"Plavi orkestar" se vraća na scenu! Loša otkrio detalje, ali i kako je nastala čuvena pesma "Suada"

 
A. M.
A. M.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Legendarni jugoslovenski i sarajevski bend "Plavi orkestar" vratio se na scenu.

Imaće koncerata ovog leta, a spremaju i nove pesme koje, najavili su, 'nose isključivo dobru energiju i pozitivnu atmosferu'.

Šta se događalo s njima proteklih godina, otkrio je njihov frontmen Saša Lošić Loša, a piše 24sata.hr.

Pravi razlog pauze „Plavog orkestra“ bila je panika koju je izazvala pandemija.

- Intenzivno doživljavam stvari, mene je to na neki način vanredno opkolilo, tako da ste me videli pre, recimo, dve godine mislili biste da nisam normalan, bio bih pet metara od vas - priznao je Saša Lošić Loša za In Magazin.

Takođe je otkrio i da uprkos dugoj karijeri, premda su profesionalci, kod njih i dalje prisutna trema. Loša kaže da nemaju želju da održavaju karijeru.

Još kao srednjoškolci napisali su 'Suadu'.

- Reko': 'Pava, ajmo napravit narodnjak.' Onda sam ja počeo: 'Ti si meni sve', i on odgovorio: 'Ti mi daješ sve', ja: 'I kad tebe nema' i došli smo u dnevnu sobu, odsvirali kao, misleći da će to biti onako, kao neka mala šala - prisetio se pevač.

Na radost brojnih fanova različitih generacija, „Plavi orkestar“ najavio je i novi album. Za vreme pandemije Loša je uz planinarenje na Alpima i kuvanje napisao 12 pesama.

Karijeru Plavog orkestra obežili su veliki hitovi poput antologijskih pesama: "Suada", "Kaja", "Bolje biti pijan nego star", "Sava tiho teče", "Zelene su bile oči te", "Kad mi kažeš 'paša'", "Ako su to samo bile laži", "Odlazim", čija popularnost i prisutnost godinama ne jenjavaju.

Plavi orkestar osnovan je 1983. godine u Sarajevu u sklopu pokreta "Novi primitivci", u kojem su bili i Zabranjeno pušenje, Elvis J. Kurtović i još neki drugi kultni sarajevski muzičari.

Kritičari smatraju bend jednim od najvećih kulturnih fenomena osamdesetih i devedesetih godina, bliskim kako starijim tako i mlađim generacijama slušačaca.

Izdali su 8 albuma, koji su se ukupno prodali u tiražu od preko 5 miliona primeraka, a svet su više puta obišli turnejama s ukupno više od 1.500 koncerata.

(Telegraf.rs)

Video: Anastasija Ražnatović uživa na Ibici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA