Zašto Bosna i Hercegovina godinama ne učestvuje na Evroviziji? Sve se vrti oko novca, pominju se milioni

 
A. M.
A. M.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 2

Najveći uspeh na Evroviziji imali su 2006. godine na trećem mestu, kada ih je predstavljao Hari Mata Hari

Srbija, Slovenija i Hrvatska godinama nastupaju na Evroviziji i one su jedine zemlje bivše Jugoslavije koje se takmiče.

Ove godine Srbiju predstavlja Teya Dora i "Ramonda", Hrvatsku Bejbi Lazanja sa "Rim Tim Tagi Dim", a Slovence Raiven sa "Veronikom".

Eurovision 2024 Teya Dora Foto: Filip Plavčić

Makedonija i Crna Gora su odustale od takmičenja, a kada je Bosna i Hercegovina u pitanju, tu su stvari malo komplikovane. Bosanci čak i da hoće da nastupaju to ne mogu jer njihov javni servis duguje novac Evropskoj radiodifuznoj uniji (EBU) pa su zato pod nekom vrstom sankcija.

"BHRT je trenutno pod sankcijama trećeg nivoa s EBU-om - što znači da više nemaju pristup bilo kakvim aktivnostima ili uslugama EBU-a'', potvrđeno je ranije za Bljesak.info iz Komunikacijskog tima EBU-a.

EBU nije želeo da otkrije koliki je dug, ali je BHRT-a ranije potvrđeno da je reč o iznosu od oko 6 miliona švajcarskih franaka.

''Ne želimo da otkrivamo iznos duga, ali on je rezultat članstva BHRT-a u EBU-u u celini, a ne samo njihovog učestvovanja na Evroviziji'', dodali su iz EBU-a.

BiH je poslednji put imala svoje predstavnike 2016. godine. Tada su je predstavljali Dalal, Deen, Ana Rucner i Jala Brat s pesmom Ljubav.

Najveći uspeh na Evroviziji imali su 2006. godine na trećem mestu, kada ih je predstavljao Hari Mata Hari sa pesmom "Lejla" koju je napisao i komponovao Željko Joksimović.

(Telegraf.rs)

Video: "Neke stvari mi se nisu svidele": Teya Dora za Telegraf pred prvo polufinale

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZOKI

    7. maj 2024 | 15:16

    Zato sto je bolje nebacat novac, nekad je to bila Evrovizia a danas je to velika glupost.

  • Istina

    7. maj 2024 | 14:32

    Zato sto televizija republike Sumske duguje milione BHRT-u od pretplate ali dosla je i kod njih maca na vratanca...nemaju za vode vise.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA