"Bio sam pijanac": Zašto je Buca Jovanović govorio da mu je to najgora pesma

 
 
  • 0

- Poznato je da je Buca bio lenj na foršpilima, a na "Pijancu" se još i rasvirao. I u "Pijancu" je, kao i u mnogim drugim, ubacivao neke teme iz prethodnih pesama i kola. Dešavalo se da dođe na snimanje bez ijedne note na papiru i bez ikakvog foršpila u glavi. Sve to što se čuje na pločama, Buca je uglavnom smislio u studiju na samom snimanju - kaže gospodin Miloš Jovanović, sin legendarnog Buce

Ovo je tekstualno možda i najsiromašnija pesma Buce Jovanovića. Otac srceparajuće narodne pesme uspeo je da sa svega petnaesetak različitih reči iskomponuje pesmu koja se višetruko isplatila i pozlatila. Punih 50 godina traje "Pijanac", možda i zato što počinje kao kolo pa se može i pevati i igrati u isto vreme.

"Bio sam pijanac

nekada zbog nje,

bio sam pijanac

nekada zbog nje,

tugovao, lumpovao

i sa čašom drugovao,

Cigani me svi poznaju,

bio sam pijanac.

Bio sam pijanac,

a sad više ne,

bio sam pijanac,

a sad više ne,

neću nikad piti više,

niti srce da uzdiše,

nad čašom sam noću bdio,

pijanac sam bio.

Bio sam pijanac,

trov'o život svoj,

bio sam pijanac,

trov'o život svoj,

noći su mi bile duge,

dani behu puni tuge,

suzama sam lice mio,

pijanac sam bio."

(Budimir Buca Jovanović)

- Poznato je da je Buca bio lenj na foršpilima, a na "Pijancu" se još i rasvirao. I u "Pijancu" je, kao i u mnogim drugim, ubacivao neke teme iz prethodnih pesama i kola. Dešavalo se da dođe na snimanje bez ijedne note na papiru i bez ikakvog foršpila u glavi. Sve to što se čuje na pločama, Buca je uglavnom smislio u studiju na samom snimanju - kaže gospodin Miloš Jovanović, sin legendarnog Buce.

- Buca je bio izuzetno strog i zahtevan, i prema sebi i prema svojim najbližim i prema kolegama. Kad sam najviše vežbao na očevoj harmonici, kad sam za godinu i po dana savladao sve četiri notne knjige Albina Fakina, Buca je znao da me posle desetosatnog dnevnog vežbanja ubije u pojam. Iz kupatila je sa cigarom u ustima znao da mi vikne: "Nije taj ton nego ovaj!"

1972. godine u izdanju PGPRTB-a pojavila se singl ploča Šabana Šaulića sa četiri pesme njegovog muzička oca Buce Jovanovića: "Bio sam pijanac", "Nisi došla kada sam te zvao", "Zvao sam te nekad sunce moje", "Zašto se ljubav za ljubav ne vraća".

- "Pijanac" je prva od mojih pesama koja mi je dosadila zbog tolikog emitovanja u željama i čestitkama slušalaca. Jedva sam čekao da odem na neki koncert da se malo odmorim od te pesme, a onda kad ostanem na bis i kad se toliko ispevamo da ne znamo šta ćemo - 'ajde "Pijanac" - pričao je Šaban u radio izdanju Muzičke apoteke.

1992. godine, kad se muzika ubrzala na "200 na sat", Šaban je presnimio "Pijanca". Uz orkestar i aranžman maestra Miće Nikolića pesma je dobila još pakleniju "žišku". Mićine orgulje dale su novu živost i novi život "Pijancu" i kod nekih novih klinaca.

- "Pijanac" je baš tih 90-ih bio prava himna na "Poselu na Kalemegdanu". Pokušavao sam i da ga zaobiđem, ali nije bilo šanse. Nekad sam i otvarao nastup sa "Pijancem", a dešavalo se da ga pevam i na početku i na kraju koncerta. Posle "Pijanca" nije bilo dalje - pričao je Šaban.

I pored velikog uspeha sa "Pijancem", Buca Jovanovića je bio veoma kritičan i rezervisan prema jednom od svojih najvećih hitova.

- Buca je govorio da mu je to najgora pesma, onako sklepana za nekoliko minuta. Iako mu je "Pijanac" doneo džakove para od tiraža i tantijema, nekako ga bilo sramota zbog tako jeftine pesme - ističe Miloš Jovanović.

- Naslušao sam se primedbi Bucinih kolega kako mu pesme liče jedna na drugu, kako su mu foršpili kao preslikani iz nekih prethodnih pesama. Buca je znao da im kaže: "U pravu ste, moje pesme liče jedna na drugu. Ali ja ne kradem od drugih nego od samog sebe."

(Goran Milošević)

Video: Kakav hit snimak: Nekad su mu bile prateći vokali, posle mnogo godina opet su zapevali zajedno

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA