Sećanje na Mišu Markovića ili tako je govorio "Folk Zaratustra": Kompozitor sa najmanje promašaja

 
A. M.
A. M.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Imao je veoma uspešnu karijeru rok i pop pevača.

Imao je još uspešniju karijeru folk kompozitora (mnogo hitova, malo promašaja).

Imao je i dugu kosu za jednog narodnjaka i još duži jezik (zato ga i prozvah "Folk Zaratustra"). Imao je i nastup za pamćenje u radio izdanju Muzičke apoteke.

- Slušajući i pevajući zabavnu muziku, shvatio sam da je i najtvrđi rok baziran na nacionalnom folkloru, da je i Bob Dilan ponikao na kantriju. Tako sam i ja posle veoma uspešne pevačke karijere poželeo da sve to što pevam i komponujem bude bazirano na našem nacionalnom folkloru.

- I tako, početkom 80-ih, skoro neprimetno napisah i komponovah za Veru Ivković "Šta će mi šalvare". Kad je pesma ubrzo postala megahit, pojavio se novinski naslov "Propali roker, uspešan folker". Taj naslov pkstade i veoma česta opservacija nekih kritičara, a to je duboko netačna teza, kao što je netačno i da su uspešni rokeri loši folkeri. Tačno je jedino da su uspešni rokeri zbog para postali folkeri.

Mišini narodnjaci odišu urbanim šmekom i nekim poletnim optimizmom, pamtljivi su na prvu, sa dosta gitare i malo harmonike.

- Ja sam dizajner po struci. Moj profesor dizajna svaki put kad je ulazii u učionicu bacao je dnevnik na sto i pozdravljao nas rečenicom: "Lepota je u jednostavmosti izraza". To je i moja deviza koju primenjujem u muzici. I Bitlsi su veliki jer su jednostavni. I za moje pesme neki kažu da su jednostavne i na isti kalup. A to i jeste najteže - biti jednostavana a pri tom i originalan.

- Kada je Kolumbo shvatio šta je otkrio i kad je postao popularan, jedan od njegovih ispisnika reče mu u kafani za doručkom: "Kad si već toliko genijalan, da li možeš ovo kuvano jaje da postaviš tako da stoji uspravno?" Kolumbo uzme jaje, kucne ga o sto, i uspravi. "Ih, pa to sam mogao i ja" - reče Kolumbov prijatelj. "Pa što nisi" - uzvrati Kolumbo.

Miša Marković je kompozitor sa najmanje promašaja. Svaka druga Mišina pesma je veliki hit: "Jutro je", "Srce je moje violina", "Ja ne znam gde je ona","Ej, Branka", "Svirajte mi tiho, tiše", "Ali pamtim još", "Lažu da vreme leči sve", "Stavi ruzmarin ispod jastuka", "Zovem te, zovem", "Recite mu da ga volim", "Tecite suze, tecite", "Šta će mi šalvare", "Kunem ti se životom", "Eh, da je istina", "Il me ženi il tamburu kupi", "Zumbuli cvatu", "Evo već je Božić", "Šta će meni vino", "Koliba kraj puta", "Sve ti praštam", "Dajte mi daire", "Okitite sve svatove", "Oj, Srbijo, lepotice", "Crnogorko, Crnogorko", "Mi Bosanci delije"...

Miša Marković je živeo od umetnosti i za umetnost, daleko od očiju medija i voajera rijaliti Srbije. Nimalo nije bio nežan prema kolegama koji u rijaliti programima skrnave dostojanstvo umetnika.

- Zamislite Ivu Andrića u petparačkim pričama, zamislite naslov "Ivo Andrić ulazi u Zadrugu"?! Osećam neku bljutavost i dok to izgovaram, a moje kolege "estradni umetnici", neki čak i dobitnici nacionalne penzije, izigravaju budale kod onih koji su mene i moju generaciju autora skrajnuli i proglasili za demode.

- E, sad ja pitam, ovako "demode" pitam njih ovako "moderne": Kako je moguće da su moje pesme koje sam pisao i komponovao pre četrdesetak godina slušanije i pevanije od svih tih njihovih toliko izvikanih pesama. To nije razlika između demode i modernih, to je razlika između kreativaca i unovčivača tuđih ideja - bio je kategoričan Miša u Muzičkoj apoteci.

Legendarni Miša Marković, hitmejker sa najmanje promašaja, preminuo je 21. septembra 2020.

(Telegraf.rs)

Video: Miša Mijatović i Milan iz Nevernih beba emotivno o Bori

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA