Da li je "Djevojka sokolu zulum učinila" najsnimanija sevdalinka?

 
 
  • 3

- Snimajući ovu pesmu za arhivu, shvatio sam svu veličinu Carevčevog muziciranja - govorio je Dragomir Majkić

Kad se pomene stara bosanska sevalinka, jedna od prvih asocijacija je pesma "Djevojka sokolu zulum učinila". Kroz priču o zulumu (nepravdi) koju je sokolu učinila devojka, oslikava se patrijarhalni moral jednog vakta i zemana: za devojku nije bilo teže kletve nego da se ne uda i ne ostavi poroda.

"Djevojka sokolu zulum učinila,

zulum učinila, goru zapalila.

Gorijela je gora i dva i tri dana,

dok je dogorjela sokolu do gnijezda.

Soko vatru gasi, krila mu se žare,

sokolići pište, a soko proklinje.

Ljuto kune soko ljepotu djevojku,

dugo djevovala, tiho bolovala.

Čeda ne imala, ni rukom povela,

što meni sokolu zulum nanijela."

(narodna)

Jednu od prvih verzija pesme "Djevojka sokolu zulum učinila" snimio je 1962. godine Dragomir Majkić, jedan od prvih Carevčevih pevača, i to kao trajni snimak za arhivu Radio Beograda.

- Sećam se tog snimanja. Bio sam fasciniran lakoćom sa kojom Dragomir Majkić peva ovu pesmu. Tako tečno, tako lako, sa punim glasom i umerenim ukrašavanjem i dinamičkim nijansiranjem. Milina je bilo i slušati i posmatrati kako se Car i Majkić razumeju i dopunjuju u ovoj pesmi - pričao je Boki Milošević u Muzičkoj apoteci.

- Pesma je samo naizgled jednostavna, u stvari, pesma je samo laka za slušanje. Kad se pažljivije pogleda zapis ove legendarne pesme, vidi se da "Djevojka sokolu" ipak traži rasnog pevača.

Velika je zasluga Vlastimira Pavlovića Carevca što je jednu od najstarijih i najlepših sevdalinki arhivirao u Radio Beogradu sa istaknutim solistima.

- Carevac je mnogo učinio i na aranžmanu pesme "Djevojka sokolu zulum učinila". Snimajući ovu pesmu za arhivu, shvatio sam svu veličinu Carevčevog muziciranja - govorio je Dragomir Majkić.

- Carevac je pilagođavao melodoju tekstu, podređujući muzički naglasak govornom i usklađujući melodoju sa smislom reči. Zato je posebno zapisana svaka strofa, jer se melodije razlikuju od strofe do strofe, što pevanje i sviranje čini zahtevnijim i težim.

"Devojka sokolu zulum učinila" snimilo je desetine vrhunskih interpretatora narodne muzike (Zaim Imamović, Safet Isović, Nada Mamula, Beba Selimović, Lepa Lukić, Zekerijah Đezić, Meri Miljkovič, Meho Hrštić, Mirjana Bajraktarević, Žika Nikolić, Dragomir Majkić, Žika Nikolić...) i na pločama i na trakama trajnih radio snimaka

(Telegraf.rs)

Video: Karleuša napravila spektakl u Pazovi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Olivera

    31. avgust 2022 | 08:37

    Obozavam ovu pesmu.Kada sam je prvi put cula,najezila sam se.

  • JS

    31. avgust 2022 | 10:35

    Samo su oni pravi pevači sevdalinki, uneli ona prava osećanja u ovu pesmu. Zaim, Meho, Nada Mamula, danas u ova vremena nema takvih veličina. Pojaviće se, verovatno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA