74. rođendan Nikole Uroševića Gedže: "Skupo sam platio moje srbovanje"

 
 ≫ 
  • 2

Kada je 90-ih godina snimio album sa četničkim pesmama, zauvek je ugasio svoje prisustvo u najvećim medijima.

"Povedi kolo Miloje da srce zaigra svima,

povedi kolo sinovče nedeljom i blagim danima.

Miloje, Radoje, Miloše, Vidoje,

Lazare, Stanije, Blagoje, Vukoje,

igrajte, pevajte sinovci, junačkog roda potomci,

nek' vam se dedovi podsete na stare dobre adete.

Zaborav preti Miloje adetu da ga prekrije,

kolo je za momčad stasitu da se u njemu nadmeću.

Miloje dete, Miloje, oduži svoje pošteno,

prenesi blago narodno s kolena na drugo koleno."

(Buca Jovanović - Braća Boljanović)

I u doba najtvrđeg komunizma i titoizma Nikola Urošević Gedža je srbovao u pesmama. Doduše, to srbovanje je skupo platio tokom karijere.

- Ja sam još 1977. na Hit paradi snimio Bucinu pesmu "Povedi kolo Miloje" u duetu sa mojim kumom Perom Grubićem. Samo zbog reči "blagim danima" skinut sam sa radija i proglašen velikosrpskim pevačem. Još tada sam shvatio da moje srbovanje ne smeta drugim narodima, nego Srbima komunistima koji se plaše za svoje fotelje - kaže Nikola Urošević Gedža.

- Kada sam desetak godina kasnije na jednoj zabavi zapevao "Povedi kolo Miloje", Ivan Stambolić primeti: "Jao što ti je lepa ova pesma". Ja mu rekoh: "Lepa, al' je ovi tvoji zabraniše". Stambolić me je posavetovao da je presnimim, a ako je opet zabrane da se javim njemu. Presnimio sam je, ali sam umesto "blagim danima" ubacio "drugim danima".

Sredinom osamdesetih suočio se Gedža sa još jednom cenzurom, i to zbog pesme "Oj Srbijo, lepotice". Kada je 90-ih godina snimio album sa četničkim pesmama, zauvek je ugasio svoje prisustvo u najvećim medijima.

- "Oj Srbijo, lepotice" napisao je Sveta Vuković, pesnik i spikerska ikona RTS-a. U toj pesmi je opevana lepota naših gradova i sela, reka i planina, izvora i vrela, ničeg uvredljivog i sve u slavu Srbije. Al' ne lezi vraže! Na radiju na kome je proveo vek, Sveta Vuković nije smeo da pusti pesmu "Oj Srbijo lepotice!?

- Povodom sto godina od pobede u Prvom svetskom ratu, na RTS-u su izvedene pesme koje sam ja proslavio: "Marširala kralja Petra garda", "Gedžo Srbine", "Marš na Drinu". Čak je i mojim dragim kolegama bilo neprijatno da pevaju pesme iz mog opusa, Tozovac je pitao što mene ne pozvaše. Usledilo je kratko objašnjenje: "Nemoj Gedžu!". Za urednike RTS-a ja sam jednostavno nepoželjan. Izgleda da sam mnogo štrčao, snimao neke pesme pre vremena. Ja snimim, oni me stave u fioku, a kad im treba srpstvo izvade me iz fioke.

Srećom, snimao je Gedža i sentiše, naročito na početku diskografske karijere. 1969. godina je veoma bitna u Gedžinom životu. Te godine je upoznao svog muzičkog oca Bucu Jovanovića i svoju suprugu Branku.

- Kad se kaže Gedža, prva asocijacija je selo i seljaštvo, a ja sam gradsko dete. Rođen sam na Svetog Nikolu 1947. u Valjevu. I moja žena je čula za nekog Gedžu, mislila da sam neki opanak, teška seljačina. Na Miholjdan 1969. moja Branka došla da me sluša sa mojom komšinicom. Kad sam zapevao "Oči pune suza, srce puno bola", Branka je upitala moju komšinicu: "Ko je ovaj?" Moja komšinica je rekla: "To je Gedza!". Branka je bila zadovoljna: "E, ako je to taj Gedža, onda može".

- I Buca Jovanović je čuo za nekog Gedžu, pa došao da me sluša u hotelu "Vis" u Lazarevcu. Bio sam pri glasu, pevao sam "Lepu Janu" i ostale tada popularne Bucune sentiše. Na prvoj pauzi Buca mi je ponudio saradnju i zakazao snimanje: "11. januar u tri sata studio, dođi sutra da vežbamo". Šaban i ja smo iste godine počeli karijeru, Šaban je snimio "Utjehu", a ja "U mom selu najbolji sam momak".

Sa pedigreom jakog kafanca i svadbarskog pevača postao je jedan od udarnih pevača Buce Jovanovića. Sa ocem sreceparajuće pesme snimio je desetak ploča sa nekoliko besmrtnih pesama: "Ljubavi nema više", "Zašto smo se u životu sreli", "Povedi kolo Miloje", "Drugovi moji, drugovi", "Ako još imaš srca", "Ako nisi drug kod bola", "Ja sam pravi momak"...

- Rano sam ostao bez oca, rano sam i propevao. Sa 14 godina sam pobedio na takmičenju za "Prvi glas Valjeva". Četiri godine sam proveo u "Abraševiću, završio za metalostrugara. Kad mi je "Pera Lažov" iz Divaca ponudio da pevam u njegovoj kafani za platu od sto hiljada, deset puta veću od moje platice, oberučke sam prihvatio i do danas se nisam pokajao.

- Kada sam u Sarajevu imao promociju mog prvog albuma sa ubitačnim sentišima "Sreo sam je u malom kafiću" i "Slađana zbogom", legendarni Zaim Imamović je rekao: "Gedžo, ja volim da te slušam". U kafani sam pevao pesme koje mi stilski leže, naročito Tomine i Tozovčeve. Toma je uživao da sluša kako ja pevam njegove pesme.

Gedža je jedan od retkih pevača koji nije žrtvovao brak i porodicu zarad karijere. I brak i karijera idu svojim kolosekom, više od pola veka.

- Ja sam jedan skroman i porodičan čovek. Nikad nisam trčao za popularnošću i slavom, a ispratio sam mnoge popularnije i slavnije od mene.

- U braku sam 52 godine, i kad bih se ponovo ženio, opet bih oženio moju ženu. I u porodici sam navikao da budem u manjini: dve ćerke, unuka i supruga, žene vode četri prema jedan.

Eto, to je Gedža. Davno je rekao: "Gedža, to ti je na španjolskom gospodin".

(Telegraf.rs)

Video: "Izgladićemo odnose kad odemo kući": Nadica Ademov izašla iz porodilišta, pa pomenula ćerku i muža

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    20. decembar 2021 | 10:50

    Imao sam čast i zadovoljstvo da upoznam Gedžu i sa njime pevam humanitarne koncerte u organizaciji Olge Petrović. Sećam se da je u Hali sportova na Novom Beogradu, koja je bila prepuna publike bacio sve pevače pod noge.Upravo je tada izdao četničke pesme i Halom se orilo Gedžo, Gedžo, Gedžo......Kao da je pevao Mik Džeger...Inače svojevremeno sam u jednoj banci radio sa njegovom ćerkom i zetom.Divna porodica. Legendo živ ti meni bio i Bog te čuvao na mnogaja ljeta. Srećna ti Slava Sveti Nikola i da je slaviš u zdravlju i veselju.

  • Valjevka

    20. decembar 2021 | 14:34

    Gedzo zdravlje i dug zivot ti zelim.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA