Sećanje na Miku Kneževića: Nema više "Autobusa u pola šest", ostala je samo legendarna špica

 
A. M.
A. M.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Ne pamti se da je jedna radijska špica bila takav mamac za slušaoce kao što je "Autobus kolo" iz 1971.

Naime, za potrebe emisije "Autobus u pola šest" Drugog programa Radio Beograda sekstet popularnih narodnjaka (Cune, Toza, Lepa, Bilkić, Mira Vasiljević, Dragoslava Genčić) snimio je veselo-šaljivu folklornu kompoziciju Mikana Obradovića na stihove Svete Vukovića.

- Tog februara 1971. krenuo je naš "Autobus". U ceo taj poduhvat pridružilo se još 30-ak udruženih radio stanica koje su prenosile naš program i birale svoje predstavnike za izbor "Prvog glasa Srbije".

"Au-to-bus!

Au-to-trus!

"Stara kola, novi drum,

dumba-rumba-dumba-dum,

kreće odmah, svi su tu,

didu-lidu-lidu-du.

Au-to-bus!

Auto-trus!

Mesta ima za vas sve,

sam' se malo pomer'te,

šofer peva nije ljut,

sviraj, sviraj, srećan put!"

(Mikan Obradović - Sveta Vuković)

- Tokom svih tih godina emitovanja "Autobusa" bilo je dosta novina u samoj emisiji. U početku je to bio program sa muzikom iz studija i slušaocima, red muzike, red humora, lepeza naših narodnih običaja i umotvorina, ali svaki dan sa nečim drugačijim - pričao je Milan Mika Knežević (1943 - 2015), legendarni novinar i voditelj Radio Beograda.

"Autobus" je pružao šansu ljudima svih mogućih godina i zanimanja. Posmatrajući sve te sjajne a anonimne pevače koji su na takmičenje došli kao na neku drugu ili poslednju šansu, Mika se sećao svoje audicije za glumca na kojoj je "tresnuo" pa upisao književnost i okušao drugu šansu baš na Radio Beogradu.

- Zanimljivo je da je idejni tvorac "Autobusa u pola šest" bio moj kolega Bora Pavlović. Osmislio je ekipu za terenski rad u kojoj sam bio i ja. Nažalost, Bora je poginuo nekoliko dana pre početka "Autobusa", a ja sam preuzeo "šoferiranje" kao Borina zamena, i tako više od deset godina, bez dana odmora!

Narodna verzija legendarnog "Autobus kola" snimljena je na "A" strani singl ploče PGP-a iz 1971. Na "B" strani pomenute singlice snimljena je džez varijanta iste numere koju izvode Nada Knežević i Cune Gojković.

- I ta činjenica da je jedna numera snimljena na jednoj ploči u narodnoj i zabavnoj verziji dovoljno govorio o tome da je tih 70-ih sve bilo muzika. I da su seljaci na pijaci sa istim žarom slušali i Tozovca i Cuneta i Nadu Knežević i Lolu Novaković - ističe maestro Ljubiša Pavković, koji je kao najmlađi član Narodnog orkestra učestvovao na snimanju "Autobus kola".

- Mika Knežević je bio voditelj sa harizmom, bio je pravi narodski čovek, obožavao je selo, nosio vunene džempere, izvodio pred mikrofon narodne mudrace. Može se bez preterivanja reći da je Mika Knežević svojim glasom oplemenio i naše selo i naš radio.

Milanu Kneževiću, uredniku i voditelju kultne emisije "Autobus u pola šest", postavljena je spomen ploča na "Zid slavnih" Radio Beograda 2. Uz čuveno "Autobus kolo" u izvođenju Narodnog orkestra kolege, prijatelji i saradnici podsetili su se na prepoznatljiv radijski glas koji je svoje slušaoce oslovljavao sa "prijatelji". Mika je obišao stotine sela i pred mikrofon doveo hiljade sagovornika i budućih zvezda narodne muzike.

- "Autobus u pola šest" je veoma značajna stepenica u mom poimanju muzike i estrade i u mojoj karijeri. Te 1980. godine pobedio sam na takmičenju za "Prvi glas Srbije" kao predstavnik Radio Čačka. Na finalu u dvorani Doma sindikata nastupio sam sa pesmom "Devojko moja, osedlaj mi konja" uz pratnju Narodnog orkestra pod upravom Bokija Miloševića i osvojio prvu nagradu. "Autobus u pola šest" je moja ulaznica u svet diskografije i estrade - kaže folk klasik Aca Ilić.

Pre nekoliko dana, na obeležavanju 100 godina Radio Beograda, jedna od najatrektivnijih numera bila je upravo "Autobus kolo".

(Telegraf.rs)

Video: Ceo Tašmajdan plače i i peva ovu Borinu pesmu: Brena odala počast legendi roka

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA