Gabi Novak: "Nadam se da će sve ovo proći. Svi pate, a ja više ništa ne očekujem od života..."

 
 
 ≫ 
  • 6

"Sad moramo svi ojačati duhom, biti dobri jednima prema drugima i pomagati se međusobno", rekla je Gabi

Gabi Novak Gabi Novak, Printskrin: Youtube/Croatia Records

Čuva se, pazi, poštuje mere... Pandemije i ove mere odredile su život Gabi Novak (84), kao i, uostalom, svima nama.

- Teška su vremena, svi se nekako snalazimo, a dobro je da smo uopšte i prisutni u ovom životu. Trebamo ulagati maksimalno truda u sebe i u druge - rekla  je muzička diva.

Situacija nije dobra, ali, kaže, nije samo nama tako. Jedino što se nada je da će se sve uskoro vratiti u normalu.

Tokom zagrebačkog potresa u martu prošle godine bila je u bolnici s teškom upalom pluća. Kako je tada rekla, ležala je u bolnici s ljudima obolelim od korone, a nakon što se oporavila, vratila se u “polurazrušeni stan”.

- Ceo svet pati, ne samo mi. Nas je dodatno i taj potres izbezumio, biće to mnogo nesrećnih detinjstava. Sad moramo svi ojačati duhom, biti dobri jednima prema drugima i pomagati se međusobno. Nadam se da će proći što pre taj crni oblak, da ćemo izaći iz toga mračnog tunela jer svi patimo na svoj način. Pomozimo gde možemo - rekla je Gabi i kratko dodala:

- Više ništa ne očekujem od života.

Iza nje je više od 60 godina karijere. Pre nešto više od godinu dana snimila je pesmu “Sanjaj jedini”. Bila joj je to prva nakon čak 12 godina pauze. Rekla je kako je u diskografiji “rekla svoje”, no zbog ove pesme se predomislila.

- Bila sam zadovoljna sa svime što sam napravila i rekla sebo "a kud’ sad dalje". Ali čim sam čula pesmu, rekla sam "da" - ispričala je nakon što je izdala pesmu i dodala kako je nežna, te da je ona njena posveta pokojnom suprugu Arsenu Dediću.

A njen život opisao je Siniša Škarica u zapisima “Knjiga o Gabi”. Priča je filmska. Počinje od sećanja iz ratnog Berlina, gde je rođena, preko dolaska s majkom u Zagreb, do Švicarske i Austrije uz pomoć prijatelja. Deda i baka s majčine strane stradali su u ratu, uskoro i otac... Gabi je sve prebrodila, a kako je otkrila nedavno, podsticaj za pisanje knjige davao joj je upravo njen Arsen.

- Meni ne treba, moje pesme govore sve. Ali, gledaj, ti imaš tako bogat život, od detinjstva, rođenja u Berlinu, prošla si grozni Drugi svetski rat, probijala se, došla si do Hvara, okolnosti su bile strašne. Bila si odvojena od roditelja, došla u Zagreb, izgubila si oca... Valja objaviti tvoj put - prepričala je Arsenove reči u razgovoru za Jutarnji.

Pre muzičke karijere Gabi je snimala glasove za filmove. Prvo je upisala grafički smer u Školi za primenjenu umetnost i nakon toga se, kao grafičarka, zaposlila u novinskoj kući Vjesnik, a zatim kao animator u studiju animiranih filmova u Zagrebu.

- Da mogu promeniti, bilo koji trenutak u svojoj karijeri, vratila bih se crtanom filmu. Da mogu, sigurno bih to nuradila - rekla je Gabi.

Prvi put je nastupila u Ljubljani 8. aprilu 1958., pevala je “Čaj za dvoje”, “Mesečinu nad Vermontom” i “Que Sera Sera”. Odmah se za nju pročulo i smatralo se da je nova zvezda estrade rođena. To je potvrdila nastupom na Zagrebačkom festivalu 1959., na kojem je otpevala “Ljubav ili šala” kojom je, osvojila publiku.

S Arsenom je provela 42 godine u braku, sve dok ih njegova smrt nije razdvojila 2015.

- Ja sam oduvek bila malo izbirljiva. Kad bi mi Arsen napisao pesmu i kad bi mi je odsvirao, znala bih mu reći da to nije baš pesma za mene. Onda mi je uvek govorio da bih ja najradije napravila hit s tri kitice i da bi to bilo to - rekla je nedavno.

Na taj način stvoreni su i hitovi poput “Pamtim samo sretne dane”, “Hrabri ljudi”, “Nada”...

Video: Na Beogradskom džez festivalu nastupaju gitarista Vlatko Stefanovski i pijanista Matija Dedić

(Telegraf)

Video: Konstrakta je ovom pesmom počela nastup

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bole

    8. februar 2021 | 10:24

    Veeelika dama i to bez skandala.....!

  • Zoran

    8. februar 2021 | 12:09

    Beacni par za primer a ne ko nasi skorojevici Karleusa,Lazic,Korac I ostali koji zive od skandala a da ih pri tome reklamiraju tabloidi.

  • Beograd

    8. februar 2021 | 12:30

    PODRSKA ZA DAMU!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA