Zora Dubljević i njen milopoj: "Od sevdaha goreg jada nema"

 
A. M.
A. M.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 1

Kada je početkom 60-ih snimila pesmu "Ne ašikuj mujo", narodna muzika je dobila možda i najumilnijeg tumača bosanskog sevdaha - Zoru Dubljević.

Nije imala avaz Nade Mamule, nije imala visine Zehre Deović, nije imala šarm Bebe Selimović - imala je umilnost koja pleni.

- Bila sam dete kad je Zora počela da snima. Oduševila me tom njenom bojom glasa i tim njenim milopojem. Kad sam počela da snimam, pevala sam nekoliko pesama iz Zorinog opusa. Naročito me oduševila pesmom "Cvati ružo moja" koju sam imala čast da snimim sa Narodnim orkestrom - kaže pevačka diva Jasna Kočijašević.

Zora Dubljević je rođena 1938. godine u prestonici sevdaha. U Sarajevu je završila osnovnu školu, gimnaziju i pravni fakultet.

- Još u toku studija postala sam član KUD-a "Slobodan Princip Seljo" i zavolela muziku sa svih prostora bivše Jugoslavije. Bilo je to mesto okupljanja kasnijih solista Radio Sarajeva. Tako sam i ja ušla u tu ekipu odabranih tumača sevdaha - pričala je Zora Dubljević u mikrofon Muzičke apoteke na obeležavnju godišnjice Ilidžanskog festivala.

"Ne aškuj Mujo,

ne ašikuj dušo,

ne ašikuj srce moje,

ne veži sevdaha.

Od sevdaha Mujo,

od sevdaha dušo,

od sevdaha srce moje

goreg jada nema.

Ni bolesti Mujo,

ni bolesti dušo,

ni bolesti srce moje

od ašikovanja."

(narodna)

- Uz Suda Baltu i Jozu Penavu naučih da ima dosta pevača koji pevaju sevdah, a da su retki oni koji mogu da ga tumače. Neko peva sa više ili manje ukrasa, a samo iskonski tumači imaju meru u ukrasima i svoj lični pečat u interpretaciji.

Kad je snimila "U čaršiju poslala me nana" i "Cvati ružo moja", zanemeli su i najveći autoriteti sevdaha. I Šerbo i Jovica i Jozo pevali su od sreće zbog novog dragulja među sevdalijama, mlade pevačice su dobile novog uzora.

- U vreme kad je Safet Isović bio car sevdaha, pojavila se i moja carica Zora Dubljević. Zbog Zorine pesme "Cvati ružo moja", pevala sam i na časovima matematike. Učiteljica me istera napolje, a ja dođem ispred učionice pa zapevam kroz ključaonicu - seća se Milena Plavšić.

Diskografska karijera Zore Dubljević trajala je od početka 60-ih do sredine 80-ih. Snimila je dvadesetak singlova i dva albuma sa desetinama onarođenih pesama: "Cvati ružo moja", "Ne ašikuj Mujo", "U čaršiju poslala me nana", "Sjajna zvezdo gde si sinoć sjala", "Ja uranih jutros rano", "Veni, veni moja ljubavi", "Proklet da je život cijeli", "Šećer Mujo", "Oj, meseče, bekrijo", "Mene majka jednu ima", "Moj dragane, sunce za oblakom", "Izaš'o si dragi iz sećanja", "Oj, momčiću, dilberčiću", "Ja odavno ne zapevah srcem veselim"...

- Snimala sam pesme koje liče na izvorne, i melodijskom i tekstualnom širinom. Mojoj boji i toplini glasa leže te široke pesme, ali nekako mi je najvažniji tekst i poruka pesme. Ako se pronađem u pesmi, ako pesmom imam šta da kažem, onda ću lepše i nadahnutije da je otpevam - kaže Zora Dubljević.

Zora je sve ove godine posvećena sevdahu i muzičkoj tradiciji. I kada je snimala zlatne ploče i pesme za sva vremena, ostala je potpuno van domašaja estrade i medija.

- Sve sam rekla pesmom i to je ono najbolje od mene što je za javnost. Dobijala sam izuzetne pohvale od mojih mlađih kolega i koleginica, snimala sam i neke modernije pesme, ali moj pečat je ipak sevdalinka - istakla je legendarna Zora Dubljević.

(Telegraf.rs)

Video: "Neću da kažem da čekam da neko umre": Karleuša o krađi pesme "Runde", pa pomenula Uraganke i Vojaža

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mujo

    13. avgust 2024 | 09:30

    Hvala na lepom testu i podsećanju na legedarnu Zoru Dubljevic i divna i sretna vremena.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA