Tihi, Prle, Šurda, Giga, Rođa, Riska, Šojić... Ovo su "deca" Siniše Pavića!

 
N. L.
N. L.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 4

Vest da je preminuo Siniša Pavić u 92. godini rastužila je mnoge, ali ono što je sigurno, jeste da se jedna veličina kao što je bio on, u svakom smislu te reči, nikada neće zaboraviti zbog svih svojih dela i likova koje je stvorio.

Jedna je od najplodnijih TV autor u bivšoj Jugoslaviji. Pisao je scenarija za neke od najpoznatijih domaćih serija, poput „Pozorišta u kući“, „Otpisanih“, „Vrućeg vetra“… Scenarista je i filmova „Tesna koža“ i „Laf u srcu“.

Osim serija koje je stvorio, ostaće upmaćen i po tome što je "otac mnogih likova", koji će zahvaljujući njegovom umeću zauvek ostati da žive među nama.

U nastavku teksta pogledajte ko su "filmska deca" Siniše Pavića:

Prvi lik koji je uspeo da stvori još na samom početku svoje karijere jeste legendarni Rođa Petrović u seriji "Pozorište u kući", davne 1972. godine, kojeg je maestralno odigrao Vlastimir Đuza Stojiljković.

Nakon njega stižu Tihi i Prle u seriji Otpisani i Povratak otpisanih. Za ove maestralne uloge bili su zaslužni Voja Brajović i Dragan Nikolić.

Samo šest godina nakon Otpisanih, stigao je i novi lik, koji je tada osvojio čitavu Jugoslaviju - novo Pavićevo filmsko dete, čuveni Šurda iz vrućeg vetra, kojeg je tumačio Ljubiša Samardžić.

Nakon 1987. godine, kreće njegovo, ali i zlatno doba RTS-a, tokom kojeg je narednih godina stvorio nešto što se i danas reprizira i gleda, ali i likove koje Srbija obožava.

U seriji Bolji život, iznedrio je Gigu Moravca, kojeg je tumačio Marko Nikolić, zatim i serija "Srećni ljudi" i likovi kao što su Riska i Vukašin Golubović, koje su tumačili Radmila Savićević i Desimir Stanojević.

I za sam kraj, lik koji je verovatno i najomiljeniji, a jedan od poslednjih koje je stvorio je i čuveni Srećko Šojić, kojeg je dočarao Lane Gutović.

Osim ovih, stvorio je još mnogih likova, ali i serija, kojima je zadužio čitavu kinematografiju Srbije.

(Telegraf.rs)

Video: Ceca oduševila publiku na koncertu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zvele

    16. avgust 2024 | 15:10

    Hvala za prelepe serije kojim ste mi ulepšali detinstvo ,mladost i sada neke ozbiljne godine .Legende žive večno.....

  • Bale

    16. avgust 2024 | 14:45

    Ove legende se samo jedanput radjaju.

  • Bane

    16. avgust 2024 | 16:15

    Genije!Nek mu je laka zemlja,a porodici iskreno saučešće.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA