Likom je podsećao na Kenedija, a glasom na nešto treće pored Zaima i Safeta: 17 godina od smrti Meha Puzića

 
A. Š.
A. Š.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 1

Na današnji dan, 25. juna 2007. godine, preminuo je Meho Puzić

"Tebi majko misli lete

preko polja i planina,

izdaleka primi pozdrav

od jedinog tvoga sina.

U tuđini ja sam sada,

sudbina nas raatavila.

Da li ću te ikad više

ja videti majko mila?

Zaboravit nikad neću

tvoje oči drage mile

i ručice majko tvoje

koje su me othranile."

(Ismet Alajbegović Šerbo - Nikola Škrba)

Na današnji dan, 25. juna 2007. godine, preminuo je Meho Puzić. Ovo je sećanje na jednog od najpopularnijih i najkomercijalnijih pevača narodne muzike svih vremena.

- Moja radijska karijera počela je pre one diskografske. Još 1961. godine polagao sam audiciju za solistu Radio Sarajeva. Kada sam čuo nekolicinu kandidata, nasmejah se i glasno upitah: "Zna li ovdje iko pjevati?"

- Tako sam preko reda dobio šansu da pokažem šta znam. Zakovao sam "Okreni se niz đul baštu" i "Ah, moj Aljo" i oduševio Šerbu, Jovicu, Joza Penavu, Ljubinka Miljkovića - pričao je legendarni Meho.

- Tada mi je Šerbo prvi put pokazao pesmu "Tebi majko misli lete". Šerbo krene, ja nastvim, pevam i plačem. I tako kroz celu karijeru - najviše sam snimao neke tužne pesme o majci. Rekoše mi tada da je bosanski sevdah dobio nekoga ko nije ni Zaim ni Safet, a ima nešto svoje.

Mehmed Meho Puzić rođen je 1937. godine u Odžaku, gde se školovao i izučio za zidara. U mladosti je neodoljivo podsećao na američkog predsednika, zbog čega ga ispisnici prozvaše "Kenedi".

- Kako je rasla moja popularnost, sve sam više fizički ličio i na legendarnog direktora Radio Šapca Velju Miloševića. Pošto sam nekoliko godina bio zašitni znak "Raspevane jeseni", ispisnici me.prozvaše i Radio Šabac.

Pored diskografsko-estradnog usledio je i društveno-politički angažman Meha Puzića. "Naše bratstvo i jedinstvo druže, to su naše partizanske ruže, a slobodu koja zlatom sija kovali su Tito i partija" - snimio je Meho u svom radničkom i jugoslovenskom zanosu.

- Meho je bio narodski čobek i ljudina. Jedan je od najzaslužnijih i što propevah i što zasvirah i što uđoh na estradu. Zapazio me u "Starom aerodromu" u Sarajevu, gde sam svirao u ekipi sa Vidom Pavlović. Pozvao me tada u svoju ekipu, a ja imadoh jedan problem - nisam imao adekvatnu harmoniku - kaže maestro Ljubo Kešelj.

- Meho mi je iskeširao dva miliona da kupim harmoniku, i tako počesmo višegodišnju saradnju i veliko prijateljstvo. Ponosan sam što sam za jednog takvog umetnika komponovao "Žena prijatelja mog" i još desetak pesama. I drugi su se utrkivali da komponuju za Meha. Znalo se - Meho ne prodaje ispod sto hiljada.

Meho je, zbilja, najkomercijalniji pevač iz plejade legendarnih sevdalija. Pored stotina starih sevdalnki koje je snimio za arhivu Radio Sarajeva, snimio je i desetine novokomponovanih hitova za sva vremena: "O, majko, majko", "Kad ljubav jednom prođe", "Pusti majko još večeras", "Ja ne znam gde je ona", "Il me ženi il tamburu kupi", "Ne plači majko, molim te", "Moj brate u tuđni", "Volim majko siroticu", "Žena prijatelja mog", "Plakala si sinoć", "Ostani noćas, pravi mi društvo", "Srećan sine put", "Što mi pružaš ruku na rastanku", "Svud se dičim što na baba ličim", "Jedina je ona bila", "Mi Bosanci delije", "Misli svako da je meni lako", "Zlatne kočije", "Bila si moja ljubav", "Zašto razdireš srce moje", "Pišite majci sinovi moji", "Pamtim naše razgovore", "Jedna žena ostavi me"...

Pošteno rečeno, malo ko ima hitova kao Meho. Snimao je i neke nove sevdalinke, šumadijske pesme, baladice, rumbice, begine, valcere, grekose, sve ono što Safet i Zaim nisu. Kad veruješ pevaču, obično veruješ i pesmi, a Meho je bio istinski reprezent onih običnih.

- Još početkom 80-ih Meho je pristao da snimi pesme sa elektronikom i bubnjevima. Meho je za razliku od mnogih pevača te stare garde znao da se prilagodi trendovima i da sa neponobljivom lakoćom donese i najmodernije pesme - pričao je hitmejker Miša Marković.

Koliko je Meho pevač za sve generacije i za sva vremena najbolji je primer pesma "Ja ne znam gde je ona". Skidaju je i neki novi klinci, pevaju i neke buduće zvezde u takmičarskim emisijama, prihvataju kao pesmu iz svog vremena, ne verujući da je to Meho snimio pre skoro pola veka.

(Goran Milošević)

Video: Čeda Marković gost Muzičke apoteke: Njemu ne treba ni mikrofon, ni orkestar

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA