27. i 28. juna u Sibnici: "Vidovdanski sabor" harmonikaša, kvalifikacije za finale u Sokobanji

 
A. Š.
A. Š.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Sibnica je malo selo u opštini Žabari, na raskrsnici puteva za Požarevac, Petrovac, Veliku Planu, Svilajnac. Sibnica će i ove godine 27. i 28. juna sa početkom od 13 časova biti domaćin šestog po redu festivala harmonikaša pod nazivom "Vidovdanski sabor".

- Festival harmonike "Vidovdanski sabor" je skup i takmičenje harmonikaša koji je ujedno i predkvalifikacija za finale "Prve harmonike Evrope" u Sokobanji. Promoviše i afirmiše izvorno narodno stvaralaštvo i iznad svega slavi harmoniku - kaže Zlatko Dragutinović, entuzijasta i pokretač manifestacije.

Takmičenje solista na harmonici ocenjivaće stručni žiri u sastavu Milan Jovanović Jabučanac, Zoran Paunović, Aleksandar Brajić, Danijela Predić, Dejan Ljubomirović, Biljana Pavković, Zoran Vrlanac. Istovremeno sa festivalom održava se i takmičenje u pravljenju gulaša. U revijalnom delu nastupaju zvezde estrade Ljuba Lukić i Nadica Jovanović.

- "Vidovdanski sabor" je skup i takmičenje harmonikaša koje se održava od 2018. godine u Sibnici, zahvaljujući podršci Centra za kulturu opštine Žabari - kaže Zlatko Dragutinović i dodaje:

- Idejni tvorac manifestacije je Darko Glišić, veličina od čoveka i harmonikaša. Osetili smo jednu veliku prazninu i pre i posle "Prve harmonike" u Sokobanji, sa željom da se na planu harmonike održava još nešto pored tradicionalnog takmičenja u Sokobanji.

Ovo je šesto po redu okupljanje harmonimaša u Sibnici sa željom da preraste u tradicionalno i da motiviše takmičarski duh mladih talenata.

- Ovo je divna prilika da se mladi takmičari druže i da se upoznaju sa starijim kolegama, pa i da upoznaju svoje idole, razbiju tremu, steknu rutinu javnog nastupa. Svaki učesnik dobija medalju i zahvalnicu sa potpisima svih članova stručnog žirija. Za one najbolje predviđene su vredne nagrade i direktan plasman u finale takmičenja u Sokobanji.

Vidovdanski sabor u Sibnici sve više postaje ono što je Guča za trubu - saborno mesto harmonikaša iz cele Srbije.

- Taj zvuk desetina harmonika na jednom mestu je nešto jedinstveno i neponovljivo. Milina je videti tu decu koja se upoznaju i druže na festivalu. Tu se okupi i po stotinak harmonikaša, tu svako nađe srodnu ekipu ili par za duet.

- Na "Saboru" se proglasi i apsolutni pobednik koji može da bude i iz mlađih kategorija. Naš festival je poznat kao redak festival gde nema pritisaka na članove stručnog žirija, jer ako proguramo one koji manje vrede ubićemo u pojam one najbolje. Ovde nema kupovine titule unapred - ističe Zlatko Dragutnović.

(Goran Milošević)

Video: Zoran Pavlović Boćinac gost "Muzičke apoteke": Kada harmonika zvuči kao orkestar

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA