Živkica Miletić, prvih 50 godina u diskografiji: Kao je Žikica postala Živkica

 
A. Š.
A. Š.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

"Kad se ljubav u mržnju pretvori

i kad srce prestane da voli,

tad nastaju dani tuge i besane noći,

kajanje i nada da će bolji dani doći.

Svako traži novu ljubav

a stara ga boli,

jer ostaje uvek nešto

zbog čega se i mrzi i voli.

Zbog neverstva i ljubav se stvara,

kad se ljubav za ljubav ne vrati,

kad devojka ostavljena mora da se kaje,

ljubav da preboli i ponovo da zavoli.

Nova ljubav što će skoro doći

ne odnosi mržnju preko noći,

u duši će uvek biti uspomena stara,

srce nek se bori da se njome ne zavara."

Počela je sa vlaškim pesmama, nastavila sa šumadijskim dvojkama, snimila dvadesetak izdanja i nekoliko besmrtnih hitova, dogurala do kraljice narodnih veselja. O Živkici Miletić i njenim počecima pričao je u Muzičkoj apoteci njen muzički otac Tihomir Paunović.

- Živkica Miletić je rođena kao Žikica Lazarević u selu Klasurovu kod Petrovca na Mlavi. Muzičke gene povukla je na oca Dušana, veoma cenjenog trubača u našem kraju. Zapazio sam je još kao raspevanu devojčicu, vodio na svadbe i narodna veselja, a onda sam je prijavio na "Homoljske motive", najpoznatiju smotru narodnog stvaralaštva Istočne Srbije. Mlada Žikica je oduševila sve prisutne i kao nagradu dobila pravo da snimi ploču.

1974. godine u izdanju PGP-a pojavio se prvenac Žikice Lazarević sa četiri vlaške pesme: "Pujišoru mami", "Naj vorbit pujilje binje", "Pasarika alba in ćok". Već sledeće godine Žikica snima još jednu ploču sa vlaškim pesmama "Dam mindruco gura tia" i "Faćamaš prigivitore" u duetu sa Stanišom Paunovićem.

Muzički urednici PGP-a očekivali su od muzikalne Vlajne da prevaziđe lokalne okvire i predložili su Tihomiru Paunoviću da snime ploču sa srpskim pesmama.

- Bila je to godina mog najplodnijeg rada. Kada sam u jednom cugu predao pet singlova za izdavanje, dizajner u PGP-u me upita: "Tihomire, dao sam slike da se rade omoti, a gde ti je taj Žikica?" Ja uzvratih: "Nije taj nego ta! Njeno pravo ime je Žikica."

- I da se ljudi ne bi zbunjivali, predložio sam da njenom krštenom imenu dodamo slovo "v". Tako je Žikica postala Živkica, a ja njen estradni kum. Doduše, do dana današnjeg nije me darovala košuljom za kumstvo - pričao je muzički otac Živkice Miletić.

1975. godine pojavila se prva ploča Živkice Lazarević sa srpskim pesmama. Bile su to pesme Novice Uroševića "Kad se ljubav u mržnju pretvori" i "Ljubav je bila kratka". Čelnici PGP-a nisu bili zadovoljni prodajom prve ploče mlade Vlajne sa pesmama na srpskom, tako da već sledeće godine Vida Pavlović presnimava pesmu i promoviše je na "Hit paradi" pod nazivom "Svako traži novu ljubav". Pesma u Vidinom izvođenju postaje veliki hit, a Živkica prelazi u Diskos.

- Neuspeh sa pesmom "Kad se ljubav u mržnju pretvori" nije pokolebao Živkicu. Živkica je znala koliko vredi, znao sam to i ja, znao je to i Novica Urošević, još bolje su znali naši domaćini koji su je pozivali da im uveliča veselje.

Snimila je Živkica još nekoliko singlica (ukupno osam) sa nekoliko lepih pesama ali bez pravog hita: "Dođi dok ljubavi ima", "Volim tvoje ime i tvoj glas", "Gde si srećo, moj neverni druže", "Nismo bili deca sreće", "Da li ću te još nekada sresti", "Kraj mene je čovek koga volim", "Prođe vreme ljubavi sa tobom", "Ostao si ko daleka tuga". Bile su to pesme najvećih kompozitora i šefova ansambala tog doba (Tihomira Paunovića, Novice Uroševića, Doce Ivankovića, Ljube Kešelja, Miodraga Ž. Ilića), ali nisu praćene očekivanim tiražom i slušanošću.

Razočarana neuspehom sa prvih osam singlova, Živkica šest godina ništa nije snimala. Od 1987. do 1991. godine snimila je tri albuma sa nekoliko slušanih pesama ("Zaboravi plave kose", "Svratila sam samo da te vidim", "Nestašno moje", "Tvoje oči varalice"), ali opet bez pravog hita.

I tek 1993, posle 20 godina diskografske karijere, u godini sankcija, rata i bezvrednih šuški, Živkica snima svoj prvi nacionalni hit "Pevaj i kad ti se plače", pesmu Perice Zdravkovića na stihove Stevice Spasića. Ova pesma je živnula i neke sa prethodnih albuma, pogurala i neke nove, vinula Živkicu u estradnu orbitu.

(Novica Urošević)

Video: Radiša Marković gost Muzičke apoteke: "Narodnjački Džeger" i neznanac što peva "Neznanku"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA