Četvrt veka od smrti ikone crnogorske pesme: Milopoj Ksenije Cicvarić

 
 
  • 1

Najumilniji narodnjački glas utihnuo je pre četvrt veka, 11. februara 1997, pevajući lekarima i pacijentima u bolničkoj sobi

"Milica, jedna u majke,

što rani rani na vodu.

Džar mi džan, na Viganj,

bez ašikovanja,

Milica jedna u majke.

Što nosi kratku rašicu,

zagazila vodu Ribnicu.

Podigla je kratku rašicu,

zagazila hladnu Ribnicu."

(narodna)

Vreme dođe, vreme prođe, vreme nekad i proleti, ode kao da ga nije bilo. Samo najveći interpretatori mogu svojim grlom i emocijom da stvore sliku jednog vremena i nekim kasnijim pokolenjima. Ovo je sećanje na ikonu crnogorske pesme Kseniju Cicvarić.

Od "Milice jedne u majke", pesme tako siromašne rečima, od jedne lokalne teme, od ulica stare Podgorice i reke Ribnice, Ksenija je svojim sugestivnim pevanjem dočarala sliku jednog "vakta i zemana", buđenja jedne pjubavi.

Ksenija Cicvarić - to je priča o velikom bolu i dubokoj tuzi, ali i ogromnoj ljubavnoj čežnji koja je tražila oduška. Izgleda da je Ksenijin bol pretvoren u najumilniju pesmu.

- Od majke Simone sam nasledila i grlo i uvo, i tu plemenitu ljubav prema Podgorici, Morači, Ribnici. Pevala sam i u kući, i na ulici, i na Ribnici, i u kafani, i na radiju, uvek i samo izvornu muziku. Prozvaše me "Slavuj sa Ribnice". Čak i u restoranima nisam pevala novokomponovane pesme, a svuda je bilo krcato. Vlasnici kafana i restorana više su zarađivali na meni nego na piću, jelu i sobama - pričala je legendarna Ksenija.

Od 60-ih godina 20. veka postaje solista Radio Podgorice i Radio Beograda. Svojim pevanjem zadivila je i novosadske tamburaše i slavnoj Janiku Balaža, Tripa Simonutija, Darinku Matić. Carevac je govorio: "Pevaj ti, a mi ćemo za tobom."

Ksenija Cicvarić (1929 - 1997) je apsolutni pobednik Prvog festivala jugoslovenskih radio stanica koji je održan sredinom prošlog veka na Cetinju. Sa pesmom "Sjever ružu niz polje nijaše" osvaja prvu nagradu publike i stručnog žirija.

- Kad sam počela da pevam, oduševljena publika me digla na ruke, a kao poseban poklon dobila sam i crnogorsku narodnu nošnju kraljice Milene. Samo godinu dana kasnije u Jugoslaviju dolazi Nikita Sergejevič Hruščov, u prvu posetu nakon Informbiroa. Domaćini u Crnoj Gori odlučuju da prvoj dami SSSR-a poklone crnogorsku narodnu nošnju. Najteže mi bilo kad su uzeli moj poklon i na moje oči kidali delove nošnje, jer je dotična gospođa bila sićušna. Kako mojoj đeci i mojim unucima da kažem da za svoj rad nisam dobila ništa - jadala se Ksenija u jednom od poslednjih TV intervjua.

Diskografija Ksenije Cicvarić je skromna: desetak singlova, dva albuma, nekoliko kompilacijskih CD izdanja. Sve što je snimila na nosačima zvuka ovekovečila je i na trajnim radio snimcima. Koliko je posvećena izvornoj pesmi govori i činjenica da nije snimila nijednu novokomponovanu pesmu! Svojim pevanjam zapečatila je za sva vremena: "Milica jedna u majke", "Oj vesela, veselice", "Sejdefu majka buđaše", Je li kome kano srcu mome", "Da mi je znati bože moj", Aj, puče puška", "Il' je vedro, il' oblačno", "Blago tebi cvijet karanfile", "Mlada Jelka ljubi Janka", "Šet'o sam se gore dolje", "Devojka je momku prsten povraćala", "Drug se drugu žali na đevojku", "Što te nema dragi da mi dođeš", "Sedam dana i tri noći", "Star se Srbin naljutio", "Sitna knjiga", "Tamna noći", "Pjevaj Maro", "Po Taslidži pala magla", "Pomrčina, cijelo selo spava", "Razbolje se zorna Zorka", Ah, tamo dolje niz mahalu", "Drema mi se", "Zapjevala bulbul ptica", "Polegli su, dolegli su, dva bijela goluba", "Kad se Ziho iz Stambola vrati", "Meha majka ludog oženila", "Oj livado zelena", "Dobro došl kićeni svatovi", "Stara varoš"...

Zbog udaje za pilota živela je u Beogradu, pevala po svetu, a nikad nije jurila karijeru. Preživela je bombardovanje Podgorice, pogibiju braće i sestara, zbegove, smrt dece. Pesmom je i sebe lečila od tuge. Ksenijino lice zrači nekom dramskom ozbiljnošću, gestovi uzdržanošću i odmerenošću, a pevanje neponovljivom umilnošću i osećajnošću. Onako zakoppčana do grla, u crnogorskoj narodnoj nošnji, izgledala je kao pokretni eksponat iz nacionalnog folk muzeja. I danas, kad je čujem, pomislim - ovo je retko plemenita duša.

Kseniji Cicvarić, ikoni crnogorske pesme, posvećena je i dramsko-muzička predstava "Slavuj" koja si izvodi na scenama podgoričkih pozoorišta. 2018. godine u Podgorici je održan veličanstven koncert "Omaž Kseniji" uz učešće dvadesetak vrhunskih izvođača.

- Nema većeg i lepšeg komplimenta nego kada vas upoređuju sa Ksenijom, ali Ksenija je nešto posebno i nedostižno. Imala je takav tanani glas, pevala je posebnu vrstu muzike koju retko ko može da donese. I kad pomislimo da možemo, shvatimo koliko smo daleko od Ksenije - kaže pevačka diva Branka Šćepanović.

- Imala sam čast da se družimo, da pevamo zajedno, mada je dugo bolovala od astme. Na našu žalost i sramotu, jedna takva legenda nije ostavila više od tri video snimka da možemo da je gledamo. Još se više rastužim kad se setim njene uboge sahrane. Našu ikonu je na večni put ispratilo nas nekoliko kolega, snimatelji Studija B i porodica. Niko iz matične televizije i produkcije za koju je snimila najviše ploča i trajnih snimaka.

Najumilniji narodnjački glas utihnuo je pre četvrt veka, 11. februara 1997, pevajući lekarima i pacijentima u bolničkoj sobi. (Telegraf.rs)

Video: Karleuša zagrmela u Podgorici: Prozirna haljina i telo boginje, a kad je sišla sa bine...

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JS

    10. februar 2022 | 09:16

    Večno poštovanje, za sve što je pružila narodu sa ovih prostora i šire. Skromna žena, predivnog neverovatnog raspona glasa, žena od stava. Ostavila je za sobom vrednu ostavštinu, da je se generacije sa ponosom sećaju. Većno počivala u miru i ne zaboravu.🙏🙏🙏

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA