Jovan Milenković Rala, legendarni saksofonista: "Približio sam saks harmonici"

 
 ≫ 
  • 1

Dugo je Rala svirao po veseljima širom Srbije, da bi 1975, kao zreo muzičar, snimio svoje prvo kolo "Milivka"

Kad neko svira harmoniku, a kao da čuješ saz ili šargiju, znaj da je to Ismet Alajbegović Šerbo. Kad neko svira saksofon, a kao da čuješ harmoniku, znaj da je to Jovan Milenković Rala.

- Odrastajući u živopisnoj Resavi, sviruckao sam u sviralče, slušao mog oca koji je svirao na najobičnijem listu sa drveta. Od petnaeste godine dobijam i prvi saksofon. Doduše, morali smo da prodamo vola da bi kupili prvi saks - priča majstor Rala.

- Kad sam počeo sa svakodnevnim višesatnim vežbanjem, jedan komšija je prokomentarisao: "Dosad im je vo rikao u štali, odsad im riče u kući".

Dugo je Rala svirao po veseljima širom Srbije, da bi 1975, kao zreo muzičar, snimio svoje prvo kolo "Milivka" sa ansamlom Dragana Aleksandrića.

- Kolo sam posvetio svom rodnom selu Milivi kod Despotovca, mom parčetu raja i mladalačkim uspomenama. Ispod moje kuće teče Resava, a imam i vodenicu. Prvo sam čekao da dođe nedelja, pa da sviram kolo ispred crkve. Uveče smo pravili igranke, palili vatre na svakoj raskrsnici. Dolazili momci iz susednih sela da gledaju devojke u našem selu, i obrnuto. Onda su krenule i domaćinske svadbe, imao sam sreću da živim u izrazito gastarbajterskom kraju.

- Svirao sam nekoliko godina u orkestru Slobodna Aranđelovića, Kemiševog oca - dve harmonike, kontra i saks, bez ozvučenja. Čim se pojavilo upražnjeno mesto, imao sam sreću da postanem član ansambla Dragana Aleksandrića, da sviram najveće svadbe i stotine ploča najvećih zvezda.

- Više se i ne sećam kome sam sve svirao. Dosad sam naduvao balon veličine ove naše planete. Kolege muzičari kažu da je zbog mojih solaža na saksu i bakšiš bio izdašniji. Onaj otvor na saksu tako se lako i brzo zapuši novčanicama.

Rala je mnogo više poštovan nego što je popularan. Retko se pojavljuje u medijima, i kad je najviše svirao estrada ga nije zanimala.

- Najlepše i najslađe pričam svojm instrumentom. Uspeo sam da saks najviše približim harmonici. Doduše, ja sam počinjao baš u vreme kada je saksofon postajao moderan. Saks je lagan za nošenje, a nije baš lagan za sviranje. Kroz vežbu sam mogao da odsviram po 16 taktova, celu frazu, bez prekida. Ako uzmete vazduh, to se čuje na snimku.

- Srećom, imao sam dobru kondiciju. Bavio sam se poljoprivredom, plivanjem, a po starojka i kuma smo išli desetine kilometara peške. Dešavalo se da treba da zadovoljimo starojka koji drema i zanoveta: traži vrapca na udicu, traži ribu, goluba. Nikako da izlomi "sabornik" i označi kraj svadbe. Kad ga najzad dopratimo do kuće, posle svih zanovetanja, zapovedi nam ono najteže: "E, sad me nađite!"

I u devetoj deceniji života majstor Rala nesebično prenosi znanje na učenike i biološke naslednike. Ralina svirka zadivila je i najveće domaćine i najpismenije muzičare.

- Kad se Rala pojavio na svadbama, to je bila revolucija! Ljudi su pomerali desetak puta svadbu da bi ugrabili Ralu. Kad sviramo u Ralinom kraju, nije bilo šanse da orkestar spava po hotelima. Spavali smo kod Rale, koristili bazen, a Ralina supruga je bila tu da nas ispegla - priča maestro Dragan Aleksandrić.

(Telegraf.rs)

Video: Paparaco: Jovan Memedović uhvaćen u kupovini

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DervenD

    8. jul 2021 | 13:50

    Mladi Miloradovic,dugmetarac-harmonikas,clan pionirskog ansambla RTS Cika Ralin je unuk.Stvarno je rodjen za harmonikasa:i po znanju,ipo pokretima,i po grimasama dok svira. Gledao sam ga dvaputa na Kolarcu.Kao solista je perfektan,a ja se nadam da ce harmonijski sa orkestrom biti jos bolji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA