Marko Nikolić je generacije oduševio ulogom Karađorđa, a zbog vođe Prvog srpskog ustanka odbio je da glumi Bajazita u "Kosovskom boju" (VIDEO)

 
  • 1

- Moj kolega i drugar Miloš Žutić bio je protiv toga, govoreći da Karađođe ne može nikad da bude Bajazit - obrazložio je slavni srpski glumac pre 3 decenije u jednom intervjuu

Slavni srpski glumac Marko Nikolić, koji je preminuo u 73. godini života, imao je više nego uspešnu glumačku karijeru.

Sećamo se brojnih nezaboravnih uloga, a osim što je na maestralan način odigrao lik Gige Moravca u seriji "Bolji život", na ništa manje spektakularan način nije odigrao je lik čuvenog srpskog vladara i vođe Prvog srpskog ustanka Karađorđa Petrovića u filmu "Karađorđeva smrt" iz 1983. godine režisera Đorđa Kadijevića.

SINOPISIS FILMA "KARAĐORĐE SMRT", U KOJEM JE GLAVNU ULOGU, ULOGU KARAĐORĐA IGRAO MARKO NIKOLIĆ

U leto 1817. godine Karađorđe (kojeg glumi Marko Nikolić) se vraća u Srbiju posle dužeg boravka u Rusiji. Sa njim je samo verni pratilac Naum (kojeg glumi Bora Todorović). Skriven u Radovanjskom lugu, na tlu seljaka Dragića, Karađorđe pokušava da preko svoga kuma Vujice dođe u vezu sa knezom Milošem Obrenovićem (kojeg glumi Aleksandar Berček). Karađorđev cilj je ustanak svih balkanskih naroda - za konačno oslobođenje od turskog ropstva.

Svestan da pojavom Karađorđa padaju u vodu sve dotadašnje borbe u Drugom srpskom ustanku, kao i njegovi lični vladalački planovi, Miloš se ne odaziva tom pozivu. U sukobu oprečnih političkih koncepcija i u borbi za vlast priprema se ubistvo Karađorđa. Njegova odsečena glava stiže pred beogradskog pašu Marašliju. Miloš se tim činom oslobodio Karađorđa, ali i začeo tešku dramu vlastite savesti...

Pored Marka Nikolića, Aleksandra Berčeka i Bore Todorovića, u ovom ostvarenju igrali su Pavle Vuisić ( kao vojvoda Vujica Vulicević ), Gorica Popović ( kao knjeginja Ljubica ), Jovan Janićivević Burduš ( kao Dragić )...

Bora Todorović kao Naum i Marko Nikolić kao Karađorđe u filmu "Karađorđeva smrt" Printskrin: RTS

MARKO NIKOLIĆ JE ZBOG KARAĐORĐA ODBIO DA GLUMI LIK BAJAZITA

Nakon što je uspešno odigrao Karađorđa u filmu "Karađorđeva smrt", Marko Nikolić je glumio vođu Prvog srpskog ustanka i u seriji "Vuk Karadžić" (1987), i to u 8 epizoda. Osim Nikolića, u ovom ostvarenju su igrali Predrag Miki Manojlović, koji je glumio Vuka Stefanovića Karadžića u 12 epizoda, Aleksandar Berček, koji je reprizirao ulogu Miloša Obrenovića u ovoj seriji u 11 epizoda, Jerneja Kopitara glumio je Petar Kralj 8 epizoda.

Marko Nikolić kao Karađorđe u seriji "Vuk Karadžić":

Ono što je malo poznato jeste da je Marko Nikolić odbio da glumi Bajazita, sina turskog sultana Murata, u legendarnom filmu "Kosovski boj" iz 1989. godine, i to baš zbog lika Karađorđa. Čuveni Giga Moravac pojasnio je sve ovo u jednom intervjuu pre 3 decenije.

- Moj kolega i drugar Miloš Žutić (koji je glumio u "Kosovskom boju kneza Lazara Hrebeljanovića) bio je protiv toga, govoreći da Karađođe ne može nikad da bude Bajazit... U principu, za glumca je važno šta uloga pruža, ali ponekad kao u ovom slučaju, smatram da je mnogo razloga da se nešto i ne odigra - rekao je Marko Nikolić, a prenose "Novosti".

Na kraju, kao što je poznato, lik Bajazita odigrao je sa velikim uspehom Branislav Lečić.

Podgledajte kako je Branislav Lečić glumio Bajazita:

VIDEO: Nema više Gige Moravca!

(Telegraf.rs/RTS/Novosti)

Video: Deniz Dejm otkrila zašto ipak nije ušla u Elitu 8

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mars

    4. januar 2019 | 21:00

    Meni je on sve maestralno odglumio. Sve uloge. Jedino mi se lik nije svideo kog je glumio u filmu Petrijin venac.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA