Nemački mediji: Goranu Bregoviću ulaz u Moldaviju zabranjen još od prošle godine

 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

- Prema navodima moldavskog ministra unutarnjih poslova Adriana Efrosa, Kišinjev je još prošle godine odredio zabranu ulaska Bregoviću zbog njegovih proruskih stavova - navodi berlinski list Tageszeitung

Goranu Bregoviću nije bilo dozvoljeno da uđe u Moldaviju, a iz granične policije ove zemlje naveli su da su organizatori obavešteni o zabrani ulaska još od 2022. godine.

- Prema navodima moldavskog ministra unutarnjih poslova Adriana Efrosa, Kišinjev je još prošle godine odredio zabranu ulaska Bregoviću zbog njegovih proruskih stavova - navodi berlinski list Tageszeitung.

- Taj 73-godišnjak je 2014. javno pozdravio protivpravnu aneksiju Krima i godinu dana kasnije tamo održao koncert. Gaji otvorene simpatije i za agresiju Rusije na Ukrajinu. Takvi stavovi su verovatno razlog zašto Bregović ima zabranu nastupa ne samo u Ukrajini, već i u Poljskoj - naveo je Tageszeitung.

List je takođe istakao kako je moldavska granična policija navela da su organizatori festivala pre dolaska muzičara bili informisani o zabrani koja je na snazi od prošle godine.

Tageszeitung je naveo i da je Bregović svojevremeno izjavio da mu je "svejedno hoće li se naći na meti sankcija jer je svirao na Krimu".

Podsetimo, potpredsenik Vlade Republike Moldavije, Dumitru Alaiba, poručio je da ples uz muziku Gorana Bregovića je kao ples na grobovima poginulih Ukrajinaca.

- Bregoviću je zabranjen ulazak u zemlju. Nemam šta da dodam ovim rečima Natalije Garbu: "Današnji ples uz muziku Gorana Bregovića je kao ples na grobovima svih Ukrajinaca koji su poginuli od posledica ruske agresije. Bos, veseo i bez kičme, bez položaja i mišljenja", piše sandzaklive.rs.

Podsetimo, organizatori Gustar Music Festivala na kojem je trebalo da nastupi Goran Bregović, objavili su da se nastup neće održati jer nije mogao da uđe u državu.

Bregovićev produkcijski tim se izvinio publici i naveo da su za zabranu saznali na aerodromu u Kišnjevu.

- Bregovićev koncert je morao da bude odložen jer organizatori festivala iz Moldavije nisu pripremili potrebnu dokumentaciju u skladu sa novim uslovima ulaska državljana Srbije u tu zemlju. Goran nije ni krenuo put Kišnjeva pošto je išao sa druge destinacije - rekli su iz menadžerskog tima Bregovića i dodali:

- Za njega ne bi ni bilo problema jer on poseduje francuski pasoš, ali za članove orkestra organizatori nisu "odradili" potrebnu dokumentaciju. Zbog toga su se svi uredno vratili preko Istanbula i već u sredu Goran nastavlja ugovorenu turneju. Očekuju ga nastupi u Portugalu, Austriji Turskoj, Grčkoj i Rumuniji po najprestižnijim muzičkim festivalima koji se održavaju krajem leta i početkom jeseni - navodi se u saopštenju.

Bregović je inače poslao saopštenje koje su organizatori "Guitar Music Festiva", koji se održava u Moldaviji, objavili na sajtu manifestacije.

- Sa svim svojim muzičarima gostujem po celoj Evropi i nikada nigde nije bilo problema. Volim vašu zemlju mnogo i uživam u svakoj prilici da nastupim u Moldaviji, posebno na ovako živopisnom i jedinstvenom festivalu. Veoma mi je žao što sam bio uskraćen za radost i zadovoljstvo pojavljivanja ovog puta pred vama - naveo je muzičar.

(Telegraf.rs)

Video: Ceca napravila lom na romskoj svadbi u Pančevu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA