Mirjana Ilić, pesnikinja o kojoj se tako malo zna: "Što je lepo kad se neko voli"

 
A. M.
A. M.
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Teško je naći tekstopisca koji je napisao toliko večitih i potencijalnih hitova, a o kome se tako malo zna.

Ovaj tekst je jedna mala zahvalnica za stotinak prelepih sentiša i zavičajki koje je napisala Mirjana Ilić.

- Teško je objasniti koji je to impuls krvi, kakva je to potreba da se kroz stihove izrazi najintimnija poruka dragoj osobi, najlepša posveta prijatelju ili zavičaju - napisala je Mirjana Ilić na omotu svog autorskog albuma "Ostanimo prijatelji" za Diskos produkciju iz 1980.

"Kad bih mogla da sam s tobom

moj dragane svakog dana,

bila bih ti mesto ruža

rumen trešnja na usnama.

Što je lepo kad se neko voli,

kad osetiš da ti duša gori,

u jeleku kad zadrhti svila

gde se ruka voljenog sakrila.

Volela bih da te budim

kao sunce izvor vrelo

i da ljubim oko smeđe

uspavano i još sneno.

Došla bih ti u večeri

kada mesec zrake skrije,

poljupcima da ti kažem

sve što srce stiglo nije."

(Ljubo Kešelj - Mirjana Ilić)

Ime Mirjane Ilić izgovara se sa velikim poštovanjem u svetu prave narodne muzike. Na Mirine stihove komponovali su najveći kompozitori: Ljubo Kešelj, Rade Vučković, Aca Stepić, Radoje Mitrović Barajevac, Pera Tanasijević, Ilija Spasojević, Perica Zdravković, Time Petrov.

- U diskografiji sam od sredine 70-ih. Mislim da je moje vatreno krštenje bilo 1975. godine na Ilidžanskom festivalu sa pesmom "Šumadijo, zelena livado", koju je na moje stihove komponovao Pera Tanasijević a pevala Dušica Bilkić. Za tu pesmu sam osvojila i prvu nagradu stručnog žirija, a kasnije nagrade nisam ni brojala - govorila je Mira Ilić.

Najviše hitova na stihove Mirjane Ilić komponovao je maestro Ljubo Kešelj. Sve su to uglavnom dugačke pesme od pet minuta, ubitačni sentiši i zavičajke.

- Mirjana je jedan od najboljih pesnika među tekstopiscima. Mirjanine šumadijske zavičajke mogao bih jedino da uporedim sa najlepšim pesmama Obrena Pjevovića. Pisala je na nivou najvećih pesnika, a živela je tako skromno i povučeno. Zaista ne pamtim da je dala neki intervju, niti da joj je neki novinar ili muzički urednik posvetio emisiju. I dok je pisala nije se pojavljivala u javnosti, a čuo sam od nekih kolega da je pteminula pre nekoliko godina - kaže maestro Ljubo Kešelj i dodaje:

- Mirjana je moja generacija, radila je kao službenica u PGP-u. Pamtim je kao veoma krhko, bolešljivo i osećajno stvorenje koje se jelo zbog nepravde. Sećam se, dala mi je pesmu "Sviraj, sviraj frulo" koju sam komponovao za Eru Ojadanića. Kada se pojavila ploča, Mira nije mogla da se smiri od besa - Era je na ploči potpisao sebe kao kompozitora.

Teško je naći neku pesmu Mirjane Ilić koja nije dobila neku nagradu na festivalu ili koja nije ostala u narodu i u lepom sećanju pevača.

- Kad hoću da se isentimentališem, pustim neke moje zaboravljene sentiše koji nisu stigli da se zavrte od "Putića" i "Violine". Sećam se, snimamo u studiju "Kćeri moja, milija od zlata" i "Kad bih znala da me sanjaš", muzičari sviraju a ja plačem. Tada sam od mog kompozitora Pere Tanasijevića saznala i za Miru Ilić, damu koja mi je napisala neke od najlepših pesama. Zato sam te pesme stavila na neke od mojih najnovijih kompilacija - kaže Lepa Lukić.

- Jednu ovako rasnu i vragolastu Sremicu nije lako rasplakati. Obično kad spremam ručak volim da se isentimentališem uz pesmu "Drugarice, uteši mi majku" koju mi je napisala Mirjana Ilić. O toj ženi odavmo ništa nisam čula, a nisu ni moje kolege kojima je napisala megahitove - kaže prva dama vojvođanske pesme Anđelka Govedarović.

Impresivan je spisak Mirinih večitih hitova i pesama sa snagom evergrina: "Dan za danom, proći će godine", "Ne ostavi suze na mom pragu", "Dušo moja, zoro moga jutra" (Mitar Mirić), "Ti si moje najmilije" "Nit me voliš, nit me drugom daješ" (Zorica Brunclik), "Što je lepo kad se neko voli" (Merima Njegomir), "Hoću ljubav, neću prijateljstvo","Još te volim, još te sanjam" (Ljuba Aličić), "Juče sam ti milovala sina", "Jača sam od tuge, jača sam od bola" (Vida Pavlović), "Kćeri moja, milija od zlata", "Kad bih znala da me sanjaš" (Lepa Lukić), "Sviraj, sviraj frulo", "Mala moja, vodo iz bokala" (Era), "Šumadinka ječam žela", "Da sam vetar lahorac" (Ljuba Nedeljković), "Sve ću tuge poneti sa sobom" (Keba), "Ostanimo prijatelji" (Milan Babić), "Voli me, voli", "Ti ne živiš u mom srcu" (Kemal Malovčić), "Oj, Jelice, ljubav nije šala", "Da sam mlada ružica rumena" (Milena Petrović), "Šta bi dao za mene" (Živkica Miletić), "Dragi, dragi, zlato moje" (Branka Ručnov, Goca Stojićević), "Piši sine, piši majci" (Safet Cimirotić), "Odavno si otišao sine" (Mira Bajraktarević), "Drugarice, uteši mi majku" (Anđa Govedarović), "Ko te uze iz mog srca" (Marinko Rokvić), "Da li si me možda poželela" (Alija Pekić), "Ti si moja ljubav i stara i nova" (Zorica Grba), "Moj Obrade, požuri s livade" (Goca Stojićević), "Već godina dana ima" (Milanče)...

I pevači i kompozitori otimali su se o Mirine stihove, a Mira je sve ove godine ostala u totalnoj senci svojih pesama. Ostala je Mirjana i u senci svojih kolega, autora sličnog imena i prezimena. Na omotima mnogih ploča potpisana je kao M. Ilić, što je kod mnogih izazivalo asocijaciju na dvojicu Miodraga Ilića (legendarnog tekstopisca i osnivača "Južnoh vetra" koji se u diskografiji razlikuju po srednjem slovu "Ž" i "M").

Video: Veliki intervju Tee Tairović pred dve Beogradske arene: "Teško sam došla do svega što sada imam

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA