvodio desetine njegovih pesama.

Njegova dela prevođena su na mnoge poznate svetske jezike. Poznate nagrade koje je Radović dobio za svoj književni rad su nagrada Neven, nagrada Mlado pokolenje, nagrada Zmajeve dečje igre i mnoge druge. Dobio je diplomu Međunarodne organizacije za dečju književnost Hans Kristijan Andersen.

Najpoznatija dela su mu pesama "Poštovana deco", "Smešne reči", "Pričam ti priču", "Vukova azbuka", "Zoološki vrt", kao i radio drame "Kapetan Džon Piplfoks" i "Kako su nastale ružne reči".

Posthumno su objavljene knjige: "Vestern", "Ženski razgovori", "O plakanju", "Na ostrvu pisaćeg stola" i "Kratke priče", "Na slovo, na slovo".

Njegov sin je poznati režiser Miloš Radović.

(Telegraf.rs)

Video: Gagi Jovanović skače i viče iz sveg glasa zbog Novakove pobede: "Jaoooo!" Kakav snimak!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA