Naši umetnici poreklom s Kosova i Metohije: Nek Lipa svoje Kosovo pravi u Britaniji, nek tamo crta

 
  • 36

Cakana i Milan Vasić, oboje rođeni na Kosovu, prokomentarisali su skandalozne objave Due Lipe

Dua LIpa Rita Ora / Foto: Guliver/Pascal Le Segretain/Getty Images, Instagram/dualipa, A. Nalbantjan, Youtube/Dua Lipa

Skandalozne objave Due Lipe i Rite Ore u kojima pevačice ističu kako Kosovo nije deo Srbije, prokomentarisali su glumac Milan Vasić i pevačica Dragica Radosavljević Cakana, oboje rođeni na Kosovu.

Dua je u prvoj objavi negodovala zbog toga što Apple u svojoj aplikaciji Apple Maps pokazuje ono što i jeste - da su Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije, a onda je usledio još veći skandal, kada je objavila mapu "Velike Albanije", koja uključuje u svoju teritoriju Albaniju, Kosovo i delove drugih balkanskih zemalja naseljenih Albancima.

Popularni glumac, rođen i odrastao u Kosovskoj Kamenici, ističe da Rita i Dua ne mogu ništa da promene što se tiče statusa Kosova, ali da su imale nameru da svojim objavama, kako je rekao, iziritiraju Srbe.

- Pevačice poput njih, Rite Ore i Due Lipe, prosto ne mogu da promene status Kosova. One ništa ne mogu da promene. Cilj nije promena statusa Kosova, nego da iziritiraju Srbe, znam ja kako oni razmišljaju. Na moju veliku žalost, vidim da su uspeli u tome, jer gledajući po društvenim mrežama, svi su odregovali i dali na značaju - rekao je Milan za Telegraf.rs.

- Mislim da smo pogrešili, ne treba davati na značaju njima dvema, šta su one rekle. Koga briga šta su rekle dve pevačice koje su, eto, uspele u Americi... To su neke pevačice koje su rekle neki svoj stav. Ako neko reši status Kosova, rešiće ga politika - dodao je glumac i istakao da njega Rita i Dua nisu uspele da isprovociraju.

Glumac je istakao da su one na društvenim mrežama propagirale nešto što albanski narod zastupa godinama unazad.

- Ona može da ima uticaj na mlade ljude koji su njene nacije, generalno cilj nacije je taj, nisu one rekle ništa novo što albanski narod nije pričao. One pričaju nešto što Albanci pričaju 20 godina. Na tu decu one ne mogu da utiču, jer oni jesu takvi i oni to žele - rekao je Milan.

- Mogu da probude u svojoj naciji nešto što je već probuđeno. Da su rekle nešto novo što ne znamo... Šta me briga šta je rekla jedna Dua i jedna Rita - zaključio je Vasić.

Cakana, rođena u Kosovskoj Mitrovici, smatra da su pevačice svojim objavama navukle gnev na sebe, te da je Rita, koja je rođena u Prištini, kod svog dede trebalo da se informiše o istoriji.

- One su velika svetska imena i trebalo bi da se bave čime se bave, da ne razmišljaju i da se ne bave geopolitikom, to je ono što bi one trebalo da znaju. Dua Lipa se nije ni rodila na Kosovu. Ne mogu one nekim svojim peticijma da menjaju granice - rekla nam je pevačia i dodala:

- Muzika je tu da širi ljubav, ona peva takve pesme... Nisu one nikada doživele neku neprijatnost ovde, radio stanice se utrkuju ko će više da pusti i jednu i drugu. Njihova briga za Kosovo me ne zanima, ima ko će o tome da vodi računa. Sa druge strane, Kosovo pripada Srbiji i nikad ne treba da bude drugo nešto, osim da bude deo Srbije. Kosovo je, na kraju krajeva, srpska kolevka.

Dragica je istakla da Dua Lipa u svojoj državi gde je rođena, Velikoj Britaniji, može da radi šta želi, te da na njihovoj mapi ucrtava granice kako hoće.

- Ona može da kači njenog dedu na svim tim mrežama... Mogao je on nešto da joj ispriča o istoriji, kad je već toliko nadrvila da nešto ispriča, mogla je da se konsultuje sa nekim. Njen otac je bio neki kustos, mogla je da nauči nešto - ispričala je pevačica.

- Treba da bude ponosna na svoj uspeh i poreklo, ali ne treba da se bavi na ovaj načn politikom. Imamo Đokovića, koji je popularniji od svih i koji je poreklom sa Kosova. Međutim, on je dovoljno pametan dečko da se ne bavi takvim stvarima, on se bavi sportom - objasnila je Dragica.

- Može da u Velikoj Britaniji napravi neko svoje Kosovo, pa da tamo ucrtava na mapi i proglašava nezavisnost kako želi. U svojoj državi neka radi kako hoće - zaključila je Cakana.

Video: Kako su četiri Albanke sa Kosova postale najveće muzičke zvezde?

(D. Janković)

Video: Konstrakta je ovom pesmom počela nastup

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    23. jul 2020 | 23:49

    Kosovo je priznalo 22 zemlje evropske unije ali im.i dalje ne dozvoljavaju da udju u EU bez viza, odnosno ne priznaje Kosovski pasoš. Vole svi šiptare ali ne u svojoj kući.

  • Jovan Bg

    23. jul 2020 | 19:09

    Brane Kosovo iz Bg..

  • Wtf

    23. jul 2020 | 22:38

    Kao htela Kosovo na mapi a stavila sliku Albanije, i to Veeelike Albanije... Strahota

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA